Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΕΛΛΑΔΑ

Σύριοι πρόσφυγες στο Πεδίον του Αρεως: Μη χάσουμε την ανθρωπιά μας! (video)

Newsbomb

Διεθνείς Οργανώσεις μιλούν για τη χαμένη γενιά στη Συρία. Ανάμεσα στα εκατομμύρια ανθρώπους που έχει εκτοπίσει –εντός κι εκτός- ο πόλεμος στη Συρία, μεγάλο ποσοστό είναι παιδιά. Πολλά βρίσκονται στη χώρα μας. Τι κάνουμε;

Της Γεωργίας Λινάρδου

«Αν παρακολουθείς την επικαιρότητα, θα ξέρεις γιατί έπρεπε να αποδράσουμε από το σπίτι μας», έγραφε η Χάνα πρόσφυγας από τη Συρία στη γενική διευθύντρια των Γιατρών Χωρίς Σύνορα Μαριέττα Προβοπούλου πριν από λίγο καιρό.

Τώρα η Χάνα κατάφερε να βγει εκτός Ελλάδας. «Αυτή είναι η σωστή λέξη: αποδράσαμε. Αποδράσαμε για να σώσουμε τα παιδιά μας από το θάνατο που πήρε τη ζωή 200 χιλιάδων ανθρώπων. Τα σπίτια μας καταστράφηκαν, οι δικοί μας μπήκαν φυλακή, τις γυναίκες τις βίασαν», συνεχίζει η Χάνα στο γράμμα που είχε στείλει πριν από μερικούς μήνες στην κ. Προβοπούλου.

Την ανθρωπιά μας μη χάσουμε...

Ο μόλις εννέα ετών Manhal και ο αδελφός του Ahmed 11 ετών, πουλούν λουλούδια στο Byblos για να βοηθήσουν την οικογένειά τους. Ζουν την πόλη Aleppo. Στα βόρεια της Συρίας.

Η 29χρονη Feryal έχει και έναν τετράχρονο γιο, τον Zacharia. Ζουν στο Halat. O μικρός της γιος έχει καρκίνο. Φύγανε για Λίβανο. Ο καρκίνος επεκτάθηκε. Η Feryal δεν πρόλαβε. «Τον απογοήτευσα», λέει ενώ τα υπόλοιπά της παιδιά παρακολουθούν.

Η Aya πρόσφυγας από τη Συρία, ζει στην κοιλάδα της Μπεκάα στο Λίβανο. Πρόσφυγας λόγω πολέμου. Εκεί που κλαίει, χαμογελά κι αφήνει τη ζωή να κυλήσει. Σχολείο δε μπορεί να πάει. Στους προσφυγικούς καταυλισμούς, όπου προσφεύγουν οι Σύριοι πρόσφυγες, είναι λίγες οι ελπίδες.

Χαμένη γενιά.

Εμείς τι άλλο μπορούμε να κάνουμε;

Τί άλλο μπορούμε να κάνουμε; Να μη χάσουμε την ανθρωπιά μας.

Ο Ναουφάλ είναι σαν την Aya. Μόλις εννέα ετών. Ξέφυγε από τη Ράκα της Συρίας με την οικογένειά του, δίχως –δυστυχώς- τον πατέρα του που έμεινε πίσω. Νιώθουμε τι είναι αυτό;

Κι αυτός ζει σε καταυλισμό στην Μπεκάα στο Λίβανο. Και ο Ναουφάλ δεν πηγαίνει σχολείο.

Περισσότερα από ένα εκατομμύριο παιδιά έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τη Συρία. Τώρα, βρίσκονται διασκορπισμένα. Στο Λίβανο, στην Τουρκία, στην Ελλάδα και αλλού...

Σύμφωνα με στοιχεία της UNHCR πάνω από 4 εκατομμύρια πρόσφυγες από τη Συρία ζουν εκτός της χώρας. Εχουν «αποδράσει», σύμφωνα με την Χάνα.

Επιπλέον, 7,6 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί εντός Συρίας, σύμφωνα με τους ανθρώπους της UNHCR. Ξέρεις τι είναι να εκτοπίζεσαι εντός της χώρας σου;

Ξέρεις τι είναι να μη μπορείς να πας σχολείο;

Να μη μπορείς... γενικώς;

Ελλάδα 2015.

... την Ανθρωπιά μας μη χάσουμε!