Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΕΛΛΑΔΑ

Στην Τουρκία έφτασαν οι πρώτοι μετανάστες από τη Λέσβο και τη Χίο (photos - video)

Newsbomb

Στο Δικελί τηςΤουρκίας έφτασε σήμερα (4/4) το πρωί, το πρώτο επιβατηγό πλοίο που μετέφερε μετανάστες οι οποίοι βρίσκονταν στην Ελλάδα, στο ξεκίνημα της εφαρμογής της συμφωνίας μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας.

Η διαδικασία ξεκίνησε τα ξημερώματα, με τη μεταφορά μεταναστών από το hot spot της Μόριας στο λιμάνι της Μυτιλήνης.

prosfiges2

Επρόκειτο για 134 άτομα από το Πακιστάν (124), τη Σρι Λάνκα (4), το Μπλαγκλαντές (3), την Ινδία (2), το Ιράκ (1), οι οποίοι επιβιβάστηκαν -μαζί με δύο Σύριους που επέλεξαν για προσωπικούς λόγους να επιστρέψουν στην Τουρκία- στα ναυλωμένα από την Frontex πλοία, «Ναζλί Ζαλέ» και «Λέσβος», που αναχώρησαν λίγο πριν από τις 8 το πρωί για την Τουρκία.

prosfiges9

Οι Σύριοι πρόσφυγες, θα μεταφερθούν στη νότια πόλη Οσμανίγιε, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας, Βολκάν Μποζκίρ και πρόσθεσε ότι Σύριοι που αναχώρησαν από καταυλισμούς στην Τουρκία θα μεταφερθούν στην Γερμανία, απ' όπου θα ταξιδέψουν σε άλλες χώρες.

prosfiges4

Μαζί με τα 136 άτομα, βρίσκονταν ισάριθμοι αστυνομικοί της Frontex, υπεύθυνοι ο καθένας για την ασφάλεια ενός μεταφερόμενου μετανάστη αλλά και ομάδες ανδρών υπηρεσία αποκατάστασης τάξης για να αντιμετωπίσουν τυχόν επεισόδια στη διάρκεια του ταξιδιού προς το λιμάνι του Δικελί.

Το πλοίο «Ναζλί Ζαλέ» έδεσε γύρω στις 09:20 στο Δικελί. Δεκάδες αστυνομικοί, υπεύθυνοι και μέλη του Ερυθράς Ημισελήνου τους περίμεναν στο λιμάνι. Ακριβώς απέναντι από την προβλήτα που έδεσε το πλοίο, δύο άνθρωποι ξεδίπλωσαν ένα πανό στο οποίο αναγραφόταν στα αγγλικά "Stop deportation, open borders" («Σταματήστε τις απελάσεις, ανοίξτε τα σύνορα»).

Σύμφωνα με δημοσιογράφο του πρακτορείου Reuters, το πλοίο αυτό έφτασε στο Δικελί συνοδευόμενο από δύο σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής ενώ ένα ελικόπτερο της αστυνομίας πετούσε πάνω από το λιμάνι.

Πολλές εκατοντάδες μετανάστες αναμένεται να φτάσουν σήμερα στα λιμάνια του Δικελί και του Τσεσμέ στο πλαίσιο αυτού του πρώτου κύματος επανεισδοχών στην Τουρκία στο πλαίσιο της συμφωνίας που υπεγράφη μεταξύ των Βρυξελλών και της Άγκυρας στις 18 Μαρτίου.

Δείτε ΕΔΩ βίντεο της επιχείρησης από το cnn.gr

Όπως σημειώνει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι προγραμματισμένες για αύριο και μεθαύριο μετακινήσεις δεν θα πραγματοποιηθούν αφού δεν υπάρχει ικανός αριθμός μεταναστών που να δικαιολογεί διαδικασία επαναπροπώθησης ενώ σημειώνει ότι σχεδόν το σύνολο των υπό περιορισμό ευρισκομένων στο hot spot της Μόριας μεταναστών και προσφύγων, έχουν εκφράσει τη βούληση να καταθέσουν αίτηση χορήγησης ασύλου και έως ότου δοθεί σχετική απάντηση επί της αιτήσεως ασύλου, παγώνει κάθε διαδικασία επαναπροώθησης.

Την ίδια ώρα που από τη Μυτιλήνη αναχωρούσαν τα πλοία με τους επαναπροωθούμενους μετανάστες, ξεκινούσε πλοίο και από τη Χίο με κατεύθυνση και πάλι το λιμάνι του Δικελί και επιβαίνοντες 66 μετανάστες και ισάριθμα στελέχη της Frontex.

xios1
xios2

Ισχυρά τα μέτρα ασφαλείας

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας ξεκίνησε γύρω στις 3 μετά τα μεσάνυχτα η μεταφορά των μεταναστών από το hot spot της Μόριας στο λιμάνι της Μυτιλήνης. Αρχικά έφτασαν με τα λεωφορεία που θα τους μετέφεραν οι αστυνομικοί, οι οποίοι και χρεώθηκαν τους μετανάστες και τους οδήγησαν στα οχήματα, αφού προηγουμένως έγινε εξονυχιστικός σωματικός έλεγχος και έλεγχος των όποιων αποσκευών τους.

