ΕΛΛΑΔΑ

Ευθύμιος Λέκκας: «Οι υποδομές της Κρήτης είναι γερασμένες υποδομές»

Ευθύμιος Λέκκας: «Οι υποδομές της Κρήτης είναι γερασμένες υποδομές»
Τι δήλωσε σε συνέντευξη μετά την αυτοψία

Στην Κρήτη βρίσκεται ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, μετά το χτύπημα της «Ωκεανίδας»

Στην Κρήτη βρίσκεται από το Σάββατο 2 Μαρτίου ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, με σκοπό να συμβάλει στην διερεύνηση των αιτιών που προκάλεσαν σημαντικές καταστροφές, κυρίως, στη Δυτική Κρήτη, μετά την πρόσφατη κακοκαιρία, σύμφωνα με το neakriti.gr.

Ο καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος του ΟΑΣΠ, πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στην Κρήτη, κατά την οποία επισκέπτεται περιοχές του νησιού που επλήγησαν από την «Ωκεανίδα».

Ο κ. Λέκκας μίλησε στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων της ΚΡΗΤΗ TV και εξήγησε -μεταξύ άλλων- τους βασικούς λόγους που οδήγησαν σε τόσο εκτεταμένες ζημιές.

«Οι υποδομές της Κρήτης είναι γερασμένες υποδομές»

Όπως, χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Λέκκας, η κύρια αιτία της πρόκλησης των καταστροφών μπορεί να παρομοιαστεί με ένα γινόμενο, όπου «από τη μία έχουμε την ολοένα αυξανόμενη συχνότητα και ένταση των βροχοπτώσεων και από την άλλη την τρωτότητα των υποδομών, οι οποίες, για μεγάλο χρονικό διάστημα - εν μέσω οικονομικής κρίσης, δεν έχουν συντηρηθεί».

«Ξεπερασμένα» τα τεχνικά έργα στο ΒΟΑΚ

Χθες Σάββατο, ο Ευθύμιος Λέκκας πραγματοποίησε αυτοψία και σε ένα «μικρό τμήμα», όπως είπε, του Βορείου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ). Όπως σχολίασε, τα τεχνικά έργα στο ΒΟΑΚ είναι «ξεπερασμένα», σχολιάζοντας πως η κυριότερη οδική αρτηρία της Κρήτης «συγκεντρώνει τα περισσότερα θανατηφόρα ατυχήματα σε όλη την Ελλάδα».
Αναφορικά με τα προβλήματα που εντόπισε ο ίδιος επί του ΒΟΑΚ, ο κ. Λέκκας ανέφερε πως τα πρανή έχουν εμποτιστεί με μεγάλες ποσότητες νερού, γεγονός το οποίο προκαλεί μεγάλη επικινδυνότητα, καθώς «στέκονται οριακά», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Η σημασία της γραφειοκρατίας

Ιδιαίτερη ήταν η μνεία του κ. Λέκκα και στη γραφειοκρατία, όπως δήλωσε στην ΚΡΗΤΗ TV, «Είμαστε σε μία χώρα που δε λειτουργεί τίποτα, γιατί η γραφειοκρατία ελέγχει τα πάντα».

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του κ. Λέκκα, αναφορικά με τη γέφυρα του Πλατανιά, η οποία έχει καταρρεύσει: «Με τεχνικά έργα δύο μηνών, το γεφύρι στον Πλατανιά, θα μπορούσε να κατασκευαστεί εκ νέου και μάλιστα να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις και να είναι ασφαλές. Όμως για αυτό το έργο, που χρειάζεται μόλις δύο μήνες, οι γραφειοκρατικές διαδικασίες μπορεί να “πάρουν” έως και… 5 χρόνια! Γενικά έχουμε τη δυνατότητα, σαν Κρήτη, σα χώρα, να κατασκευάζουμε σύγχρονα και ασφαλή έργα, όμως η γραφειοκρατία μας αποθαρρύνει», δήλωσε ο κ. Λέκκας.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Επίδομα ενοικίου 2019 – Πώς θα κάνετε την αίτηση: Ποια είναι τα κριτήρια για να πάρετε τα χρήματα

Ξεχάστε για λίγο το μετρό της Αθήνας και δείτε φωτογραφίες από το εντυπωσιακότερο μετρό του κόσμου

Γιάννης Μπεχράκης: Η συγκλονιστική στιγμή που ξεγέλασε το θάνατο πριν από 19 χρόνια

Έδειξε πάλι τον μοχθηρό του εαυτό ο Ερντογάν: «Οι Ελληνοκύπριοι είναι εχθροί της Τουρκίας»

Σχετικές ειδήσεις