ΕΛΛΑΔΑ

Βάσεις 2019: Ποιες σχολές θα κάνουν «βουτιά» - Οι παγίδες του μηχανογραφικού

Βάσεις 2019: Ποιες σχολές θα κάνουν «βουτιά» - Οι παγίδες του μηχανογραφικού
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Βάσεις 2019: Έρχεται εισαγωγή σε τμήματα πανεπιστημίων με 4 και 5.

Μεταξύ των πρώτων συμπερασμάτων που προκύπτουν μετά την ανακοίνωση των βαθμολογιών των υποψηφίων, για την πορεία που θα διαγράψουν φέτος οι βάσεις, είναι τα εξής:

Η Iατρική Σχολή Αθηνών χάνει το όριο των 19.000 μονάδων, η περιζήτητη σχολή των Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών ΕΜΠ το όριο των 18.000 μονάδων, ενώ θεωρείται σίγουρο ότι σε κάποια τμήματα η πτώση θα ξεπεράσει τα 1.000 μόρια και υποψήφιοι θα εισαχθούν σε πανεπιστημιακά τμήματα με 4 και 5!

Το γενικό συμπέρασμα είναι ότι η πλειονότητα των βάσεων θα κινηθεί πτωτικά, με το εύρος της πτώσης να είναι μικρότερο στα βαθμολογικά ρετιρέ και να διευρύνεται στα χαμηλότερα βαθμολογικά κλιμάκια, σημειώνει η εφημερίδα «Καθημερινή».

Στις εξετάσεις πήραν μέρος συνολικά 94.787 υποψήφιοι, εκ των οποίων οι 81.244 από τα Γενικά Λύκεια (ΓΕΛ) και οι 12.543 από τα Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑΛ), οι οποίοι θα διεκδικήσουν συνολικά 79.631 θέσεις (78.335 σε ΑΕΙ και 1.296 σε στρατιωτικές σχολές και σχολές Αστυνομίας και Πυροσβεστικής). Για τη μεγάλη κατηγορία υποψηφίων, των ΓΕΛ, η τάση είναι σαφώς πτωτική σε όλα τα πεδία, με διαβαθμίσεις. Από την επεξεργασία των στοιχείων με τη συνδρομή του μαθηματικού - αναλυτή κ. Στράτου Στρατηγάκη, προκύπτουν τα εξής:

Στο 1ο πεδίο (ανθρωπιστικών, νομικών και κοινωνικών επιστημών), οι αριστούχοι (με βαθμούς πάνω από 18) στα Αρχαία μειώθηκαν σε σύγκριση με το 2018 (από 4,67% σε 2,84%), ενώ στην Ιστορία το ποσοστό των γραπτών από 18 και πάνω παρέμεινε στα ίδια. Επίσης, στα Αρχαία τα γραπτά πάνω από 16 ήταν λιγότερα από πέρυσι, ενώ στην Ιστορία παρατηρείται οι βαθμολογίες από 12 να είναι λιγότερες σε σχέση με το 2018.

Ταυτόχρονα, στα Λατινικά από 14 και επάνω είχαμε χειρότερες επιδόσεις και στη Γλώσσα είχαμε καλύτερες επιδόσεις πάνω από το 16. Αυτά, σε συνδυασμό με τον μικρότερο αριθμό υποψηφίων κατά 2.900, δείχνουν ελαφρά πτώση στις υψηλόβαθμες σχολές (π.χ. πέρυσι η βάση στη Νομική Αθηνών ήταν 18.219 μόρια), η οποία θα διευρύνεται στα χαμηλότερα βαθμολογικά κλιμάκια.

Στο 2ο πεδίο (θετικών και τεχνολογικών επιστημών) αναμένεται καθίζηση των βάσεων, μετά την πανωλεθρία στη Χημεία και τα χειρότερα αποτελέσματα στη Φυσική. Ενδεικτικά, οι άριστες επιδόσεις (από 18 και πάνω) στη Φυσική μειώθηκαν σε 12% από 16,5% και στη Χημεία σε 4,37% από 23%. Βεβαίως, είχαμε καλύτερες επιδόσεις στα Μαθηματικά από το 12 και επάνω, στοιχείο που θα συγκρατήσει την πτώση που θα φέρουν οι πολύ κακές επιδόσεις στη Φυσική και τη Χημεία. Η πτώση θα είναι πολύ μεγάλη στις χαμηλόβαθμες σχολές με δεδομένη και την αύξηση των θέσεων εισαγωγής στο πεδίο, ενώ δεν αποκλείεται η πλέον περιζήτητη σχολή -των Η/Υ του ΕΜΠ- να βρεθεί κάτω από τις 18.000 μονάδες (πέρυσι ήταν 18.240).

