ΣΕΙΣΜΟΙ

Σεισμός Αθήνα: «Ένοχο» το ρήγμα της Πάρνηθας – Τι φοβούνται οι σεισμολόγοι

 Σεισμός Αθήνα: «Ένοχο» το ρήγμα της Πάρνηθας – Τι φοβούνται οι σεισμολόγοι
EUROKINISSI

Σεισμός Αθήνα: Ο σεισμός των 5,1 Ρίχτερ και οι 49 μετασεισμοί τρομοκράτησαν τους κατοίκους της πρωτεύουσας - Τι λένε οι σεισμολόγοι για την εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας 

Ανησυχία αλλά και συγκρατημένη αισιοδοξία εκφράζουν οι σεισμολόγοι για την εξέλιξη του ισχυρού σεισμού που σημειώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής (19/07) στην Αθήνα και τρομοκράτησε τους κατοίκους της πρωτεύουσας.

Η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου συνεδρίασε το βράδυ της Παρασκευής (19/7) στα γραφεία του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) για να εκτιμήσει την κατάσταση. Όπως εκτιμούν οι ειδικοί ο σεισμός των 5,1 Ρίχτερ ήταν ο κύριος, καθώς η μετασεισμική ακολουθία εξελίσσεται ομαλά έχοντας φθίνουσα πορεία. Ο σεισμός, προήλθε κατά πάσα πιθανότητα από το δυτικό άκρο του ρήγματος της Πάρνηθας που δεν είχε ενεργοποιηθεί στο σεισμό του 1999.

Δείτε στην gallery φωτογραφίες από τον σεισμό:

Λέκκας: Η μετασεισμική ακολουθία έχει φθίνουσα πορεία

Σαράντα εννέα μετασεισμικές δονήσεις είχαν σημειωθεί μέχρι τις 6:00 σήμερα τα ξημερώματα από τον ίδιο εστιακό χώρο του χθεσινού σεισμού στην Μαγούλα. Η μετασεισμική ακολουθία έχει φθίνουσα πορεία και η μεγαλύτερη μετασεισμική δόνηση ήταν 4,3 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 15.13 το μεσημέρι της Παρασκευής.

Μιλώντας στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας εμφανίστηκε αρκετά καθησυχαστικός λέγοντας ότι όλα δείχνουν πως η εξέλιξη είναι ομαλή. Τόνισε ότι «με ελάχιστη επιφύλαξη, όλα συντείνουν στο ότι ο χθεσινός ήταν ο κύριος σεισμός». Όπως είπε ο κ. Λέκκας στην ίδια εκτίμηση κατέληξε και η επιτροπή εκτίμησης σεισμικής επικινδυνότητας, που συνεδρίασε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, μάλιστα χωρίς να υπάρξει καμία διαφωνία.

Ο κ. Λέκκας – που διανυκτέρευσε στον ΟΑΣΠ – υπογράμμισε ότι υπάρχει επιφυλακή και πλήρης συντονισμός και συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Στο μεταξύ η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και ο ΟΑΣΠ καλούν τους πολίτες που έχουν πάθει ζημιές τα σπίτια τους να επικοινωνήσουν σήμερα με τους δήμους στους οποίους ανήκουν για να ζητήσουν να σταλούν συνεργεία μηχανικών για έλεγχο.

Ήδη όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υποδομών έχουν διατεθεί περισσότεροι από 50 μηχανικοί για τη συγκρότηση των συνεργείων που θα κάνουν αυτοψίες.

Δείτε στην gallery φωτογραφίες από τον σεισμό:

Άγριος καυγάς Λέκκα – Τσελέντη

Τα «μαχαίρια» βγήκαν στον αέρα του ΣΚΑΪ μεταξύ του προέδρου του ΟΑΣΠ, Ευθύμιου Λέκκα και του διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου καθηγητή Άκη Τσελέντη.

Συγκεκριμένα, ο Άκης Τσελέντης εξαπέλυσε σοβαρές καταγγελίες εναντίον του ΟΑΣΠ, με αφορμή τον τρόπο που ο Οργανισμός χειρίστηκε το θέμα του χθεσινού σεισμού στην Αθήνα.

Απαντώντας ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, κάλεσε τον Άκη Τσελέντη να είναι πιο προσεκτικός γιατί από τη διοίκηση του ΟΑΣΠ πέρασαν κορυφαίοι καθηγητές και επιστήμονες της χώρας, δηλώνοντας πως «ο ΟΑΣΠ έχει 35 χρόνια ιστορία και μεγάλη αναγνώριση του έργου του από την ελληνική κοινωνία».

«Αν δεν ήταν ο Χρυσοχοΐδης (σ.σ. ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη) τα πράγματα θα ήταν βαριά. Ο ΟΑΣΠ δεν έπαιξε τον ρόλο του», υποστήριξε το πρωί του Σαββάτου σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Διαμαρτυρήθηκε επίσης γιατί δεν κλήθηκε το βράδυ της Παρασκευής στη συνεδρίαση της επιτροπής εκτίμησης σεισμικής επικινδυνότητας, παρότι είναι Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, επειδή «δεν είναι αυλοκόλακας» σαν κάποιους –τους οποίους δεν κατονόμασε– που «προσπαθούν να διατηρήσουν τις θέσεις τους».

