ΕΛΛΑΔΑ

Συλλαλητήριο για τη Μακεδονία: «ΌΧΙ» στη Συμφωνία των Πρεσπών - Εδώ και τώρα δημοψήφισμα

Συλλαλητήριο για τη Μακεδονία: «ΌΧΙ» στη Συμφωνία των Πρεσπών - Εδώ και τώρα δημοψήφισμα
EUROKINISSI

Συλλαλητήριο για τη Μακεδονία | Ειδήσεις: Διαδηλωτές κάθε ηλικίας έδωσαν το «παρών» την Κυριακή (20/1) στο Σύνταγμα για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στη Συμφωνία των Πρεσπών και να ζητήσουν «τη μη κύρωση της καθώς επίσης και τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος». 

Ρεπορτάζ: Ευδοκία Μύτιλη, Λευτέρης Παρτσάλης

Κρατώντας ελληνικές σημαίες καθώς επίσης και σημαίες με τον ήλιο της Βεργίνας οι συγκεντρωμένοι έψαλλαν τον εθνικό ύμνο τη στιγμή που ακούστηκε από τα μεγάφωνα.

Οι Έλληνες πολίτες διατράνωσαν τη βούλησή τους, φωνάζοντας το σύνθημα που ακούγεται εκκωφαντικά στα πέρατα της οικουμένης: «Η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική».

όντρα στις προβοκάτσιες, κόντρα στην προπαγάνδα και κόντρα στο βρωμερό παρακράτος που επιχείρησε να σπιλώσει με απαράδεκτα επεισόδια μια ειρηνική συγκέντρωση διαμαρτυρίας, η λαϊκή βούληση αποτυπώθηκε με τρόπο ηχηρό και κανείς πλέον δεν μπορεί και δεν πρέπει να την αμβισβητεί.

Ασφυκτικά γεμάτη ήταν επί ώρες η πλατεία Συντάγματος καθώς και οι παρακείμενοι δρόμοι από πολίτες που φώναζαν «Όχι» στη Συμφωνία των Πρεσπών, στο χθεσινό συλλαλητήριο για τη Μακεδονία.

Ανάμεσα στους διαδηλωτές βρέθηκαν πολιτικοί και βουλευτές όπως η Σοφία Βούλτεψη, ο Νότης Μηταράκης, ο Δημήτρης Καμμένος, ο Γεράσιμος Γιακουμάτος, ο Παναγιώτης Ψωμιάδης.

Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δήλωσε ότι είναι διαδήλωση της Δημοκρατίας για την Ελλάδα και τα δίκαιά μας. «Όλος ο κόσμος πέρα και πάνω από κόμματα το πιστεύει και συνεχίζει να το δείχνει», είπε ο κ. Σαμαράς.

Μεταξύ των ομιλητών ήταν ο δήμαρχος Αμαρουσίου, Γιώργος Πατούλης, ο δήμαρχος Άργους Δημήτρης Καμπόσος, ο πρόεδρος της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, Κρις Σπύρου και η τραγουδίστρια Αφροδίτη Μάνου η οποία χαρακτήρισε τη Συμφωνία των Πρεσπών «εγκληματική». Παράλληλα, ζήτησε δημοψήφισμα και κάλεσε τον κόσμο να σηκωθεί από τον καναπέ. «Δεν θα γίνουμε συνένοχοι στο ψέμα», τόνισε.

«Ελάτε σήμερα να αφυπνίσουμε και τον τελευταίο Έλληνα, για να προστατέψουμε το μέλλον της Ελλάδας. Να παραδώσουμε την πατρίδα μας, ακέραια, όπως μας την παρέδωσαν. Οι άνθρωποι και οι ιδέες έρχονται και φεύγουν, οι απόψεις αλλάζουν και οι βεβαιότητες διαψεύδονται, εκείνο που μένει αναλλοίωτο στο χρόνο είναι οι μεγάλες μας αξίες, η γλώσσα, η πατρίδα και η Δημοκρατία, που θα πει η ταυτότητα μας. Αυτή την ταυτότητα έρχεται να μας κλέψει, αυτή η ύπουλη και μακιαβελική συμφωνία των Πρεσπών που έχει αναστατώσει τη ζωή μας», ανέφερε η γνωστή ερμηνεύτρια.

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Δοξάτου Δημήτρης Δαλακάκης, τόνισε: «Go back κύριε Τσίπρα, πίσω στις Πρέσπες».

Επίσης, κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο να παραιτηθεί για να γράψει ιστορία.