Για το 3ο πεδίο (υγείας και ζωής), η Βιολογία και η Χημεία αποτελούν τα δύο μαθήματα υψηλής βαρύτητας. Στη Βιολογία οι αριστούχοι (πάνω από 18) αυξήθηκαν κατά περίπου 13 ποσοστιαίες μονάδες. Ωστόσο, η πανωλεθρία στη Χημεία καθώς και οι χειρότερες επιδόσεις στη Φυσική εκτιμάται πως θα ψαλιδίσουν τις βάσεις εισαγωνής. Καθώς για τις περιζήτητες θέσεις των ιατρικών σχολών κρίσιμος είναι και ο αριθμός όσων αρίστευσαν, σημαντικό είναι να τονισθεί ότι στη Χημεία έγραψαν πάνω από 19 μόλις 420 υποψήφιοι σε σχέση με τους περυσινούς 3.424. Το ψαλίδισμα των βάσεων θα είναι μικρότερο στις ιατρικές (θεωρείται δύσκολο η Ιατρική να διατηρήσει το όριο των 19.000 μονάδων· πέρυσι ήταν 19.029), αλλά θα διευρύνεται στις χαμηλότερες βάσεις του πεδίου.

Στο 4ο πεδίο (οικονομίας και πληροφορικής) έχουμε πολύ καλύτερες επιδόσεις στα Μαθηματικά σε όλη την κλίμακα βαθμολογιών πάνω από το 10 και πολύ λιγότερα γραπτά πάνω από 16 στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας (πάνω από 19 έγραψαν 1.241 υποψήφιοι φέτος, από 2.702 πέρυσι). Αντίθετα, στην Πληροφορική είχαμε πολύ καλύτερες επιδόσεις πάνω από το 15. Ο συνδυασμός αυτών θα έφερνε σταθερότητα στις βάσεις, αλλά οι περισσότερες θέσεις που δίνονται στις οικονομικές σχολές αναμένεται να οδηγήσουν σε μείωση των βάσεων, όχι όμως μεγάλη.

Το μηχανογραφικό

Ο γρίφος της συμπλήρωσης του μηχανογραφικού δελτίου έχει δυσκολέψει φέτος πάρα πολύ. Κι αυτό διότι προστέθηκαν πάνω από 100 νέα τμήματα, πολλά εκ των οποίων με θολό αντικείμενο και προοπτικές. Χαρακτηριστικό είναι, όπως ανέφερε στην «Καθημερινή» ο μαθηματικός - αναλυτής Στράτος Στρατηγάκης, ότι τα νέα τμήματα μηχανικών θα είναι τετραετούς φοίτησης, αλλά ο νόμος τούς δίνει τη δυνατότητα να γίνουν πενταετούς. Από την άλλη, υπάρχουν νέα τμήματα με παράδοξες... διαφοροποιήσεις, όπως π.χ. το Τμήμα Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας στο Αιγάλεω και το Τμήμα Δημόσιας και Ενιαίας Υγείας στην Καρδίτσα. Επίσης, στο νέα τμήματα δεν έχουν ανακοινωθεί τα προγράμματα σπουδών, ενώ αμφισβητείται η δυνατότητα επαρκούς στελέχωσης τους μέχρι την έναρξη του επόμενου ακαδημαϊκού έτους, τον προσεχή Οκτώβριο. Οι υποψήφιοι πρέπει να οριστικοποιήσουν το μηχανογραφικό έως και τη Δευτέρα 15 Ιουλίου. Η προθεσμία είναι αποκλειστική και μετά την παρέλευση της κανένας υποψήφιος δεν θα μπορεί να οριστικοποιήσει το μηχανογραφικό δελτίο. Οι βάσεις εισαγωγής αναμένεται να ανακοινωθούν το τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου.

Οι πρώτοι των πρώτων

Πηγή: Εφημερίδα «Καθημερινή»

Διαβάστε επίσης:

Χαμός στον ΣΚΑΪ: «Κατέρρευσε» η παρουσιάστρια – Δείτε τι συνέβη

Καιρός: Έρχεται καύσωνας με 41 βαθμούς Κελσίου - Πρόγνωση για όλη τη χώρα (χάρτες)

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Ροή Ειδήσεων