ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά Μάτι 23 Ιουλίου 2018: Ένα χρόνο μετά - Εκατόν δυο ψυχές ζητούν... δικαίωση

Φωτιά Μάτι 23 Ιουλίου 2018: Ένα χρόνο μετά - Εκατόν δυο ψυχές ζητούν... δικαίωση
EUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΑΗ

Φωτιά Μάτι - Ραφήνα: Εγκληματικά λάθη συντονισμού, αυθαίρετη δόμηση και ανυπαρξία πολιτικής προστασίας οδήγησαν στο θάνατο 102 συμπολίτες μας, μέσα σε λίγες ώρες - Στις 23 Ιουλίου του 2018 δύο μεγάλες πυρκαγιές ξέσπασαν στην Αττική, η πρώτη στην Κινέττα και η δεύτερη κοντά στο Νταού Πεντέλης. Στη δεύτερη περίπτωση η πυρκαγιά επεκτάθηκε και πέρασε μέσα από τους οικισμούς Νέος Βουτζάς και Μάτι με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 102 άνθρωποι και να τραυματιστούν δεκάδες άλλοι. Από τις δύο πυρκαγιές καταστράφηκαν ολοσχερώς ή έπαθαν ζημιές χιλιάδες σπίτια, ενώ κάηκαν και δεκάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους - Ένα χρόνο μετά κανείς δεν έχει διωχθεί ποινικά - Το Newsbomb.gr, από την πρώτη στιγμή βρέθηκε στον τόπο της τραγωδίας, ακολούθησε την πορεία της φονικής πυρκαγιάς και αποκάλυψε τα εγκληματικά λάθη του κρατικού μηχανισμού και όλων όσων υποτίθεται πώς είχαν την ευθύνη του συντονισμού - Ποιος είχε το γενικό πρόσταγμα συντονισμού; Ποιος έδωσε την εγκληματική εντολή να κλείσει η Μαραθώνος και να μην μπορούν να περάσουν τα πυροσβεστικά οχήματα; Ποιοι ανεύθυνοι δεν έδωσαν εντολή να εκκενωθεί το Μάτι και ο Νέος Βουτζάς; 

H πυρκαγιά στο Νέο Βουτζά και το Μάτι ήταν η φονικότερη στην ιστορία του σύγχρονου ελληνικού κράτους και η δεύτερη πιο φονική πυρκαγιά παγκοσμίως κατά τον 21ο αιώνα, μετά τις πυρκαγιές στην Αυστραλία στις 7 Φεβρουαρίου 2009 που είχαν σκοτώσει 180 άτομα.

Ένα χρόνο μετά, η τραγωδία ζητά ακόμα... κάθαρση! Και για την ακρίβεια απαιτεί κάθαρση, έτσι όπως ορίζει ο ίδιος ο Αριστοτέλης τη συγκεκριμένη έννοια που επισφραγίζει το τέλος κάθε τραγωδίας. Ξεκάθαρα πράγματα.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή:

Ποιος συντόνιζε την επιχείρηση κατάσβεσης και απεγκλωβισμού των πολιτών;

Ο αρχηγός της αστυνομίας κ. Κωνσταντίνος Τσουβαλάς; Ο αρχηγός της πυροσβεστικής Αντιστράτηγος Σωτήριος Τερζούδης; Ο γενικός γραμματέας πολιτικής προστασίας κ. Γιάννης Καπάκης; Ο υπουργός Προστασίας του πολίτη Νίκος Τόσκας; Οι δήμαρχοι της περιοχής Ψινάκης (Μαραθώνα) και Μπουρνούς (Ραφήνας); Η περιφέρεια Αττικής και η κυρία Δούρου;

Ή μήπως κανένας από αυτούς; Είναι δυνατόν να υπάρχει κατάσταση κρίσεως φυσικής καταστροφής και να μην υπάρχει επικεφαλής συντονισμού;

Πλην των ετεροχρονισμένων και καθυστερημένων παραιτήσεων όλων αυτών, οι έρευνες της Δικαιοσύνης και των αρχών της ελληνικής πολιτείας ακόμα δεν έχουν αποδόσει ποινικές ευθύνες και διώξεις.

