ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΕΛΛΑΔΑ

«Πανικός» στην ΕΡΤ: «Χρόνια πολλά, καλά γ@μ@@@@!»

Πλήθος επισκεπτών και κατοίκων στον Τύρναβο της Λάρισας τίμησε και φέτος το Μπουρανί, το πανάρχαιο έθιμο της λατρείας του φαλλού, που συμβολίζει την αρχή της Άνοιξης και συνδέεται με τη βλάστηση και τη γονιμότητα.

Για άλλη μια χρονιά, τις εορταστικές εκδηλώσεις θέλησε να καλύψει τηλεοπτικά και η ΕΡΤ, με τις πονηρές ευχές να δίνουν και να παίρνουν.

Οι παρουσιαστές της εκπομπής «Πάμε Αλλιώς» συνδέθηκαν ζωντανά με τον Τύρναβο και άκουσαν την «πικάντικη» ευχή «Χρόνια πολλά, καλά γ@μ@@@@!».

Δείτε το σχετικό απόσπασμα πιο πάνω στην gallery του Newsbomb.gr

Τι είναι το Μπουρανί

Το τυρναβίτικο καρναβάλι, γνωστό και ως Mπουρανί διοργανώνεται ετησίως στην πόλη του Τυρνάβου στην Θεσσαλία. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του είναι η λατρεία του φαλλού κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων ως συμβόλου γονιμότητας και ευημερίας.

Αναφέρεται από τις τοπικές αρχές πως οι καταβολές του είναι από την αρχαιότητα, ενώ οι πρώτες γνωστές γραπτές αναφορές για την τέλεση του καρναβαλιού εμφανίζονται το 1898.

Κατά την διάρκεια του 20ου αιώνα υπήρξε έντονη κριτική προς την τέλεση της διοργάνωσης η οποία θεωρήθηκε ασεβής, και υπήρξαν και περίοδοι όπου απαγορεύτηκε όπως κατά την περίοδο της χούντας.

Επανεμφανίστηκε το 1980 και έκτοτε η φήμη του αυξήθηκε. Η ημέρα με την μεγαλύτερη δραστηριότητα είναι η τελευταία Κυριακή του καρναβαλιού όπου γίνεται και παρέλαση αρμάτων με την συμμετοχή χιλιάδων ανθρώπων.

Κατά την διάρκεια των εορτασμών πίνεται άφθονο τσίπουρο και κατόπιν οι συμμετέχοντες αρχίζουν να χορεύουν και να πειράζουν ο ένας τον άλλο χρησιμοποιώντας επιτηδευμένα χυδαία γλώσσα κατά το έθιμο.

Διάφοροι άλλοι συμμετέχοντες έχουν μαζί τους μεγάλους ξύλινους ή πήλινους φαλλούς ως σκήπτρα ή υπερμεγέθεις φαλλούς που κρατούν με τα δύο χέρια. Κατά τις τελευταίες δεκαετίες υπάρχει και ενεργή συμμετοχή γυναικών.

Η εορτή είναι προς τιμή του αρχαιοελληνικού θεού Διονύσου και γίνεται στο ξεκίνημα του ελληνορθόδοξου Πάσχα κατά την περίοδο της νηστείας.

Oι τοπικές αρχές συμμετέχουν επίσημα και υποστηρίζουν ενεργά τις εκδηλώσεις ως μέρος της τοπικής παράδοσης, ενώ στις εκδηλώσεις περιλαμβάνονται και δημοτικά σχολεία.

Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων τελούνται επίσης συναυλίες, χοροί, πορεία του καρναβαλιού, καθώς και όρκος στον βασιλιά Καρνάβαλο.

Διαβάστε επίσης:

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης - ΕΜΥ: Έρχονται βροχές, καταιγίδες, χαλάζι και θυελλώδεις άνεμοι

Τζόκερ: Αυτός είναι ο τυχερός των 5.300.000 - Πώς έγινε πολυεκατομμυριούχος με μόλις 36 ευρώ!

Σκάει τρελή «βόμβα» με Ντάνο - Πού θα παίξει;

Η ημερήσια ενημέρωσή σου

NEWSBOMB NEWSLETTER