ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ

Οικονομικοί δείκτες και πραγματική οικονομία! Το μεγάλο στοίχημα Μητσοτάκη...

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης
ΙΝΤΙΜΕ

Η σύνδεση των θετικών δεικτών με την πραγματική οικονομία. Αυτό είναι το πραγματικό στοίχημα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, μετά τη θετική είδηση για «έκρηξη» ανόδου του ΑΕΠ κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Πολλά χαμόγελα σκόρπισε - και δικαίως - στο οικονομικό επιτελείο και στην κυβέρνηση συνολικά, η ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ, για «έκρηξη» ανόδου του ΑΕΠ κατα το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Η ολική επαναφορά της ελληνικής οικονομίας, μετά από την αύξηση κατα 16,2% του ΑΕΠ σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, είναι αναμφισβήτητα μια θετική είδηση. Αρκεί όμως; Θα φτάσει στους πολίτες, εργαζόμενους και εργοδότες; Είναι δεδομένο ότι η ανάπτυξη στην πραγματική οικονομία είναι μια αναγκαία συνθήκη για την ευημερία των πολιτών, την τόνωση της απασχόλησης και τελικά την ισχυροποίηση της χώρας.

Για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, αυτό ακριβώς είναι και το μεγάλο στοίχημα: Η σύνδεση των θετικών δεικτών με την πραγματική οικονομία. Αυτό που ονομάζεται επισήμως κοινωνικό μέρισμα, δεν είναι τίποτε άλλο από την αποτύπωση μιας οικονομικής ανάτασης στο επίπεδο των δεικτών, στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Τρόποι υπάρχουν, εργαλεία υπάρχουν. Το ζήτημα είναι η βούληση και η ταχύτητα στην λήψη των αποφάσεων. Ακόμη και η κυβέρνηση παραδέχεται ότι ο χειμώνας που έρχεται θα είναι δύσκολος, καθώς πέραν της πανδημίας και των κινδύνων που ελλοχεύουν, υπάρχει η ακρίβεια ως επίπτωση της αύξησης στις πρώτες ύλες και η ανατίμηση στις τιμές του ρεύματος, κάτι που πλήττει ευθέως τον κάθε πολίτη ξεχωριστά.

Στο τραπέζι των συζητήσεων γενναία μέτρα

Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης ανεβαίνει σε δυο 24ωρα στην Θεσσαλονίκη και την ΔΕΘ με δυο «όπλα»: Τα θετικά στοιχεία του ΑΕΠ και τα κοινοτικά κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης. Στο χέρι του είναι, οι πολίτες να αντιληφθούν άμεσα και πρακτικά ότι η ελληνική οικονομία ανακάμπτει. Η στήλη έχει πληροφορηθεί, ότι στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκονται γενναία μέτρα. Ένα από αυτά είναι η μείωση του ΦΠΑ που σήμερα είναι στο 13% και αφορά αμιγώς καταναλωτικά αγαθά. Επίσης, το δεύτερο μέρος της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών, που είναι μια κίνηση τόνωσης και των εργοδοτών και των εργαζόμενων, όπως και η μείωση του τέλους επιτηδεύματος. Ένα τέτοιο πακέτο μέτρων, μόνιμων και χωρίς επιδοματικο χαρακτήρα έχει και ουσία, καθώς αφορά άμεσα τους πολίτες, αλλά και ισχυρό συμβολισμό.

Στο επιπέδο της στήριξης των οικονομικά αδύναμων, οι αποφάσεις αφορούν ουσιαστικά την αντιμετώπιση της αύξηση των τιμών του ρεύματος. Η διεύρυνση του οικιακού κοινωνικού τιμολογίου με την ένταξη σε αυτό, περισσότερων κοινωνικών ομάδων, αποτελεί μια πρώτη απάντηση ενόψει του χειμώνα.

Τα βλέμμα όλων των πολιτών, ανεξαρτήτως κομματικής τοποθέτησης, θα είναι στραμμένα στην ομιλία του πρωθυπουργού το βράδυ του Σαββάτου στην ΔΕΘ. Μια ομιλία σε ένα κομβικό χρονικό σημείο, όχι μόνον για την ίδια την κυβέρνηση, αλλά για την ίδια την χώρα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Μυστηριώδης επίθεση στο Πασαλιμάνι: Το προφίλ των Τούρκων - Ο δράστης ήθελε να στείλει «μήνυμα»

Εμβολιασμοί: Έως τέλος Σεπτεμβρίου οι αποφάσεις για την επέκταση της υποχρεωτικότητας - Ποιους αφορά

Ανάλυση Newsbomb.gr: Ακρίβεια, αυξήσεις, πληθωριστικές τάσεις και εναρμονισμένες πρακτικές