Κανένα σχέδιο αντιμετώπισης κρίσης και κανένα συντονιστικό όργανο.

Όπως αποδείχθηκε εκ του αποτελέσματος, πυροσβεστική, αστυνομία, εθελοντές και υδροφόρες των Δήμων και της Περιφέρειας λειτουργούσαν κατά βούληση χωρίς να έχουν καμία συγκεκριμένη εντολή.

Ποιος είχε το γενικό πρόσταγμα και αποφάσισε να κόψει τη Μαραθώνος με τόσο άθλιο τρόπο που να μην μπορούν να περάσουν τα ασθενοφόρα και τα οχήματα της πυροσβεστικής και να μεταβούν στη διασταύρωση του Νέου Βουτζά για να στήσουν κατά μήκος της Λεωφόρου Μαραθώνος και να αποτρέψουν το πέρασμα της φωτιάς πάνω από τη Μαραθώνος;

Ποιο άχρηστο επιτελικό στέλεχος του τότε ανύπαρκτου κρατικού μηχανισμού δεν έδωσε εγκαίρως εντολή εκκένωσης στο Μάτι και στο Νέο Βουτζά;

Στο βίντεο αυτοψίας του Newsbomb.gr που έγινε 3 ημέρες μετά την τραγωδία, θα δείτε ξεκάθαρα ότι ενόσω η φωτιά έκαιγε αριστερά τη Μαραθώνος από το ύψος της Καλλιτεχνούπολης και κανένας ανευθυνουπεύθυνος δεν έδωσε εντολή να στηθούν κατα μήκος της Μαραθώνος πυροσβεστικά οχήματα για να κρατηθεί ανοικτή η φυσική αντιπυρική ζώνη της συγκεκριμένης λεωφόρου που αγγίζει τα 25 μέτρα (4 λωρίδες κυκλοφορίας).

Κανείς δεν απαντά ποιος έδωσε την εντολή να κλείσει απότομα η Μαραθώνος κι εδώ είναι το μεγάλο έγκλημα!

Επειδή ως δημοσιογράφος «ακολούθησα» βήμα - βήμα την πορεία της φωτιάς, παράλληλα στην Μαραθώνος, από το Νταού Πεντέλης μέχρι την διασταύρωση της Ραφήνας, βεβαιώνω με πλήρη ευθύνη των όσων γράφω ότι η Τροχαία έκοψε την κίνηση των οχημάτων, λίγο μετα το ύψος της Καλλιτεχνούπολης χωρίς καν να έχουν φτάσει τα οχήματα της Πυροσβεστικής.

Μιλάμε για αδιανόητο έγκλημα.

Έστελναν τον κόσμο στο Μάτι

Απαγόρευαν στον κόσμο να συνεχίσει προς Μαραθώνα και τους έστελναν όλους δεξιά στο Μάτι. Επειδή λόγω δημοσιογραφικής διαίσθησης και εμπειρίας κατάλαβα αμέσως το μέγεθος της επερχόμενης τραγωδίας έστριψα από την Καλλιτεχνούπολη και ακολούθησα περιφερειακά το δρόμο προς το λιμάνι της Ραφήνας (μέσω Αρτέμιδας για όσους γνωρίζουν).

Δείτε το βίντεο με το πρώτο μέρος της αυτοψίας του Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Στιγμές σπαραγμού στο Νεκροτομείο Αθηνών – Ταυτοποιήθηκαν τουλάχιστον 30 θύματα

Όπως βλέπετε και από τους χάρτες η πορεία της φωτιάς ήταν κάτι παραπάνω από προβλέψιμη και δεν υπάρχουν δικαιολογίες για κανένα επιτελικό στέλεχος του κρατικού μηχανισμού.

