ΕΛΛΑΔΑ

Ελλάδα και Ιταλία οι πιο διεφθαρμένες χώρες της Ε.Ε.

Ελλάδα και Ιταλία οι πιο διεφθαρμένες χώρες της Ε.Ε.

Νέα αρνητική πρωτιά κατέγραψε η χώρα μας στον τομέα της διαφθοράς, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας της Διεθνούς Διαφάνειας.

Ελλάδα και Ιταλία καταλαμβάνουν τις δύο τελευταίες θέσεις στην Ευρώπη, όσον αφορά την αντιμετώπιση της διαφθοράς, καθώς αδυνατούν να καταπολεμήσουν φαινόμενα δωροδοκίας και φοροδιαφυγής.

Στην κατάταξη, μεταξύ 183 χωρών, η Ελλάδα υποχώρησε στην 80ή θέση, έναντι της 78ης, που βρισκόταν στην αντίστοιχη έρευνα του 2010, κάτι που της δίνει την τελευταία θέση μεταξύ των χωρών της Ε.Ε.

Η Ιταλία κατετάγη στην 69η θέση, επίδοση που αποτελεί την δεύτερη χειρότερη εντός της Ευρωζώνης.

Στην τελευταία (178η ) θέση κατατάσσεται η Σομαλία με βαθμολογία 1,1 και στην πρώτη οι Δανία, Νέα Ζηλανδία και Σιγκαπούρη με 9,3. Παρά τη δημοσιότητα που έλαβε η εγχώρια προσπάθεια κατά της διαφθοράς, η φετινή μας επίδοση όχι μόνο δεν βελτιώθηκε, αλλά ήταν και ελαφρώς χειρότερη από την περσινή, όταν η Ελλάδα είχε βρεθεί στην 78η θέση.

Όπως αναφέρει η Διεθνής Διαφάνεια, οι χώρες της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν πιο έντονα την κρίση χρέους, βρίσκονται μεταξύ των χωρών με τις χειρότερες επιδόσεις στην Ε.Ε. όσον αφορά την καταπολέμηση φαινομένων διαφθοράς και φοροδιαφυγής.

Φέτος, τα ελληνικά χρώματα βρέθηκαν περισσότερο διεφθαρμένα από χώρες όπως η Γκάνα, η Τυνησία, η Ναμίμπια, η Ρουάντα, το Πουέρτο Ρίκο και η Μποτσουάνα.