ΕΛΛΑΔΑ

Θρίλερ στη Ρόδο: Τούρκοι αστυνομικοί ζητούν πολιτικό άσυλο – Δηλώνουν Γκιουλενιστές

Θρίλερ στη Ρόδο: Τούρκοι αστυνομικοί ζητούν πολιτικό άσυλο – Δηλώνουν Γκιουλενιστές
EUROKINISSI

Ποινική δίωξη για διακίνηση υπηκόων τρίτων χωρών και παράνομη είσοδο στη χώρα άσκησε χθες, Παρασκευή (05/07), ο Εισαγγελέας Υπηρεσίας εις βάρος ενός 53χρονου Τούρκου αστυνομικού που συνελήφθη την  4η Ιουλίου 2019 στον λιμένα Μανδρακίου στη Ρόδο.

Ο 53χρονος συνελήφθη το μεσημέρι της Πέμπτης (04/07) μαζί με τρεις ομοεθνείς του, έναν 58χρονο δάσκαλο και δύο ακόμη Τούρκους αστυνομικούς ηλικίας 47 και 46 ετών.

Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από στελέχη της οικείας Λιμενικής Αρχής σε ταχύπλοο πολυεστερικό σκάφος με την επωνυμία «ΑΒ», σημαίας Τουρκίας, κατά τη διαδικασία πρόσδεσής του στον ανωτέρω λιμένα, διαπιστώθηκε ότι οι τρεις επιβαίνοντες είχαν εισέλθει στην χώρα παράνομα. Σύμφωνα με όσα κατέθεσαν και οι τέσσερις είναι οπαδοί του κινήματος του Φετουλάχ Γκιουλέν και διέφυγαν ως διωκόμενοι από το καθεστώς Ερντογάν μέσω του Bodrum στην Ελλάδα με σκοπό ακολούθως να ταξιδέψουν στην Ευρώπη.

Οι συλληφθέντες, σύμφωνα με την dimokrartiki, ζήτησαν άσυλο στην χώρα μας και το αίτημά τους θα κριθεί αρμοδίως με τις προβλεπόμενες διαδικασίες.

Ο πρώτος, κυβερνήτης του σκάφους, ζήτησε και έλαβε προθεσμία από την Ανακρίτρια Υπηρεσίας για να απολογηθεί την προσεχή Δευτέρα (08/07).

Σημειώνεται ότι στη Ρόδο και στην Κω, έχουν εισέλθει δεκάδες διωκόμενοι από το καθεστώς Ερντογάν πολίτες της Τουρκίας, προκειμένου να βρουν καταφύγιο στην Ευρώπη, διότι πίσω στη χώρα τους, όπως υποστηρίζουν, η ζωή τους κινδυνεύει.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως στην πλειονότητά τους, πρόκειται για δημοσίους υπαλλήλους, ακαδημαϊκούς, υψηλόβαθμους ένστολους αλλά και επιχειρηματίες, που πέρασαν στη Ρόδο και στην Κω παρανόμως, υποστηρίζοντας ότι αντιμετωπίζουν διώξεις στη χώρα τους. Οι περισσότεροι είτε είναι υποστηρικτές του κινήματος Γκιουλέν, είτε ή διώκονται από το καθεστώς Ερντογάν ως «Γκιουλενιστές».

Στη Ρόδο και στην Κω, φτάνουν από την Τουρκία είτε μαζί με πρόσφυγες και μετανάστες είτε ακολουθούν την διαδικασία μόνοι τους, με σκοπό στη συνέχεια ή να εγκατασταθούν στην Ελλάδα ή να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς Γερμανία, Βέλγιο ή τις σκανδιναβικές χώρες.

Πολλοί από αυτούς κατέφθασαν στη Ρόδο με τις οικογένειές τους ή φρόντισαν να προηγηθούν μέλη των οικογενειών τους, αφήνοντας πίσω συγγενείς, φίλους και σπίτια, προκειμένου να γλιτώσουν όπως υποστηρίζουν, από τις διώξεις του καθεστώτος Ερντογάν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πολλοί από όσους βρήκαν προσωρινό καταφύγιο στη Ρόδο, ζητώντας άσυλο, είναι ανώτερης και ανώτατης εκπαίδευσης, πρώην δημόσιοι υπάλληλοι που απολύθηκαν, στελέχη των ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας και της Αστυνομίας και επιθυμούν να διαφύγουν στην Ευρώπη.

Αρκετοί επίσης βρέθηκαν στο στόχαστρο ως δημοσιογράφοι, δικηγόροι και δάσκαλοι των «σχολείων» του Γκιουλέν.

Η κατηγορία που τους επιρρίπτει το καθεστώς Ερντογάν είναι «συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση», με τους περισσότερους διωκόμενους να είναι ουσιαστικά καταδικασμένοι σε αναμονή, γι αυτό και παίρνουν την δύσκολη απόφαση να εγκαταλείψουν τη ζωή τους στην Τουρκία και να αναζητήσουν καλύτερη τύχη στην Ευρώπη.

Tα τελευταία χρόνια, από το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου 2016, εκτιμάται ότι εκατοντάδες διωκόμενοι Τούρκοι πολίτες έχουν εισέλθει παρανόμως στα Δωδεκάνησα, ωστόσο ο ακριβής αριθμός τους είναι δύσκολο να προσδιοριστεί. Οι περιπτώσεις είναι πολλές και διαφορετικές. Κάποιοι είχαν κινηθεί πριν από το πραξικόπημα, στέλνοντας τις οικογένειές τους στην Ευρώπη ή στον Καναδά, άλλοι, με μεγαλύτερη οικονομική δυνατότητα, είχαν προλάβει να εφοδιαστούν με μακροχρόνιες άδειες παραμονής ή ακόμη και με διαβατήρια ασφαλών χωρών. Αλλοι πάλι αναγκάστηκαν να φύγουν βιαστικά, αντιμετωπίζοντας όλους τους κινδύνους της παράνομης φυγής.

Η χορήγηση πολιτικού ασύλου, είναι μια δύσκολη υπόθεση, γι αυτό και είναι ελάχιστοι όσοι τα κατάφεραν. Φτάνοντας στα Δωδεκάνησα, σκοπός είναι να μπορέσουν να ταξιδέψουν στην Αθήνα, για να καταφέρουν είτε να δρομολογήσουν τις διαδικασίες χορήγησης ασύλου, είτε να μεταναστεύσουν σε άλλες χώρες της Ε.Ε.

Πηγή: dimokratiki.gr

Διαβάστε επίσης:

Θέμης Αδαμαντίδης: Δείτε την εικόνα του τραγουδιστή μετά τον ξυλοδαρμό (pics)

Με ζέστη και τοπικές βροχές ο καιρός την ημέρα των εκλογών - Πρόγνωση για όλη τη χώρα

Κάντε Bookmark τις σελίδες του Newsbomb.gr για τα Exit Poll 2019και τα Αποτελέσματα Εκλογών 2019 της 7ης Ιουλίου, ώστε να ενημερωθείτε πρώτοι και με εγκυρότητα!

Διαβάστε επίσης όλες τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τις επερχόμενες Εθνικές Εκλογές 2019.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τις Εκλογές 2019

Μάθε ΕΔΩ πού ψηφίζεις στις Εκλογές 2019

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τα Exit Polls 2019

Σχετικές ειδήσεις