ΕΛΛΑΔΑ

Ενοποιεί τα επικουρικά ταμεία ο Κουτρουμάνης

Ενοποιεί τα επικουρικά ταμεία ο Κουτρουμάνης

Ενοποίηση όλων των επικουρικών ταμείων σε ένα εξήγγειλε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή προκειμένου «να διασφαλιστεί η καταβολή των συντάξεων».

Συγκεκριμένα, ο υπουργός εξήγησε ότι τα επικουρικά ταμεία λειτουργούν χωρίς ανταποδοτικότητα και προκειμένου να μην «οδηγηθούν στο χείλος του γκρεμού... θα προχωρήσουμε σε γενναία αναδιάρθρωση των επικουρικών ταμείων. Ενοποίηση σε ένα ταμείο επικουρικής ασφάλισης των 5 ταμείων» και σημείωσε ότι δεν « θα υπάρχει αυτοτέλεια για κανένα. Αντιθέτως θα υπάρξει ένα ταμείο με ενιαίο λογιστήριο και υπηρεσίες».

Ο υπουργός τόνισε ότι η «μεσοσταθμική μείωση θα ανέλθει σε 15% σε εκείνες τις συντάξεις που είναι άνω του 20% της κύριας σύνταξης» και ξεκαθάρισε ότι όποιο ταμείο επιθυμεί να μην συμμετάσχει στην ενοποίηση «θα μπορεί να το κάνει. Εμείς όμως δεν θα φέρουμε καμία ευθύνη... στο μέλλον δεν θα μπορεί να μπει». Πάντως ο υπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για επιπλέον μειώσεις των συντάξεων εντός του 2012 λέγοντας «το 2012 σε δύσκολες συνθήκες κάνουμε σχεδιασμό προκειμένου να διασφαλίσουμε ταμειακή επάρκεια και να διατηρηθεί το καλό επίπεδο συντάξεων. Είναι αγώνας κόντρα σε μια σειρά δεδομένα και αρνητικά φαινόμενα που οφείλονται στην πορεία μετά την κρίση... Θα εξετάσουμε πως πάνε τα έσοδα το πρώτο 2μηνο - 3μηνο του 2012 και θα δούμε πως θα κινηθούμε».