Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΕΛΛΑΔΑ

Μνημόνιο 3: Βροντερό «όχι» από διαδηλωτές - Μικροεπεισόδια στο Σύνταγμα (videos-photos)

Newsbomb

Βροντερό «όχι» φώναξαν χιλιάδες συγκεντρωμένοι που διαδήλωσαν κατά της ψήφισης του δεύτερου πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα, την Τετάρτη (22/7).

Οι διαδηλωτές ξεκίνησαν από Προπύλαια και Ομόνοια όπου είχαν προγραμματιστεί για τις 19:30 οι συγκεντρώσεις της ΑΔΕΔΥ και του ΠΑΜΕ αντίστοιχα.

Λίγο αργότερα οι δύο πορείες ξεκίνησαν για το Σύνταγμα και έφτασαν στην πλατεία σχεδόν την ίδια ώρα, με αυτή της ΑΔΕΔΥ να καταλαμβάνει το χώρο στην πάνω μεριά της πλατείας και αυτή του ΠΑΜΕ στην κάτω πλευρά και περιμετρικά του Συντάγματος.

Και οι δύο πορείες παρέμειναν στο Σύνταγμα με τους διαδηλωτές να έχουν σκοπό να παραμείνουν εκεί μέχρι την ώρα που θα ολοκληρωνόταν η ψηφοφορία στη Βουλή, η οποία ήταν προγραμματισμένη να γίνει τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης.

Λίγο πριν τις 10 το βράδυ όμως, μια μικρή ομάδα ατόμων που παρεισέφρησε στην πορεία της ΑΔΕΔΥ επιτέθηκε με μολότοφ και μπουκάλια στις αστυνομικές δυνάμεις που ήταν παραταγμένες στην Βασιλίσσης Σοφίας.

Η αστυνομία απάντησε με ρίψη βομβών κρότου λάμψης και τα επεισόδια έληξαν χωρίς να πάρουν μεγαλύτερη έκταση.

Το επεισόδιο είχε ως αποτέλεσμα ο κόσμος που ήταν στην πλατεία Συντάγματος να διαλυθεί και να αποχωρήσει.

Σύντομα στην περιοχή επικράτησε ηρεμία και η κυκλοφορία άρχισε να διεξάγεται και πάλι κανονικά.

poreia6

ΑΔΕΔΥ και ΠΑΜΕ είχαν απευθήνει κάλεσμα για συγκεντρώσεις και πορείες προς την Βουλή, ενάντια στη ψήφιση του του δεύτερου πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί από την Ολομέλεια αργά το βράδυ της Τετάρτης.

Στο κέντρο της πόλης έχουν αναπτυχθεί ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν επεισόδια.

Στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια μίλησε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος προέτρεψε τον ελληνικό λαό να μην αφήσει σε χλωρό κλαρί τους σημερινούς κυβερνώντες και όσους κυβέρνησαν μέχρι σήμερα την Ελλάδα αλλά και την τρόικα.

«Έτσι κι αλλιώς στους δρόμους θα κριθεί το δίκιο. Ο ελληνικός λαός δεν πρέπει να τους αφήσει σε χλωρό κλαρί, τόσο τους σημερινούς κυβερνόντες, όσο και όσους κυβέρνησαν μέχρι σήμερα αυτή τη χώρα, αλλά και την τρόικα, το μεγάλο κεφάλαιο» δήλωσε χαρακτηριστικά ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στο κάλεσμά της η ΑΔΕΔΥ ζητούσε από τους πολίτες «να συνεχίσουν τους αγώνες για να μην περάσει και να ανατραπεί το νέο βάρβαρο μνημόνιο, για την ανατροπή όλων των μνημονιακών πολιτικών και την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, για τη μη αναγνώριση και διαγραφή του χρέους, και την προάσπιση της λαϊκής κυριαρχίας, ανεξαρτησίας και δημοκρατίας».

Νωρίτερα, πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της Αθήνας είχε πραγματοποιήσει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών για την αλλαγή στο ΦΠΑ.

Συλλαλητήρια και πορείες σε Θεσσαλονίκη - Ηράκλειο

Τρία συλλαλητήρια πραγματοποιήθηκαν το βράδυ της Τετάρτης στο κέντρο της Θεσσαλονίκης από κόμματα της αντιπολίτευσης και οργανώσεις του αντεξουσιαστικού χώρου, εν όψει της ψήφισης του δεύτερου πακέτου των προαπαιτούμενων για τη συμφωνία με τους εταίρους.

Μέλη του ΠΑΜΕ, συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Αρχαίας Αγοράς και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία, με κατάληξη στο σημείο συγκέντρωσης.

poreia thessaloniki

Λίγο αργότερα διαδηλωτές, που πρόσκεινται στον αντιεξουσιαστικό χώρο, συγκεντρώθηκαν στην Καμάρα και κατευθύνθηκαν μέσω των οδών Εγνατία και Βενιζέλου, υπό την παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης.

Επίσης, συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν μέλη της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και της εξωκοινοβουλευτικης αριστεράς, στο Λευκό Πύργο.

Συλλαλητήριο και πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε και στο κέντρο του Ηρακλείου. Σχετικό κάλεσμα είχαν απευθύνει το ΠΑΜΕ, το Εργατικό Κέντρο και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ελευθερίας, κρατώντας πάνω και φωνάζοντας συνθήματα, εξέφρασαν την αντίθεση τους «στην ψήφιση του 2ου αντιλαϊκού πακέτου του νέου μνημονίου», ενώ ακολούθησε πορεία σε κεντρικούς δρόμους του Ηρακλείου.