Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΕΛΛΑΔΑ

Το «Πάρτι στη Βουλιαγμένη» του αξέχαστου Λουκιανού Κηλαηδόνη αναβιώνει 35 χρόνια μετά (vid)

Newsbomb

Μια μεγάλη μουσικοθεατρική παράσταση έχει προγραμματιστεί για τις 21:00 την Παρασκευή (13/07/2018), καθώς η πλαζ Βουλιαγμένης μετονομάζεται σε «Πλαζ Λουκιανός Κηλαηδόνης», σε μια τελετή που συνδιοργανώνουν η Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου μαζί με τον Δήμο Βούλας, Βάρης, Βουλιαγμένης.

Η παράσταση αυτή έρχεται να αναβιώσει μια θρυλική συναυλία: Ήταν ένα βράδυ με πανσέληνο τον Ιούλιο του 1983, όταν χιλιάδες κόσμου κατέκλυσε την παραλία της Βουλιαγμένης, για να ακούσουν τις υπέροχες μουσικές του αξέχαστου Λουκιανού Κηλαηδόνη.

35 χρόνια μετά, σπουδαίοι μουσικοί όπως ο Δώρος Δημοσθένους, ο Φοίβος Δεληβοριά και η κόρη του Λουκιανού, Μαρία Κηλαηδόνη, θα ερμηνεύσουν αγαπημένα τραγούδια του αξέχαστου «Λούκι Λουκ».

«Με χαρά πληροφορηθήκαμε ότι η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου, στην οποία ανήκει η Πλαζ της Βουλιαγμένης, αποφάσισε να δοθεί το όνομα του Λουκιανού Κηλαηδόνη σε αυτήν. Είναι μεγάλη τιμή και χαρά αυτή η απόφαση για εμένα και την οικογένειά μου. Ο Λουκιανός αγαπούσε τη Βουλιαγμένη, την τραγούδησε και νομίζω ότι την ανέδειξε με το περίφημο πάρτυ του», έγραψε η Άννα Βαγενά στη σελίδα της στο Facebook.

Ποιος ήταν ο Λουκιανός Κηλαηδόνης

Ο Λουκιανός Κηλαηδόνης (15 Ιουλίου 1943 - 7 Φεβρουαρίου 2017) ήταν Έλληνας συνθέτης, στιχουργός και ερμηνευτής.

Γεννήθηκε στην Κυψέλη (Αθήνα) στις 15 Ιουλίου 1943. Σπούδασε στο Λεόντειο Λύκειο Πατησίων και κατόπιν Αρχιτεκτονική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, καθώς και στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (Αθήνας), χωρίς ποτέ να ασκήσει αυτό το επάγγελμα.

Η καλλιτεχνική καριέρα του Λουκιανού Κηλαηδόνη ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 1970, όταν έγραψε τη μουσική για τη θεατρική παράσταση του έργου της Κωστούλας Μητροπούλου Η Πόλη μας. Τα τραγούδια, στον ομότιτλο δίσκο που κυκλοφόρησε, ερμήνευσαν η Βίκυ Μοσχολιού και ο Μανώλης Μητσιάς. Συνέχισε παραγωγικότατος με πολλά τραγούδια και περισσότερη μουσική (προσωπικοί δίσκοι, συμμετοχές και συνεργασίες, μουσική ή/και στίχους για θεατρικές και κινηματογραφικές παραστάσεις, για τηλεοπτικές εκπομπές, κ.α.). Πολλά από τα τραγούδια του αγαπήθηκαν και τραγουδήθηκαν πολύ («Είμαι ένας φτωχός και μόνος κάουμποϋ», «Μια μέρα μιας Μαίρης», «Ο ύμνος των μαύρων σκυλιών», "Ντίσκο", κ.α.). Είχε κάνει πάρα πολλές ζωντανές εμφανίσεις σε όλη την Ελλάδα και στην Κύπρο.

Ιδιαίτερη μνεία απαιτεί η πρώτη μεγάλης κλίμακας συναυλία του, το περίφημο Πάρτι στη Βουλιαγμένη, που έγινε στις 25 Ιουλίου του 1983 και που συγκέντρωσε πάνω από 70.000 άτομα (άλλες εκτιμήσεις ανεβάζουν τον αριθμό στις 100.000).

Στο πάρτι αυτό εμφανίστηκαν διαδοχικά ο Διονύσης Σαββόπουλος, η Μαργαρίτα Ζορμπαλά, ο Βαγγέλης Γερμανός, ο Γιώργος Νταλάρας, η Αφροδίτη Μάνου και η Μαντώ, αποβιβαζόμενοι με ταχύπλοα στην πλωτή εξέδρα.

Σε μια εποχή που ο όρος beach party δεν ήταν ιδιαίτερα γνωστός, αυτό το πάρτι κατάφερε να δημιουργήσει το αδιαχώρητο σε όλη την παραλιακή λεωφόρο, από τη Βουλιαγμένη μέχρι τη Λεωφόρο Συγγρού.

Από πολλούς το Πάρτι στη Βουλιαγμένη θεωρήθηκε το ελληνικό Woodstock και ο Λουκιανός Κηλαηδόνης με αυτήν την εκδήλωση ήταν ο πρώτος καλλιτέχνης που έβγαλε τις συναυλίες από τα γήπεδα και τα θέατρα, σε φυσικούς χώρους.

Ἠταν παντρεμένος με την ηθοποιό Άννα Βαγενά, με την οποία είχε δύο κόρες. Οι δυό τους το 1999 δημιούργησαν τη δική τους μουσική σκηνή, το «Μεταξουργείο», στο οποίο και εμφανίζονταν επί σειρά ετών.

Πέθανε στις 7 Φεβρουαρίου 2017 εξαιτίας καρδιακής ανεπάρκειας.