Δείτε την πορεία της φωτιάς

poreia 2

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΤΗ GALLERY ΤΟΥ NEWSBOMB.GR

To έγκλημα του κρατικού μηχανισμού συνεχίστηκε και μέσα στο Μάτι αφού άπαντες γνώριζαν πώς η περιοχή δεν έχει παρά μόνο μια είσοδο και μία έξοδο διαφυγής προς Μαραθώνος, ενώ όλοι οι υπόλοιποι δρόμοι οδηγούν σε αδιέξοδα.

Άφησαν τους πολίτες να μπούν στα οχήματά τους, και αντί να τους οδηγήσουν σε ασφαλές σημείο, τους έστελναν στο αδιέξοδο του Κόκκινου Λιμανιού.

Στο ερώτημα γιατί δεν εκκενώθηκε η περιοχή, δεν βρίσκεται ούτε ένας να αναλάβει την ευθύνη!

Γιατί κάποιος δεν έδωσε εντολή να μεταφερθούν πεζή οι πολίτες σε ασφαλή παραλιακά μέτωπα;

Γιατί τους έστελναν σε μια παραλία που δεν υπάρχει πρόσβαση στον Αιγιαλό;

Δεν ήξεραν οι άνθρωποι του κρατικού μηχανισμού ότι στο Μάτι σε μια παραλία με μήκος 2 -3 χιλιομέτρων δεν υπάρχει καμία πρόσβαση στη θάλασσα επειδή σε όλο το μέτωπο έχουν χτίσει βίλες και ξενοδοχεία που έχουν σηκώσει μαντρότοιχους για να μην έχουν πρόσβαση οι παραθεριστές στην παραλία;

Παγκόσμια... ηλιθιότητα των επιτελών της ΕΛ.ΑΣ. και της Πυροσβεστικής

Το δεύτερο μεγάλο έγκλημα ήταν ότι άφησαν τους πολίτες να πάρουν αυτοκίνητα για να εγκαταλείψουν το Μάτι. Μιλάμε προφανώς για παγκόσμια ηλιθιότητα των επιτελών της δημόσιας ασφάλειας. Θα μπορούσαν να τους οδηγήσουν πεζούς σε ασφαλή σημεία. Πάραυτα τους άφησαν να μπουν στα αυτοκίνητά τους, να εγκλωβιστούν στα στενά της περιοχής και να καούν ζωντανοί. Να λιώσουν μαζί με τις λαμαρίνες των αυτοκινήτων.

Το άκρον άωτον της επιχειρησιακής ανεπάρκειας και ανικάνότητας.

Και όλοι αυτοί που συνέβαλαν σε αυτή την απάνθρωπη τραγωδία, μπορούν και κοιμούνται τα βράδια χωρίς τύψεις.

Δείτε το δεύτερο βίντεο από την αυτοψία του Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Ποιοι και γιατί δεν ενημέρωσαν τον πρωθυπουργό για το μέγεθος της τραγωδίας

Ξεπερνά κάθε νοσηρή φαντασία το γεγονός ότι οι υπεύθυνοι του κρατικού μηχανισμού, το πρώρο βράδυ της Δευτέρας και ενώ ήξεραν για τους νεκρούς, στην επίσημη ενημέρωση δεν είπαν κουβέντα στον Αλέξη Τσίπρα ούτε για τους νεκρούς, ούτε για τους εκατοντάδες εγκλωβισμένους.

Στο βίντεο της ντροπής που ακολουθεί, στις 12 παρά τέταρτο το βράδυ και ενώ είχαν καεί τα πάντα στο Μάτι με 700 πολίτες εγκλωβισμένους στη θάλασσα και με εκατοντάδες νεκρούς και αγνοούμενους, οι υπέθυνοι της πυροσβεστικής και της αστυνομίας ξεκινούν την ενημέρωση στον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας του για την Κινέτα και για μερικούς εγκλωβισμένους στη Ραφήνα, σαν να μην τρέχει απολύτως τίποτα!!!