Όπως είπε ο καθηγητής Τσελέντης από την Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικής Επικινδυνότητας «τον είχε αποκλείσει ο κ. Σπίρτζης, αλλά χθες έπρεπε να είχε κληθεί. Ο μόνος που με πήρε τηλέφωνο χθες για να ενημερωθεί ήταν ο κ. (Αντώνης) Σαμαράς», πρόσθεσε, αναφερόμενος στον πρώην πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με τον κ. Τσελέντη, ο ΟΑΣΠ πρέπει να κοπεί στα δύο: «Ένα τμήμα του να περιλαμβάνει επιστήμονες και να δημιουργηθεί άλλο ένα, επιχειρησιακό, που «να μεριμνά για την αντισεισμική θωράκιση της χώρας».

Ανέφερε επίσης ότι ο ΟΑΣΠ σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων «έπρεπε να είχε κάνει καταγραφή όλων των διατηρητέων κτηρίων της πόλης και να φροντίσουν για την άρση της επικινδυνότητάς τους».

Ζήτησε επίσης να γίνει αντισεισμικός έλεγχος σε όλα τα σχολεία.

Μακρόπουλος: «Υπάρχει εκτόνωση του φαινομένου»

Η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου συνεδρίασε το βράδυ της Παρασκευής (19/7) στα γραφεία του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) η οποία εκτίμησε την σεισμική δόνηση που σημειώθηκε στην Αττική.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής καθηγητής Κώστας Μακρόπουλος ανέγνωσε το πόρισμα της Επιτροπής και ανέφερε πως τα μέλη της συγκλίνουν στην άποψη πως η σεισμική δραστηριότητα εξελίσσεται ομαλά. Ο σεισμός, ανέφερε, προήλθε κατά πάσα πιθανότητα από το δυτικό άκρο του ρήγματος της Πάρνηθας που δεν είχε ενεργοποιηθεί στο σεισμό του 1999. Οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής, σύμφωνα με τον κ. Μακρόπουλο, θα πρέπει να ακολουθούν μόνον τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, του ΟΑΣΠ και των άλλων αρμόδιων φορέων. Πρέπει να αποφεύγουν να παραμένουν πλησίον ετοιμόρροπων και εγκαταλελειμμένων κτιρίων. Σε περίπτωση που εντοπίζουν βλάβες στις οικίες ή στους χώρους εργασίας τους να απευθύνονται στους οικείους δήμους οι οποίοι βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα.

Ο κ. Μακρόπουλος παρέδωσε το πόρισμα της επιτροπής στον πρόεδρο του ΟΑΣΠ καθηγητή Ευθύμιο Λέκκα ο οποίος ανέφερε πως οι κάτοικοι θα πρέπει να παραμένουν ήρεμοι και να ακολουθούν τις οδηγίες της ΓΓΠΠ, του ΟΑΣΠ και των άλλων φορέων.

Τι λένε οι σεισμολόγοι για τους μετασεισμούς και το Σαββατοκύριακο

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή, μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου, η ανησυχία αλλά η επιφυλακτικότητα ανάμεσα στους σεισμολόγους ήταν έκδηλη.

Ο Άκης Τσελέντης, Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου τόνισε εξ αρχής, αν και ενδεχομένως παρακινδυνευμένο να το πει κανείς αμέσως, πως ο ισχυρός σεισμός των 5,1 ρίχτερ που χτύπησε την Αθήνα το μεσημέρι, ήταν ο κύριος σεισμός.

«Φαίνεται ότι ήταν ο σεισμογόνος χώρος που έδωσε τον σεισμό του 1999, είχε σπάσει τότε το ανατολικό κομμάτι, τώρα έσπασε το δυτικό κομμάτι το οποίο είναι πολύ μικρότερο για αυτό το λόγο εξέφρασα την εκτίμηση ότι έχει εξαντλήσει το σεισμικό του δυναμικό το οποίο δεν μπορεί να υπερβεί τα 5.,1 ρίχτερ επομένως κατά πάσα πιθανότητα ήταν ο κύριος σεισμός».

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, δήλωσε εξοργισμένος από το γεγονός πως αν και η Ελλάδα είναι μια σεισμογενής χώρα, δεν υπάρχει πρόβλεψη για συντηρηθούν σωστά παλαιά κτίσματα, ειδικά στο κέντρο της Αθήνας που είναι επικίνδυνα να καταρρεύσουν ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο κατάρρευσης τους ή αποκόλλησης υλικών και τραυματισμών σε περίπτωση ισχυρού σεισμού.

Μάλιστα υπογράμμισε πως το γεγονός πως δεν υπήρξαν μεγάλες υλικές ζημιές σήμερα δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να πέσουν αντικείμενα σε έναν ισχυρό μετασεισμό.

Ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, τόνισε την ανάγκη ο ΟΑΣΠ και ο δήμος να δώσει προτεραιότητα στην αντισεισμική θωράκιση της πόλης.

«Τα σπίτια, ειδικά τα νόμιμα, δεν πέφτουν τόσο εύκολα», πρόσθεσε θέλοντας να στείλει ένα καθησυχαστικό μήνυμα στους Αθηναίους. «Αυτό που πρέπει να καταλάβουν οι πολίτες είναι ότι κινδυνεύουν περισσότερο από το εσωτερικό των σπιτιών τους», υπογράμμισε.

Βίντεο: Τα 15 δευτερόλεπτα του τρόμου - Η στιγμή που ο σεισμός «χτυπά» την Αττική

Ο σεισμός των 5,1 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 14:13 με επίκεντρο στα 23 χλμ. βορειοδυτικά της Αθήνας και 4 χλμ. νότια της Μαγούλας και 13 χλμ εστιακό βάθος. Η σεισμική δόνηση είχε διάρκεια 15 δευτερολέπτων, ακριβώς όπως και το 1999.

Συνολικά φαίνεται πως τέσσερα άτομα έχουν τραυματιστεί ελαφρά από τον σεισμό. Ανάμεσα στους τραυματίες, ένα αγοράκι 8 ετών, που διακομίσθηκε στο νοσοκομείο Παίδων, καθώς τραυματίστηκε από πτώση καμινάδας στο Καματερό. Παράλληλα, μία έγκυος τουρίστρια τραυματίστηκε στο πόδι από πτώση σοβάδων, ενώ βρισκόταν στο Αρχαιολογικό Μουσείο και δύο ακόμη άτομα πήγαν μόνα τους στο νοσοκομείο, επίσης με ελαφρά τραύματα.

Ο ήχος του σεισμού μάλιστα προκάλεσε τρόμο, ξυπνώντας πολύ άσχημες μνήμες...

Στην Μαγούλα, όπου ήταν και το επίκεντρο, ο κόσμος βγήκε στους δρόμους με τα παιδιά στις αγκαλιές. Ευτυχώς, δεν υπήρξαν αναφορές για ζημιές.

Του σεισμού των 5,1 Ρίχτερ ακολούθησαν πολλοί μετασεισμοί, με πιο δυνατό αυτόν των 4,4 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 15:11.

Η ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών αναφέρει ότι «σήμερα στις 15:11 ώρα Ελλάδος, οι σεισμογράφοι κατέγραψαν Ασθενή σεισμική δόνηση, με μέγεθος 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που προέρχεται από απόσταση 18 Χλμ. ΒΔ της Αθήνας. Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται 18 Χλμ. ΒΔ της Αθήνας».

Ο σεισμός προκάλεσε διακοπές ρεύματος στο κέντρο της Αθήνας, σε περιοχές του Πειραιά και στο Αιγάλεω. Οι βλάβες, σύμφωνα με πληροφορίες από αρμόδιες πηγές, εντοπίστηκαν στα δίκτυα μέσης και χαμηλής τάσης, ενώ στην υψηλή τάση (που θα επηρέαζε περισσότερες περιοχές) κατά τις ίδιες πληροφορίες δεν εντοπίστηκαν προβλήματα.

Προβλήματα σημειώθηκαν και στις τηλεπικοινωνίες λόγω υπερφόρτωσης όλων των δικτύων αφού αμέσως μετά τη σεισμική δόνηση όλοι προσπαθούσαν να επικοινωνήσουν με τους δικούς τους ανθρώπους.

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί, μαρτυρία για το σεισμό:

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των ειδικών, υπάρχουν ενδείξεις ότι η σεισμική δόνηση των 5,1 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός.

Ζημιές στο κέντρο

Αρκετές ζημιές σημειώθηκαν σε παλιά κτήρια στο κέντρο της πρωτεύουσας, χωρίς ευτυχώς να υπάρξουν τραυματισμοί. Κομμάτια από σοβάδες ξεκόλλησαν, με αποτέλεσμα υλικές ζημιές σε σταθμευμένα οχήματα. Παράλληλα, από τον σεισμό, έσπασε ο σταυρός στην εκκλησία της Αγίας Ειρήνης στο Μοναστηράκι.

Πολλά είναι τα βίντεο που κάνουν τον γύρο του Διαδικτύου και αποτυπώνουν πόσο ισχυρός ήταν ο σεισμός που σημειώθηκε στην Αττική.

Δείτε τι κατέγραψαν οικιακές κάμερες και κάμερες ασφαλείας:

Σε γνωστό εμπορικό κέντρο, ο κόσμος έτρεξε έξω, εκκενώνοντας το αμέσως...

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Δείτε εδώ όλες τις εξελίξεις για τους σεισμούς

Διαβάστε επίσης:

Σεισμός στην Αθήνα: Επί ποδός τα κλιμάκια του Δήμου – Σε ποια κτήρια έχουν καταγραφεί ζημιές (pics)