ΕΛΛΑΔΑ

Πρωτομαγιά 2019: Ολοκληρώθηκαν οι συγκεντρώσεις στο κέντρο της Αθήνας (pics)

Πρωτομαγιά 2019: Ολοκληρώθηκαν οι συγκεντρώσεις στο κέντρο της Αθήνας (pics)

Ολοκληρώθηκαν οι συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ, των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ και των πρωτοβάθμιων σωματείων, για την εργατική Πρωτομαγιά. 

Ρεπορτάζ: Κώστας Πλιάκος

Το ΠΑΜΕ πραγματοποίησε συγκέντρωση στην Πλατεία Συντάγματος, από τις 10:30 έως περίπου τις 12:30. Η συγκέντρωση, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, είχε πάρα πολύ κόσμο με την πλατεία Συντάγματος να είναι σχεδόν γεμάτη.

Αντίθετα απογοητευτική ήταν η εικόνα στην πλατεία Κλαυθμώνος, όπου στις 11:00 είχε αντίστοιχη συγκέντρωση η ΓΣΕΕ με ελάχιστο κόσμο και μερικούς συνδικαλιστές οι οποίοι απτόητοι μιλούσαν σε άδεια πλατεία. Μέχρι τις 12:00 περίπου το μεσημέρι, είχε μαζευτεί ακόμη και η εξέδρα από την πλατεία Κλαυθμώνος. Ακριβώς αντίθετη ήταν η εικόνα στο Πολυτεχνείο όπου είχαν συγκέντρωση τα πρωτοβάθμια σωματεία και οι οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς. Η πορεία προς την πλατεία Συντάγματος ξεκίνησε περίπου στις 12.15 το μεσημέρι από το Πολυτεχνείο, με περίπου 3000 άτομα με διάφορα μπλοκ και αυτό της Λαϊκής Ενότητας να προπορεύεται.

Νωρίτερα στην πλατεία Κλαυθμώνος, συγκέντρωση πραγματοποίησαν η ΓΣΕΕ, το Εργατικό κέντρο Αθήνας και η ΑΔΕΔΥ. «Ήρθαμε εδώ για να διαδηλώσουμε κατά των μνημονίων των αντεργατικών νόμων, την επίθεση που κάνουν οι εργοδότες στα ταξικά δικαιώματα των εργατών», επισήμανε το μέλος του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, Ηλίας Κόκκαλης. Και πρόσθεσε: «Είμαστε εδώ για να πούμε όχι σε αυτούς που θέλουν να διαλύσουν τα Συνδικάτα, είμαστε εδώ για να ανασυνταχθούμε, να αρχίσουμε να ξαναυπογράφουμε συλλογικές συμβάσεις, να πούμε στην κυρία Αχτσιόγλου ότι χωρίς τους κοινωνικούς φορείς και τους θεσμούς δεν μπορούν να γίνονται διαπραγματεύσεις». «Σήμερα αυτή η λαίλαπα των μνημονίων και των εργοδοτών και της κυβέρνησης είναι εναντίον μας, να είναι σίγουροι ότι σύντομα θα είμαστε παρών και πιο πολλοί», κατέληξε ο κ. Κόκκαλης.

Από την πλευρά της η ΑΔΕΔΥ, σε ανακοίνωσή της τονίζει: «Η εργατική Πρωτομαγιά είναι ημέρα τιμής και αγώνα της εργατικής τάξης που, με τη διαχρονική της πάλη, προσπαθεί να σπάσει τα δεσμά της εκμετάλλευσης, να αμβλύνει τις κοινωνικές ανισότητες, να διατηρήσει και να διευρύνει κατακτήσεις και δικαιώματα. Οι αγώνες των εργατών του Σικάγο αλλά και μεταγενέστερα, πέτυχαν με θυσίες την καθιέρωση του 8ωρου, την Κοινωνική Ασφάλιση, την υπεράσπιση της μητρότητας, την κανονική άδεια, τα συνδικαλιστικά δικαιώματα, τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, αλλά και την πρόσβαση στα κοινωνικά αγαθά της δωρεάν Υγείας, Παιδείας, Πολιτισμού κ.ά.».

Δείτε εικόνες:

Το ΠΑΜΕ πραγματοποίησε συλλαλητήριο στο Σύνταγμα με κεντρικό σύνθημα «1η Μάη 2019 ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση και τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους - Με συνδικάτα των εργατών και όχι των κυβερνήσεων και των εργοδοτών».

«Το ΠΑΜΕ χαιρετίζει τους χιλιάδες εργάτες, νεολαίους, άνεργους, συνταξιούχους, γυναίκες και μετανάστες, τους αγρότες, τους αυταπασχολούμενους που διαδήλωσαν σήμερα σε όλη τη χώρα και συμμετείχαν μαζικά στις πρωτομαγιάτικες απεργιακές συγκεντρώσεις. (...) Καλούμε τους εργαζόμενους σε κάθε κλάδο, να μην παγιδευτούν, να μην δώσουν εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, στη ΝΔ και στα υπόλοιπα κόμματα που στηρίζουν το σύστημα της εκμετάλλευσης, να προσπεράσουν τους εκβιασμούς, τις υποσχέσεις και τις νέες απάτες όλων αυτών που με αποκλειστικό συμφέρον την προστασία των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων, επιδιώκουν να ξεγελάσουν τους εργαζόμενους μπροστά στις εκλογές. (...) Απευθύνουμε κάλεσμα προς όλους τους εργαζόμενους, τα συνδικάτα και τους συνδικαλιστές που θέλουν να αλλάξει η κατάσταση στο συνδικαλιστικό κίνημα, να σπάσει το απόστημα της εργοδοσίας και του εργατοπατερισμού. Να σηκώσουν ανάστημα, να κάνουν το βήμα και να περπατήσουμε μαζί τον όμορφο δρόμο του αγώνα, της σύγκρουσης με τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, της πάλης για τα σύγχρονα δικαιώματα των εργαζομένων, για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο» αναφέρει το ΠΑΜΕ σε ανακοίνωσή του.

Δείτε εικόνες από τη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στη gallery που ακολουθεί:

Παράλληλα, ξεχωριστή πορεία πραγματοποίησαν πρωτοβάθμια σωματεία καθώς επίσης και οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου που είχαν καλέσει σε συγκέντρωση στο Μουσείο επί της Πατησίων. Συγκέντρωση πραγματοποίησε και το ΜΕΤΑ στο Πολυτεχνείο:

Διαβάστε επίσης: Πρωτομαγιά 2019: Έτσι θα κινηθούν σήμερα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Στη Θεσσαλονίκη, σε απεργία και συγκέντρωση είχε καλέσει το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης έξω από τα γραφεία του, ενώ το ΠΑΜΕ είχε καλέσει σε συγκέντρωση, στο Άγαλμα Βενιζέλου.

Ανάλογες απεργιακές διοργάνωσαν τα κατά τόπους Εργατικά Κέντρα αλλά και το ΠΑΜΕ σε διάφορες πόλεις της χώρας.

Διαβάστε επίσης:

Ποιοι θα λάβουν το κοινωνικό μέρισμα Τσίπρα - Όλες οι φοροελαφρύνσεις

Αναδρομικά: Αυτοί οι συνταξιούχοι θα πάρουν από 660 έως και 7.000 ευρώ (ΠΙΝΑΚΕΣ)

Σχετικές ειδήσεις