ΤΟ ΕΚΡΗΚΤΙΚΟ «ΚΟΚΤΕΪΛ» ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΣΕ ΝΕΑ ΤΡΑΓΩΔΙΑ

ΕΛΛΑΔΑ

Φόβοι για νέο Μάτι: Αυτές είναι οι εννέα περιοχές που κινδυνεύουν

Φόβοι για νέο Μάτι: Αυτές είναι οι εννέα περιοχές που κινδυνεύουν
EUROKINISSI (ΑΡΧΕΙΟ)

Τραγωδία στο Μάτι: Μελέτη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου «παγώνει» το αίμα - Ανοχύρωτοι απέναντι στον κίνδυνο μιας φονικής πυρκαγιάς πολλοί οικισμοί σε ολόκληρη την Ελλάδα

Εννέα ευάλωτους οικισμούς μόνο στην ανατολική Αττική και συγκεκριμένα σε μια περιοχή που εκτείνεται από τον Ωρωπό έως την Παλαιά Φώκαια, κατέγραψε η έρευνα του ΕΜΠ, την οποία παρουσιάζει σήμερα (09/03) η εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής».

Μάλιστα έξι από αυτούς θα βρεθούν στο... κόκκινο σε περίπτωση πυρκαγιάς και χρήζουν άμεσων παρεμβάσεων.

Δείτε το χάρτη με τους ευάλωτους οικισμούς στη gallery που ακολουθεί:

Οι έξι αυτοί οικισμοί, σύμφωνα με την έρευνα που διενήργησε λίγους μήνες μετά τη φονική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου, η Μονάδα Βιώσιμης Κινητικότητας του ΕΜΠ, είναι: το Μάτι, η Κακιά Θάλασσα, η Βραυρώνα, η Χαμολιά, το Ζούμπερι και οι Άγιοι Απόστολοι.

Το εκρηκτικό «κοκτέιλ» που φέρνει στο κόκκινο αυτές τις περιοχές συμπεριλαμβάνει: επικίνδυνες φυτεύσεις, ελλιπές οδικό δίκτυο με στενά πλάτη δρόμων (οι οποίοι μάλιστα στην πλειονότητά τους δεν έχουν απευθείας πρόσβαση στη θάλασσα) και αδιέξοδα, ανύπαρκτη ρυμοτομία, βραχώδεις ακτογραμμές, διάσπαρτες κατοικίες, αποκλεισμός των διοδίων προς τη θάλασσα με μάντρες ή περιφράξεις. Αυτά τα χαρακτηριστικά σε συνδυασμό με τις μετεωρολογικές συνθήκες του καλοκαιριού και την ανυπαρξία αντιπυρικών ζωνών, καθιστούν ανοχύρωτους αυτούς τους οικισμούς.

Οι οικισμοί που είναι ευάλωτοι σε κάποιες από τις παραμέτρους που εξετάστηκαν στην έρευνα, είναι το Πόρτο Ράφτη, ο Θορικός και τα Λεγρενά.

Αγωγές εκατομμυρίων από τους συγγενείς των θυμάτων

Εν τω μεταξύ, μαζικά προσφεύγουν στα αστικά δικαστήρια οι συγγενείς των θυμάτων της τραγωδίας στην ανατολική Αττική, ζητώντας αποζημιώσεις για ψυχική οδύνη.

«... Στην Πυροσβεστική Υπηρεσία δεν απαντούσε κανένας. Ύστερα από ώρα πήραν την απάντηση "κάντε ότι νομίζετε"...»

«Κατά την 20ήμερη νοσηλεία του στα νοσοκομεία, μας είπε ότι δεν είχε καμία ενημέρωση ή βοήθεια ούτε από την Περιφέρεια, ούτε από το Δήμο, ούτε από την Πυροσβεστική και την Αστυνομία...»

«Πρόκειται για πολύ χαοτική περίπτωση πλήρους εγκατάλειψης απ' όλους τους αρμόδιους...»

Σκηνές φρίκης περιγράφονται στα κείμενα των αγωγών που καταθέτουν η μία μετά την άλλη, οι οικογένειες θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι. Μετά τις μηνύσεις, οι συγγενείς προσφεύγουν και στα αστικά δικατήρια αξιώνοντας αποζημιώσεις για ψυχική οδύνη, που αγγίζουν ακόμα και τα δύο εκατομμύρια ευρώ.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής» δημοσιεύει τις τέσσερις πρώτες αγωγές, οι οποίες στρέφονται κατά του ελληνικού Δημοσίου, της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Μαραθώνα.

Στα κείμενα, οι συγγενείς περιγράφουν με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες το απόγευμα της 23ης Ιουλίου, όταν οι δικοί τους άνθρωποι βρήκαν τραγικό θάνατο, αβοήθητοι, στις φλόγες.

Διαβάστε επίσης:

Θρήνος: Πέθανε γνωστός Έλληνας τραγουδιστής

Έφτασε η ώρα της κρίσης για το μοντέλο με την κοκαΐνη - Τι θα πει στην απολογία της

Σχετικές ειδήσεις