Υπενθυμίζεται ότι στη Βουλή, κατατέθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου το σχετικό νομοσχέδιο, για το οποίο θα κληθούν να ψηφίσουν οι βουλευτές, έως το τέλος της επόμενης εβδομάδας.

Η συγκέντρωση, η οποία σύμφωνα με εκτιμήσεις ξεπέρασε σε συμμετοχή την προηγούμενη αποτελεί ένα ξεκάθαρο και ηχηρό μήνυμα προς την Κυβέρνηση αλλά και σε όσους θα ψηφίσουν υπέρ της Συμφωνίας.

Η σημαία του Κατσίφα

Λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι, έφτασε στο Σύνταγμα και η σημαία του Κωνσταντίνου Κατσίφα, του ομογενή που έχασε τη ζωή του από πυρά της αλβανικής αστυνομίας, την 28η Οκτωβρίου.

Τραυματισμοί αστυνομικών και φωτορεπόρτερ - Επίθεση σε συνεργείο της ΕΡΤ

Επτά συλλήψεις και 25 αστυνομικοί τραυματίες είναι ο απολογισμός των επεισοδίων από ομάδες ατόμων που ήθελαν να εισβάλουν στην Βουλή, κατά την διάρκεια του συλλαλητηρίου στο Σύνταγμα.

Όπως ανακοινώθηκε από την ΓΑΔΑ, 12 άτομα προσήχθησαν από τις αστυνομικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου, από τα οποία συνελήφθησαν τα επτά, σε βάρος των οποίων σχηματίζεται δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας.

Επιπλέον, ο αριθμός των τραυματιών αστυνομικών που έχουν διακομισθεί μέχρι τώρα στο 401 Γ.Σ.Ν. Αθηνών ανέρχεται σε 25.

Κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου δέχθηκε επίθεση ο φωτορεπόρτερ, Κωστής Νταντάμης, από ομάδα αγνώστων και μεταφέρθηκε με τραύματα στο κεφάλι στο νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός.

Ο φωτορεπόρτερ έφερε τραύματα στο κεφάλι και διακομίστηκε στο νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός. Επιπλέον οι άγνωστοι του έκλεψαν και τον φωτογραφικό εξοπλισμό του.

«Μου φώναζαν φέρε την κάμερα, δεν την έδωσα και άρχισαν να με χτυπούν και να με βαράνε. Ξεκίνησαν γύρω στα 2-3 άτομα και μετά μαζεύτηκαν κι άλλοι. Μου έκλεψαν τον εξοπλισμό», κατήγγειλε ο φωτορεπόρτερ.

Επίθεση σε τηλεοπτικό συνεργείο της και τον σοβαρό τραυματισμό εικονολήπτη που κάλυπτε τα γεγονότα, καταγγέλλει η ΕΡΤ.

«Βίαιη επίθεση από ακραία στοιχεία δέχτηκε συνεργείο της ΕΡΤ κατά τη διάρκεια του σημερινού συλλαλητηρίου στο κέντρο της Αθήνας, με αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό εικονολήπτη που εκείνη την ώρα κάλυπτε τα γεγονότα. Η ΕΡΤ καταδικάζει απερίφραστα τη βίαιη επίθεση, η οποία αποτελεί ευθεία βολή στη δημοκρατία και την ελευθεροτυπία. Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ δεν τρομοκρατούνται. Αντιθέτως, αυτά τα φαινόμενα ενδυναμώνουν τη βούλησή τους να παρέχουν αξιόπιστη και πλουραλιστική ενημέρωση στους Έλληνες πολίτες», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΡΤ.

Δείτε σχετικά:

Συλλαλητήριο για τη Μακεδονία: Κυβέρνηση, αστυνομία και παρακρατικοί αμαύρωσαν τη συγκέντρωση

Συλλαλητήριο για τη Μακεδονία: Ξύλο και χημικά στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία

Σύμφωνα πάντα με την ΓΑΔΑ, για το συλλαλητήριο έφτασαν στην Αττική 326 λεωφορεία, από τα οποία τα 253 από τον σταθμό διοδίων Αφιδνών, τα 71 από τον σταθμό διοδίων Ελευσίνας και τα 2 από την Κρήτη. Τα λεωφορεία φυλάσσονται από αστυνομικές δυνάμεις σε χώρους στάθμευσης.

