ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ

Ενότητα απέναντι στο παραλήρημα Ερντογάν

Μητσοτάκης - Τσίπρας
Ενότητα απαιτείται απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα.
InTime / ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Όταν πριν από λίγες ημέρες η στήλη σημείωνε τις μίζερες προσεγγίσεις που κάνουν ορισμένοι (πολιτικοί, διεθνολόγοι και δημοσιογράφοι) στο ζήτημα της αμυντικής συμφωνίας που υπέγραψαν Ελλάδα και Γαλλία δεν είχε προκύψει το δριμύ κατηγορώ, με σκιές αδιαφάνειας μάλιστα, από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ .

Πράγματι, τα τελευταία 24ωρα όχι μόνον δεν διεφάνη μια προοπτική συνεννόησης μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων πάνω σε ένα μείζον εθνικό θέμα, αλλά όπως λένε και οι νεότεροι ημών η κατάσταση ξέφυγε εντελώς. Η αξιωματική αντιπολίτευση αμφισβήτησε ευθέως τον πυρήνα της συμφωνίας, άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι θα την καταψηφίσει και ταυτόχρονα έριξε βαριά σκιά αδιαφάνειας παραπέμποντας σε άλλες – σκοτεινές – εποχές για το πολιτικό σύστημα της χώρας. Όλα αυτά δε, προσπερνώντας τη σημασία που έχει η συμμαχία της Ελλάδας με τη μοναδική πυρηνική δύναμη της Ευρώπης, τη δύναμη των όπλων που η χώρα απέκτησε και το βήμα που έγινε - μέσω της συγκεκριμένης συμφωνίας - προς την κατεύθυνση της δημιουργίας του Ευρωστρατού .

Όσον αφορά τα θέματα της αδιαφάνειας που ετέθησαν - εμμέσως και αμέσως - από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, αυτό που θα πρέπει να συνυπολογιστεί πριν κάποιος βγάλει βιαστικά συμπεράσματα είναι πως η αγορά των φρεγατών έγινε με διακρατική συμφωνία (government to government, όπως το λένε οι Αγγλοσάξωνες) και χωρίς τη συμμετοχή μεσαζόντων, εμπόρων εξοπλιστικών προγραμμάτων ή άλλων περίεργων παραγόντων.

Κανείς δεν λέει όχι στην κριτική ή όχι στον έλεγχο, που είναι απαραίτητα συστατικά σε μια δημοκρατία. Ειδικά, μάλιστα, όταν πρόκειται για μια συμφωνία τέτοιου μεγέθους επιβάλλεται και ο έλεγχος και η κριτική. Όμως, τα όποια συμπεράσματα ή οι όποιες κατηγορίες προκύπτουν μετά από συζήτηση, ενημέρωση, έλεγχο των σχετικών κειμένων μέσα από τα θεσμικά κοινοβουλευτικά όργανα που έχουν δημιουργηθεί ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο. «Πυροτεχνήματα» , υπαινιγμοί και «τυφλές» πολιτικές επιθέσεις αποτελούν πολυτέλεια αυτή την ώρα...

Δυστυχώς, όμως, η αυριανή συζήτηση στη Βουλή για τη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας θα διεξαχθεί μέσα σε ένα - ανεξήγητα τελικά - βαρύ κλίμα. Την ώρα μάλιστα που ο Ερντογάν βρίσκεται σε παροξυσμό και, πιεσμένος από τα εσωτερικά του μέτωπα και τη διεθνή απομόνωση, επιχειρεί να εξωτερικεύσει την ένταση με απειλές, προκλήσεις και επιθέσεις εναντίον της χώρας μας. Ας το σκεφτούν αυτό όλες οι πολιτικές δυνάμεις, προτού βγάλουν τα «σπαθιά» τους από τις θήκες.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Προειδοποίηση Αρναούτογλου: Έρχονται επικίνδυνες καταιγίδες διαρκείας - Πότε θα επηρεαστεί η Αττική

Δίκη βιτριόλι: Η ένταση στην αίθουσα, η εμφάνιση του Νώντα και το αίτημα για κλήτευση νέων μαρτύρων

Μενεγάκη: Αυτό της ζητάει ο Μάκης εδώ και χρόνια και εκείνη αρνείται «Τον λατρεύω αλλά δεν μπορώ»