ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Σχέδιο Πυθία»: Νέες αποκαλύψεις για την απόπειρα δολοφονίας του Κώστα Καραμανλή

«Σχέδιο Πυθία»: Νέες αποκαλύψεις για την απόπειρα δολοφονίας του Κώστα Καραμανλή

Νέα τροπή φαίνεται πως παίρνει η υπόθεση για το «σχέδιο Πυθία», την απόπειρα δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, μια μόλις ημέρα πριν από την έναρξη της δίκης στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο των Αθηνών.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των εφημερίδων «Τα Νέα» και «Εφημερίδα των Συντακτών» ένα νέο έγγραφο του διοικητή της ΕΥΠ Γιάννη Ρουμπάτη αναφέρει πως το «σχέδιο Πυθία» ουδέποτε υπήρξε.

Το εν λόγω έγγραφο, όπως γράφουν «Τα Νέα», εστάλη την περασμένη Τρίτη 16 Απριλίου στους αρμόδιους υπουργούς Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη -δηλαδή στον κ. Καλογήρου και την κ.Γεροβασίλη- καθώς και στον πρόεδρο και την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου -κ. Πέππα και κ. Δημητρίου- αλλά και στους προϊστάμενους του Εφετείου Αθηνών και της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών.

Στο έγγραφό του, ο κ. Ρουμπάτης φέρεται να κάνει ειδική αναφορά σε ένα τρίτο ειδικό πληροφοριακό δελτίο της ΕΥΠ, το υπ’ αριθμόν 509 της 17ης Μαρτίου 2009, το οποίο είχε αποσταλεί εκείνη την εποχή στον τότε πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή και τους αρμόδιους υπουργούς Εσωτερικών Π. Παυλόπουλο και Γ. Μαρκογιαννάκη και με το οποίο ο τότε διοικητής της ΕΥΠ, Πρέσβης Ι. Κοραντής ανέφερε στους προαναφερομένους ότι δεν υπήρξε «η παραμικρή ένδειξη ότι είχε σχεδιαστεί η δολοφονία του κ. Καραμανλή».

Πάντα σύμφωνα με «Τα Νέα», το απόρρητο έγγραφο που φέρει τις υπογραφές της τότε υποδιευθύντριας της Γ' Διεύθυνσης της ΕΥΠ (Αντικατασκοπείας) κ. Φ.Π., του τότε υποδιοικητή της ΕΥΠ κ. Σ. Τσ. (ο οποίος είναι και μάρτυρας στην αυριανή δίκη) και του διοικητή κ. Ι. Κοραντή φέρει την ένδειξη «άκρως απόρρητο – προσωπικό (ΕΧ – Ειδικού χειρισμού»- και αναφέρει επί λέξει:

«1. Σε συνέχεια των ανωτέρων σχετικών σας γνωρίζουμε ότι παρά τις προσπάθειες που κατέβαλε η υπηρεσία μας να ελέγξει την αξιοπιστία της πηγής, ουδέν στοιχείο προέκυψε προς την κατεύθυνση της επιβεβαίωσης έστω και μέρος των παρασχεθεισών πληροφοριών. Κατόπιν τούτου, εκτιμάται ότι -τουλάχιστον- από πλευράς του Ρώσου αξιωματούχου ο οποίος προσκόμισε το υπόψη πληροφοριακό υλικό επιχειρήθηκε η παραπληροφόρηση των κρατικών αρχών της χώρας μας, με στόχο την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων σκοπιμοτήτων.