Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΕΛΛΑΔΑ

Ξυδάκης: «Show» του Σαμαρά η Αμφίπολη (video)

Newsbomb

«Η Αμφίπολη μετατράπηκε σε ένα επικοινωνιακό show», δήλωσε ο αν. Υπουργός Πολιτισμού κ. Νίκος Ξυδάκης για την ανασκαφή που μονοπώλησε το ενδιαφέρον της παγκόσμιας κοινότητας και γέννησε ελπίδες για κάτι... πολύ μεγάλο.

Συνέχεια στις σοβαρές καταγγελίες του γ.γ της Αρχαιολογικής Εταιρείας, κ. Βασίλη Πετράτου για τον τρόπο που χειρίστηκε η κυβέρνηση Σαμαρά την ανασκαφή στην Αμφίπολη, δίνει ο αν. υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης με δηλώσεις του.

Ο κ. Ξυδάκης φιλοξενήθηκε στην πρωινή εκπομπή του Mega και σε μια συνέντευξη εφ' όλης της ύλης, άφησε σοβαρές αιχμές για το επικοινωνιακό «παιχνίδι» που έστησε ο Σαμαράς γύρω από την Αμφίπολη, τονίζοντας ότι, «ο τρόπος που έγινε η ανασκαφή και πλασαρίστηκε η ανακάλυψη του τάφου της Αμφίπολης είχε καταχρηστικά στοιχεία και έμοιαζε με show».

Η δήλωση του κ. Ξυδάκη έρχεται λίγες ημέρες μετά τις καταγγελίες του κ. Πετράτου, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει την ανασκαφή στον τύμβο Καστά, ως «άτεχνη σκηνοθετημένη ιστορία με σκοπό να αποσπαστεί η προσοχή των Ελλήνων από αυθαίρετα οικονομικά μέτρα».

Ο κ. Ξυδάκης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο μέλλον της ανασκαφής αλλά και στην σημερινή κατάσταση του ταφικού μνημείου. «Στην ανασκαφή έχει μπει μια άνω τελεία. Έχει τελειώσει ο ανασκαφικός κύκλος», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ξυδάκης, τονίζοντας ότι το μνημείο δεν είναι επισκέψιμο, καθώς, όπως ανέφερε, γίνονται εργασίες αναστήλωσης και συντήρησης.

Δεν σκοπεύουμε να διεκδικήσουμε δικαστικά τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Τη θέση ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν σκοπεύει να διεκδικήσει δικαστικά την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο εξέφρασε ο κ. Ξυδάκης.

«Η οδός για τη διεκδίκηση της επιστροφής των Γλυπτών είναι η διπλωματική και η πολιτική» είπε ο Ν.Ξυδάκης, σημειώνοντας ότι το πρόσφατο πόρισμα της δικηγόρου Αμάλ Αλαμουντίν είναι τμήμα της νομικής γνωμάτευσης για το θέμα που παραδίδει σταδιακά στην Αθήνα το δικηγορικό γραφείο Ρόμπερτσον-Πάλμερ.

«Δεν μπορείς να πηγαίνεις σε δίκες για οποιοδήποτε θέμα, αφενός, και, αφετέρου, στα διεθνή δικαστήρια η έκβαση είναι αβέβαιη, δεν είναι τόσο εύκολα τα πράγματα» πρόσθεσε ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, επισημαίνοντας ότι «το κλίμα αλλάζει σιγά-σιγά».