Λίγο μετά τις 14:30, ξέσπασαν επεισόδια έξω από τη Βουλή μπροστά στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. Τα επεισόδια ξεκίνησε, όταν διαδηλωτές προσπάθησαν να ανέβουν τα σκαλιά και συγκρούστηκαν με τα ΜΑΤ.

Επρόκειτο για μία μικρή ομάδα που αποσπάστηκε από τον όγκο της διαδήλωσης και ήρθε σε αντιπαράθεση με τα ΜΑΤ. Οι διαδηλωτές πέταξαν προς την μεριά των αστυνομικών μπογιές και μπουκάλια με νερό. Από την πλευρά τους τα ΜΑΤ απάντησαν με χρήση χημικών.

Κυβέρνηση, αστυνομία και παρακρατικοί αμαύρωσαν τη συγκέντρωση

Πριν ακόμα ολοκληρωθεί η προσέλευση του κόσμου στο κέντρο της Αθήνας, προκλήθηκαν σοβαρά επεισόδια, αρχικά στο ύψος του προαυλίου της Βουλής στη Βασιλίσσης Σοφίας.

Όλα ξεκίνησαν από μια χούφτα κουκουλοφόρων - παρακρατικών οι οποίοι δήθεν επιτέθηκαν στις διμοιρίες των ΜΑΤ.

Οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν αδικαιολογήτως εκτεταμένη χρήση χημικών και προσπαθούν να απωθήσουν ομάδα ατόμων που έχει συγκεντρωθεί μπροστά από τη Μεγάλη Βρετανία, στη συμβολή των οδών Πανεπιστημίου και Βασιλίσσης Σοφίας και πετά αντικείμενα και καπνογόνα προς την πλευρά τους.

Οι αστυνομικοί πέταξαν χημικά για να διαλύσουν τη συγκέντρωση έξω από τη Βουλή - Άγνωστοι διαδηλωτές πέταξαν κόκκινες και άσπρες μπογιές στα ΜΑΤ.

Διαβάστε εδώ:

ΑΓΡΙΟ ΞΥΛΟ ΚΑΙ ΒΡΟΧΗ ΤΑ ΧΗΜΙΚΑ

Από τα χημικά και την ένταση αρκετοί διαδηλωτές άρχισαν να υποχωρούν προς την Ηρώδου Αττικού, ενώ άλλοι έσπευσαν να βρουν «καταφύγιο» στα στενά της Πανεπιστημίου και της Βασιλίσσης Αμαλίας.

Μάλιστα, από τα επεισόδια υπήρξαν πολλοί τραυματίες και πολίτες που υπέστησαν σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα.

Διαβάστε επίσης:

Μαχαίρωσαν άνδρα στο κέντρο της Αθήνας

Νωρίτερα ξέσπασαν μικρής έκτασης επεισόδια όταν διαδηλωτές προσπάθησαν να ανέβουν τα σκαλιά πίσω από το Μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη και συγκρούστηκαν με τα ΜΑΤ.

Διαβάστε επίσης:

Μωρό στο νοσοκομείο από τα Χημικά στο Σύνταγμα

Οι διαδηλωτές πέταξαν προς τη μεριά των αστυνομικών μπογιές και μπουκάλια με νερό. Από την πλευρά τους τα ΜΑΤ απάντησαν με χρήση χημικών.

Την ίδια ώρα πραγματοποιήθηκε και αντισυγκέντρωση στα Προπύλαια «αντιεθνικιστική» συγκέντρωση εκατοντάδων ατόμων, η οποία διεξάγεται παράλληλα με το συλλαλητήριο στο Σύνταγμα κατά της συμφωνίας των Πρεσπών.

Οι προσερχόμενοι στη συγκέντρωση των Προπυλαίων, φώναξαν συνθήματα όπως «η εθνική ενότητα είναι μια παγίδα, οι προλετάριοι δεν έχουν πατρίδα», «κόκκινα Βαλκάνια, σοσιαλιστικά χωρίς πολέμους χωρίς αφεντικά». Στα Προπύλαια, μεταξύ άλλων έφθασαν μετά από προσυγκεντρώσεις τους, οργανώσεις της άκρας Αριστεράς (από την πλατεία Κάνιγγος) και ένα ισχυρό μπλοκ Αναρχικών (από την πλατεία Εξαρχείων).

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΚΑΡΕ ΚΑΡΕ ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΟΠΩΣ ΤΟ ΚΑΤΕΓΡΑΨΕ ΤΟ LIVEBLOG TOY NEWSBOMB.GR

Σχετικές ειδήσεις