ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ

Αρχιεπισκοπή Αμερικής: Ο ρόλος, η βοήθεια και τα λάθη...

Ελπιδοφόρος
Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος.
AP Photo/Mark Lennihan

Ελληνισμός και Ορθοδοξία πορεύονται μαζί για αιώνες και ο ρόλος της Εκκλησίας στις δύσκολες στιγμές για το έθνος είχε πάντα βαρύνουσα σημασία.

Πεφωτισμένοι ιεράρχες πρωταγωνίστησαν στον ξεσηκωμό πριν από 200 χρόνια, ενώ και στις δεκαετίες που ακολούθησαν δεν ήταν λίγες οι φορές που ο Ελληνισμός έστρεψε το βλέμμα του στην Εκκλησία για στήριξη.

Εκτός συνόρων η Αρχιεπισκοπή Αμερικής έπαιξε σημαντικό ρόλο, κυρίως στο πεδίο των εθνικών μας θεμάτων, καθώς από την ίδρυσή της ήταν σαφώς ένας ισχυρός συνδετικός κρίκος της μητέρας πατρίδας με την υπερδύναμη. Δεν ήταν υπερβολή αυτό που - και πρόσφατα - ακούστηκε, ότι ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής βλέπει πιο εύκολα τον πλανητάρχη από ότι ισχυροί ηγέτες του κόσμου με αποτέλεσμα η δύναμή του να είναι μεγάλη και σε κρίσιμες φάσεις της ιστορίας μας να παίζει σημαντικό ρόλο.

Από τον Αρχιεπίσκοπο Ιάκωβο, που έχει ισχυρούς υποστηρικτές αλλά και ισχυρούς πολέμιους για τις (αμφιλεγόμενες για πολλούς) αποφάσεις που πήρε κατά τη διάρκεια της μακράς θητείας του, φτάσαμε στο σήμερα στον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο, του οποίου μια επιλογή, μια φωτογραφία και οι δικαιολογίες που ακολούθησαν προκάλεσαν θύελλα σε Ελλάδα και Κύπρο. Ο Σεβασμιότατος επέλεξε να παραστεί σε εκδήλωση με τον Ερντογάν και τον Τατάρ για το «Σπίτι της Τουρκίας» στη Νέα Υόρκη, φωτογραφήθηκε μαζί τους και στη συνέχεια το περιβάλλον του προσπάθησε, με διαρροές της μορφής «δεν ήξερε», να δικαιολογήσει την στάση του. Ήταν αναμφισβήτητα ένα μεγάλο «φάλτσο» που έφερε σε δύσκολη θέση τους ηγέτες της Ελλάδας και της Κύπρου και πρόσφερε στην Τουρκία μια «επικοινωνιακή ανάσα», καθώς η Άγκυρα θα εκμεταλλευθεί το γεγονός βάζοντας και το ψευδοκράτος στο «κάδρο».

Το εάν αυτή η υπόθεση ήταν απλά ένα λάθος του Αρχιεπισκόπου ή μέρος μιας συνολικής στρατηγικής (που οδηγεί στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, όπως αναφέρουν σχετικά δημοσιεύματα), θα φανεί το αμέσως προσεχές διάστημα. Το βέβαιο είναι ότι ο κ. Ελπιδοφόρος, όπως και όλοι οι προκάτοχοι του στον αρχιεπισκοπικό θρόνο, βρίσκονται εκεί για να υπηρετούν το Ελληνορθόδοξο στοιχείο των ΗΠΑ. Δεν τίθεται θέμα ούτε προσωπικών φιλοδοξιών, ούτε κοινωνικών σχέσεων. Υπενθυμίζεται, άλλωστε, ότι οσάκις οι εκπρόσωποι της Εκκλησίας επιχείρησαν να εμπλακούν σε πολιτικά παιχνίδια (είτε εντός, είτε εκτός συνόρων) έχασαν και οι ίδιοι και η Εκκλησία.

Ο κ. Ελπιδοφόρος είναι ένας μεταρρυθμιστής ιεράρχης και έχουν δίκιο όσοι υποστηρίζουν ότι δεν θα κριθεί από ένα λάθος. Η πορεία θα δείξει, και κυρίως θα δείξει από τον τρόπο που θα επιλέξει για να κλείσουν το συντομότερο οι πληγές που άνοιξαν!

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Δημήτρης Κουτσούμπας στο Newsbomb.gr και την Ολγα Τρέμη: «Θα έχουμε πρόωρες εκλογές»

Ρόδος: Σήμερα η κηδεία της άτυχης Δώρας – Ο 40χρονος την παρακολουθούσε μια ημέρα πριν τη δολοφονία

Υπόθεση Γκάμπι Πετίτο: Ραγδαίες εξελίξεις – Ένταλμα σύλληψης για τον σύντροφό της από το FBI