ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ

Η Ευρώπη σε περιδίνηση

Η Ευρώπη σε περιδίνηση

Μέχρι πριν από λίγους μήνες μόνον η Ελλάδα και η Κύπρος έρχονταν αντιμέτωπες με τα σοβαρότατα προβλήματα που αντιμετώπιζε η Ευρώπη στο πεδίο της διαμόρφωσης μιας κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής άμυνας, έναντι κίνδυνων από τρίτες χώρες.

Ζήσαμε από «πρώτο χέρι» τις αβελτηρίες, τις «ίσες αποστάσεις», τις ανακοινώσεις χωρίς καμία ουσία και τις αναβολές για το αόριστο μέλλον. Ζήσαμε από πρώτο χέρι την απουσία της Ευρώπης στα κρίσιμα γεγονότα των Ιμίων, όταν η Ευρώπη... κοιμόταν και χρειάστηκε η παρέμβαση του - μακαρίτη πλέον - Ρίτσαρντ Χολκμπρουκ προκειμένου να αποσοβηθεί ο πόλεμος μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας. Ο Αμερικανός ανώτατος αξιωματούχος, βλέπετε, σήκωσε το τηλέφωνο εκείνη την δραματική νύχτα. Οι Ευρωπαίοι, απλά... συνέχισαν τον ύπνο τους.

Αυτά μέχρι πολύ πρόσφατα. Το παιχνίδι, όμως, άλλαξε με την ανακοίνωση της συμφωνίας μεταξύ των Αμερικανών, των Βρετανών και των Αυστραλών. Η Ευρώπη, συνολικά, μπήκε στο περιθώριο της αλλαγής της γεωπολιτικής στρατηγικής των ΗΠΑ. Ουδείς ρώτησε, ουδείς ενημέρωσε. Οι Γάλλοι υπέστησαν βαρύτερο πλήγμα, με την ακύρωση μιας συμφωνίας μαμούθ με τους Αυστραλούς γεγονός - και αυτό - απολύτως ενδεικτικό για τον ανύπαρκτο ρόλο της Ευρώπης. Η αντίδραση των Ευρωπαίων, όμως, με εξαίρεση τον πρόεδρο Μακρόν, ήταν και πάλι νωχελική. Προαναγγελίες νέων συσκέψεων κορυφής, κάτι ψίθυροι για τη δημιουργία Ευρωστρατού και μια έκφραση δήθεν ενόχλησης προς τους Αμερικανούς. Σε αυτά συνοψίζονται οι αντιδράσεις μιας ένωσης κρατών που θα μπορούσε να ήταν υπερδύναμη. Όσον αφορά τους Γερμανούς έλαμψαν και πάλι δια της απουσίας τους με άλλοθι (αυτή τη φορά ) τις επικείμενες εκλογές τους.

Είναι ξεκάθαρο ότι η Ευρώπη μπαίνει και πάλι σε μια δίνη εσωστρέφειας, με πολλές και ποικίλες απόψεις αλληλοσυγκρουόμενες μεταξύ τους, και με τα συμφέροντα των εθνών να υπερτερούν πάντοτε έναντι εκείνων του συνόλου. Ο κίνδυνος είναι ορατός και προφανής: Να χαθεί μια ευκαιρία αφύπνισης της Ευρώπης και η γηραιά ήπειρος να μείνει για πάντα ένας απλός θεατής στις μεγάλες γεωπολιτικές εξελίξεις. Ίσως, δε, αυτή να είναι και η τελευταία ευκαιρία για την Ευρωπαϊκή Ένωση, διότι - ως γνωστόν - εάν δεν αντιδράσεις την πρώτη φορά, το να σε αγνοούν μπορεί να γίνει... συνήθεια.

Σε ό,τι αφορά την χώρα μας, εάν και αυτή τη φορά δεν αποφασίσει η Ευρώπη να ενωθεί πραγματικά, τίποτε δεν θα αλλάξει. Μόνοι μας αντιμετωπίσαμε τις κρίσεις κατά το παρελθόν, μόνοι θα πορευθούμε και στο μέλλον.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Καιρός - Αρναούτογλου: «Ψυχρό μέτωπο» φέρνει βροχές και καταιγίδες - Πώς θα κινηθεί

Φωτιά στον Ασπρόπυργο: «Μάχη» με τις φλόγες σε εργοστάσιο ξυλείας - Αποπνικτική η ατμόσφαιρα

Υπόθεση Γκάμπι Πετίτο: Στην 22χρονη ανήκει η σορός που βρέθηκε – Τη δολοφόνησαν λέει ο ιατροδικαστής