ΕΛΛΑΔΑ

ΑΕΙ: Εφαρμογή του νόμου ή μισή χρηματοδότηση

ΑΕΙ: Εφαρμογή του νόμου ή μισή χρηματοδότηση

Το 50% των κονδυλίων του 2011 θα λάβουν τα πανεπιστήμια στις αρχές του νέου χρόνου, καθώς το συνολικό ποσό των οφειλόμενων πόρων θα εκταμιευθεί μόνο όταν τα ανώτατα ιδρύματα εφαρμόσουν πλήρως το νέο νόμο-πλαίσιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Η διένεξη υπουργείου Παιδείας και πρυτανικών αρχών δεν έχει βρει λύση και σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή» το υπουργείο με αυτό τον τρόπο προσπαθεί να κερδίσει χρόνο έως ότου βρεθεί η χρυσή τομή.

Σημαντική παράμετρος για την εκταμίευση των κονδυλίων είναι η έγκριση των προϋπολογισμών των ιδρυμάτων για το 2012. Σύμφωνα με το νέο νόμο έως τις 15 Ιανουαρίου 2012 τα πανεπιστήμια πρέπει να έχουν εκλέξει τα 15μελή Συμβούλια Ιδρύματος, τα οποία είναι αρμόδια για να εγκρίνουν τον προϋπολογισμό.

Ωστόσο, σε κανένα πανεπιστήμιο δεν έχουν προκηρυχθεί εκλογές για τους οκτώ πανεπιστημιακούς που θα αποτελέσουν τα πρώτα μέλη του 15μελούς Συμβουλίου.

Στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και στο ΑΠΘ παρόλο που είχαν προγραμματιστεί εκλογές, τελικά αναβλήθηκαν, επειδή το Πρυτανικό Συμβούλιο δεν επικύρωσε εντός των προθεσμιών τους εκλογικούς καταλόγους.