ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Η απόφαση - στοίχημα του Κυριάκου Μητσοτάκη

Μητσοτάκης υποχρεωτικός εμβολιασμός
Στοίχημα για τον πρωθυπουργό η απόφαση για υποχρεωτικό εμβολιασμό.
INTIME / ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Ο πρωθυπουργός, αιφνιδιάζοντας ακόμη και μέλη του υπουργικού συμβουλίου, έλαβε χθες μια μάλλον αντιδημοφιλή απόφαση που αφορά την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού των πολιτών στην ηλικιακή ομάδα 60+...

Το παραδέχθηκε και ο ίδιος άλλωστε, όταν μίλησε για μια «δύσκολη πολιτική απόφαση», αλλά αναγκαία «για να σωθούν ανθρώπινες ζωές».

Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, οι συζητήσεις για μια τέτοια επιλογή είχαν ξεκινήσει στο εσωτερικό του μεγάρου Μαξίμου από τα μέσα Νοεμβρίου, όταν τα στοιχεία με τους νέους εμβολιασμούς ήταν μεν ενθαρρυντικά γενικά, όχι όμως στις κρίσιμες ηλικίες των πολιτών άνω των 60. Τον τελευταίο μήνα η αύξηση των νέων ραντεβού στην πληθυσμιακή ομάδα 60+ είναι μόλις 3%, έναντι 5-15% στις υπόλοιπες ηλικίες, ενώ ο κίνδυνος είναι αντιστρόφως ανάλογος για τη συγκεκριμένη ομάδα του πληθυσμού. Στη λήψη της απόφασης, ωστόσο, βάρυνε καθοριστικά - σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες - η εμφάνιση της μετάλλαξης «όμικρον». Ήταν η στιγμή που ελήφθη η απόφαση και αυτό που απέμενε ήταν ο χρόνος της ανακοίνωσης. Το γνώριζαν τα στελέχη του μεγάρου Μαξίμου και μόλις δυο υπουργοί, ενώ ακόμη και νωρίς χθες το πρωί όταν υπήρχε η πληροφορία περί της λήψης μέτρων, κανείς πέραν του μικρού αριθμού των συγκεκριμένων στελεχών δεν είχε προβλέψει την υποχρεωτικότητα .

Σε ό,τι αφορά την ουσία, είναι σαφές ότι όλες οι πολιτικές αποφάσεις κρίνονται από τους πολίτες εκ του αποτελέσματος. Εφόσον το «χαρτί» της υποχρεωτικότητας αποδώσει και υπάρξει μέσα στον Δεκέμβριο σαφής άνοδος στις αιτήσεις νέων εμβολιασμών στις συγκεκριμένες ηλικίες, τότε το μέτρο όσο αντιδημοφιλές κι αν έχει ήδη - με την ανακοίνωση του - χαρακτηριστεί, θα έχει πετύχει τον στόχο του. Σε αντίθετη περίπτωση και εφόσον η εικόνα δεν μεταβληθεί σημαντικά, τα προβλήματα που θα προκύψουν με την απειλή των μεταλλάξεων, την πίεση στο ΕΣΥ και τους σκληρούς υγειονομικούς δείκτες θα είναι πολλά και ποικίλα. Το βέβαιον είναι πάντως, ότι η πολιτεία δεν κατέφυγε εύκολα στο μέτρο της υποχρεωτικότητας. Ξεκίνησε με την πειθώ, συνέχισε με το σκληρό μέτρο του γενικού lockdown και επέλεξε αμέσως μετά τη θερινή ραστώνη τους περιορισμούς στις επιλογές και στην κίνηση των μη εμβολιασμένων, ανεξαρτήτως ηλικίας. Τώρα, σε αυτό το σημείο καμπής και με την υπόλοιπη Ευρώπη να συζητά ανοιχτά δύσκολες επιλογές, όπως γενικό απαγορευτικό, κλείσιμο συνόρων κλπ., προέκρινε την υποχρεωτικότητα σε συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα. Πρόκειται για ένα μέτρο τα αποτελέσματα του οποίου θα φανούν, όχι στο απώτερο μέλλον, αλλά πολύ άμεσα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Το αντισυνταγματικό πρόστιμο των 100 ευρώ, οι πονοκέφαλοι για την ΑΑΔΕ και ο κίνδυνος για το Δημόσιο

Κερατσίνι: Νέο βίντεο ντοκουμέντο από το θάνατο της 8χρονης – Το ύποπτο ΙΧ και τα ερωτήματα

Δύσκολες ώρες για την Καίτη Γκρέυ: Πέθανε ο γιος της και πατέρας της Αγγελικής Ηλιάδη