Να σημειωθεί ότι τον πρωθυπουργό- ο οποίος επέστρεψε εσπευσμένα από το Μόσταρ της Βοσνίας Ερζεγοβίνης- υποδέχθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας 24 Ιουλίου στο συντονιστικό κέντρο της Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ν.Τόσκας.

Στην υποτιθέμενη ενημέρωση εκτός από τους αρχηγούς των σωμάτων ασφαλείας βρίσκονται και οι υπουργοί Π.Σκουρλέτης, Χρ. Σπίρτζης, Σ. Φάμελλος, Ν.Τόσκας, Π.Πολάκης, Δ Τζανακόπουλος και κανείς μα κανείς δεν του λέει τίποτα για νεκρούς!!!

Ξεκινούν την ενημέρωση από την Κινέτα και την Κρήτη, ενώ στο Μάτι και στη Ραφήνα καίγονται οικογένειες και παιδιά.

Όλοι αυτοί οι αστείοι τύποι που εξέθεσαν ανεπανόρθωτα τον Αλέξη Τσίπρα στα μάτια της παγκόσμιας κοινότητας παρέμειναν στις θέσεις τους για αρκετές ημέρες μετά και οδηγήθηκαν σε παραίτηση μόνο κατόπιν της λαϊκής κατακραυγής.

Προφανώς ήταν όλοι περήφανοι για το προσκλητήριο νεκρών το οποίο ξέχασαν να πουν στον Αλέξη Τσίπρα... διότι την ώρα που τον ενημέρωναν υπήρχαν ήδη δεκάδες νεκροί στο Κόκκινο Λιμανάκι.

Δείτε το βίντεο της ντροπής

Το τραγικό της ιστορίας είναι ότι αυτά τα «άκαπνα παιδάκια» που αυτοπλασαριζόντουσαν ως σύμβουλοι επικοινωνίας του Πρωθυπουργού, άφησαν τις κάμερες να μπουν μέσα σε μια τόσο κρίσιμη σύσκεψη και να βγάλουν απευθείας συνδέσεις.

Για τέτοια ανικανότητα μιλάμε.

Δείτε επίσης:

Φωτιά Μάτι - Δραματικές εξελίξεις: Δεν ήταν στη βάρκα τα αγνοούμενα κοριτσάκια

Νεκρός γνωστός chef στο Μάτι - Έκανε LIVE μετάδοση στο Facebook λίγα λεπτά πριν...

Άνθρωποι τρομοκρατημένοι, άνθρωποι σοκαρισμένοι με δάκρυα στα μάτια προσπαθούν με δυσκολία να πουν κάτι στην κάμερα για την τραγωδία που έζησαν. Έχουν χάσει τα πάντα. Έζησαν στιγμές που ο ανθρώπινος νους δεν μπορεί να συλλάβει.

Ποτέ δεν πρόκειται να σβηστούν αυτές οι εικόνες από το μυαλό των ανθρώπων. Ποτέ! Δεν υπάρχουν λέξεις να περιγράψει κάποιος αυτή τη βιβλική καταστροφή.

Δείτε τα όσα συγκλονιστικά είπαν στην κάμερα του Newsbomb.gr όσοι έζησαν την κόλαση στο Μάτι.

«Όλα έγιναν πολύ γρήγορα» , «Τα αυτοκίνητα τα κυνηγούσε η φωτιά»

Δείτε τα ρεπορτάζ που μετέδιδε το Newsbomb.gr εκείνες τις ημέρες:

Φωτιά Μάτι: Σκηνές αρχαίας τραγωδίας - Σοκάρουν οι μαρτυρίες των κατοίκων (vids)