Γύρω στις 6 τα χαράματα άρχισε η επιβίβαση στα πλοία, αφού οι έλεγχοι επαναλήφθηκαν. Από νωρίς χθες το βράδυ, το επιβατηγό λιμάνι της Μυτιλήνης, όπως και ο περίκλειστος χώρος του Τελωνείου όπου είχαν δέσει τα καράβια, ήταν κλειστά για οιονδήποτε με εξαίρεση στελέχη των αρχών ασφαλείας της Ελλάδας και των Ευρωπαϊκών κρατών αλλά και τους Τούρκους παρατηρητές.

Επιτράπηκε μόνο η είσοδος σε διαπιστευμένους δημοσιογράφους και τηλεοπτικά συνεργεία και εφόσον είχαν εφοδιασθεί σχετική άδεια εισόδου. Και αυτοί παρέμειναν σε ιδιαίτερο χώρο του λιμανιού περίπου 100 μέτρα μακριά από τη διαδικασία της επιβίβασης.

Ανάλογη ήταν και η διαδικασία μεταφοράς των 66 στη Χίο από το παλιό hot spot στα Ταμπάκικα, όπου εκρατούντο.

Σημειώνεται επίσης ότι η διαδικασία της απέλασης δεν πραγματοποιήθηκε χωρίς αντιδράσεις. Κι αυτό παρά το ότι η αστυνομία φρόντισε να πραγματοποιήσει τη διαδικασία ώρες πριν την ώρα που είχε ανακοινωθεί.

Έτσι η συγκέντρωση αλληλέγγυων στους πρόσφυγες, εθελοντών και εργαζομένων σε μη Κυβερνητικές οργανώσεις, πραγματοποιήθηκε μετά την αναχώρηση των πλοίων με τους μετανάστες που απελάθηκαν.

Μετά την αναχώρηση των πλοίων πραγματοποιήθηκε και η εν πλω διαμαρτυρία ομάδων εργαζομένων σε διασωστικές μη κυβερνητικές οργανώσεις, που διαμαρτυρήθηκαν με τα σκάφη τους. Αντιληπτό έγινε ένα μόνο πανό που ανοίχτηκε από μπαλκόνι δωματίου στο γειτονικό ξενοδοχείο Blue Sea που ανέφερε«Turkey is not safe country» («Η Τουρκία δεν είναι ασφαλής χώρα») από αλληλέγγυους που είχαν φροντίσει να νοικιάσουν το δωμάτιο τις προηγούμενες μέρες.

Νέοι πρόσφυγες και μετανάστες

Την ώρα που απέπλεαν από το λιμάνι της Μυτιλήνης τα πλοία με τους 136 μετανάστες, έμπαινε σε αυτό ένα σκάφος του Λιμενικού Σώματος, το οποίο μετέφερε 57 νέους πρόσφυγες και μετανάστες, τους οποίους είχε περισυλλέξει από τα ελληνικά θαλάσσια χωρικά ύδατα.

Εκατοντάδες μετανάστες και πρόσφυγες συνεχίσουν να αποβιβάζονται στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Από το πρωί της Κυριακής και έως σήμερα Δευτέρα στις 9 το πρωί, στη Λέσβο αποβιβάσθηκαν 74 άτομα, στη Χίο 89 και στη Σάμο τρεις.

Επίσημα, η Αστυνομία στα νησιά του βορείου Αιγαίου δίνει τον αριθμό -με το παλιό καθεστώς, δηλαδή εισερχομένων πριν την 20η Μαρτίου- 463 προσφύγων στη Λέσβο, 206 στη Σάμο και 24 στη Χίο. Στο σύνολό τους, είναι ελεύθεροι και διαμένουν σε δομές εκτός hot spot.

Υπό περιορισμό σε εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας, στα hot spot των τριών νησιών, παραμένουν μετά τις σημερινές πρωινές επαναπροωθήσεις: Στο χοτ σποτ της Μόριας στη Λέσβο 2890. Στη Χίο 1766. Και στη Σάμο 479.

Εν τω μεταξύ, ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού Οργάνου για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, Γιώργος Κυρίτσης δήλωσε σήμερα μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ότι «ο Πειραιάς θα αρχίσει να αδειάζει εντατικά από το τέλος της εβδομάδας».

«Οι αξιοπρεπείς χώροι φιλοξενίας θα αποτρέψουν τα φαινόμενα βίας», διευκρίνισε ο Γιώργος Κυρίτσης και πρόσθεσε ότι ο χώρος που θα διατεθεί για τους πρόσφυγες στον Σκαραμαγκά είναι συνολικής χωρητικότητας 3.000 ατόμων και θα ολοκληρωθεί πριν το τέλος της εβδομάδας.