ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ

Φάκελος ΔΕΘ

Φάκελος ΔΕΘ

Το αφήγημα της επόμενης διετίας, που θα κινείται - όπως ευελπιστούμε όλοι - μακριά από την διπλή κρίση της περιόδου 2019 - 2021, θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός στις αρχές του Σεπτεμβρίου, από το βήμα της ΔΕΘ.

Η φετινή εκδήλωση στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, εκτός από ουσία θα έχει και έναν ξεχωριστό συμβολισμό. Η χώρα αφήνει πίσω της, τους κινδύνους της πανδημίας και της ελληνοτουρκικης έντασης και σχεδιάζει με ασφάλεια το μέλλον. Αυτό θα είναι και το μήνυμα που θα εκπέμψει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πέρα από αριθμούς, δείκτες και στατιστικές.

Η ασφάλεια και η αισιοδοξία, αυτή την περίοδο δεν είναι και δεν πρέπει να είναι απλά συνθήματα προς ευαρέσκεια των πολιτών. Όλοι έχουμε ανάγκη τα δυο αυτά στοιχεία, τα οποία συνδέονται με την οικονομία, την κοινωνία στο σύνολο της και - φυσικά - την πορεία την χώρας στα χρόνια που ακολουθούν.

Είναι δυστυχώς δεδομένο ότι η Ελλάδα δεν πρόλαβε να... χαρεί την έξοδο της από την «σκληρή» μνημονιακή εποχή και βρέθηκε στη δίνη της πανδημίας. Τώρα είναι η στιγμή της φυγής προς τα εμπρός. Τα δυο χρόνια που ακολουθούν είναι εξαιρετικά κρίσιμα για την πορεία της χώρας σε όλους τους τομείς. Η οικονομία, η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή, ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης , η πάταξη της γραφειοκρατίας, το νέο ΕΣΥ, είναι μερικά μόνον από τα στοιχήματα που θα «παιχθούν» το επόμενο διάστημα. Η κυβέρνηση όμως έχει στα χέρια της αυτή την φορά ένα μεγάλο όπλο: Τους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης. Από την ταχύτητα στην αξιοποίηση τους θα εξαρτηθούν όλα.

Αυτό θα πρέπει να είναι και το μήνυμα του πρωθυπουργού από το βήμα της ΔΕΘ. Το ολοκληρωμένο σχέδιο για την μετάβαση της χώρας σε μια νέα εποχή και η απαρίθμηση συγκεκριμένων κινήσεων και επιλογών, είναι τα στοιχεία που μπορούν να πείσουν ακόμη και τους πολίτες που δεν επέλεξαν τη ΝΔ στις τελευταίες εκλογές, ότι υπάρχει προοπτική και μάλιστα άμεσα, όχι μακροπρόθεσμα, όχι στο αόριστο μέλλον.

Ξεχωριστό κεφάλαιο στον «φάκελο ΔΕΘ» που ετοιμάζει ο πρωθυπουργός, προφανώς θα παίξει η ίδια η Θεσσαλονίκη. Είναι η ώρα που το «η Θεσσαλονίκη κέντρο των Βαλκανίων», θα μετατραπεί από ένα σύνθημα δεκαετιών σε πράξη. Κέντρο των μεταφορών, κέντρο του τουρισμού και τελικά κέντρο της ανάπτυξης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει κανένα πραγματικό εμπόδιο μπροστά του για να υλοποιήσει αυτόν τον σχεδιασμό για την επόμενη διετία. Έχει ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, συμπαγή κυβέρνηση και σχετικά ήπιο πολιτικό κλίμα. Η περιγραφή που θα κάνει σε λίγες εβδομάδες από σήμερα, είναι το πρώτο βήμα. Το δεύτερο και σαφώς πιο ουσιαστικό είναι η άμεση υλοποίηση των όσων θα εξαγγείλει, τόσο για την Θεσσαλονίκη, όσο και για ολόκληρη την χώρα. Και εν τελει από την πρόοδο στην υλοποίηση αυτή θα κριθεί στις επόμενες εκλογές, είτε αυτές γίνουν ελάχιστους μήνες πιο νωρίς από τον Ιούλιο του ‘23, είτε ακριβώς στην λήξη της 4ετιας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Γλυκά Νερά: Απολογείται σήμερα ο συζυγοκτόνος - Τα «σκηνοθετικά» λάθη που πρόδωσαν το φρικτό έγκλημα