ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ

ΠΑΣΟΚ: Η καθαρή εντολή και τα στοιχήματα του νέου προέδρου

Νίκος Ανδρουλάκης ΠΑΣΟΚ
Ο νέος πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, τη βραδιά της εκλογικής νίκης του.
InTime / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ο Νίκος Ανδρουλάκης ζήτησε και έλαβε, τελικά, την καθαρή εντολή από τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ και είναι από χθες ο ηγέτης του κόμματος που κυριάρχησε στη μεταπολίτευση, δοκιμάστηκε και πλήρωσε πολιτικά το τίμημα των επιλογών του την περίοδο των μνημονίων στην Ελλάδα.

Σήμερα, ο νέος πρόεδρος καλείται να δώσει πολιτική ταυτότητα στο κόμμα, να επαναπατρίσει ψηφοφόρους που το 2012 έφυγαν προς διάφορες κατευθύνσεις και να περιγράψει με ρεαλισμό τους πολιτικούς και εκλογικούς του στόχους.

Στα χέρια του υπάρχει πραγματικά μια «προίκα», που είναι στο χέρι του το πώς θα την αξιοποιήσει. Το ΠΑΣΟΚ επανήλθε στην επικαιρότητα λόγω της εκλογικής μάχης και οι πολίτες έδειξαν (με τη συμμετοχή τους στη διαδικασία και στους δυο γύρους) ότι θέλουν να ακούσουν. Να ακούσουν την πολιτική πρόταση, να ακούσουν τις θέσεις του κόμματος. Συμβόλαιο... παραμονής των ψηφοφόρων, βέβαια, δεν υπάρχει και αυτό ακριβώς είναι το στοίχημα του Νίκου Ανδρουλάκη: Πώς θα τους κρατήσει και πώς θα κάνει το ΠΑΣΟΚ ελκυστικό, και πάλι, σε ευρύτερα κοινωνικά στρώματα .

Οι προθέσεις του νέου αρχηγού θα φανούν με το «καλημέρα». Καταρχάς από τα πρόσωπα που θα αξιοποιήσει σε καίριες θέσεις, εντός και εκτός Βουλής. Πιο σημαντικό, όμως, από τα πρόσωπα είναι η κατεύθυνση που θα δώσει, και τα όρια που θα χαράξει, με τη ΝΔ από την μια πλευρά και με τον ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη. Η επικείμενη συζήτηση για τον προϋπολογισμό είναι το πρώτο, κρίσιμο, «ματς». Ανεξάρτητα από το ποιος ή ποια θα τον εκπροσωπήσει στη συζήτηση, όταν θα φτάσει στο επίπεδο κορυφής, οι θέσεις που θα διατυπωθούν θα αποτελέσουν το στίγμα των προθέσεων του νέου προέδρου. Θα ισορροπήσει, και με ποιο τρόπο, μεταξύ του θετικού αφηγήματος της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης εφ’ όλης της ύλης του ΣΥΡΙΖΑ; Θα συνοδεύσει την κριτική του με προτάσεις ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες; Με ποιο τρόπο θα απευθυνθεί στο κεντροαριστερό κοινό; Οι απαντήσεις σε αυτά τα τρία ερωτήματα αρκούν για να αντιληφθούν όλοι τη «γραμμή» του Νίκου Ανδρουλάκη.

Τελευταίο, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, είναι το ζήτημα της ενότητας του ΠΑΣΟΚ. Η αξιοπρεπής, και μετριοπαθής, Φώφη Γεννηματά είχε ενώσει όλες τις «φυλές» του κόμματος, αλλά η επιστροφή του Γιώργου Παπανδρέου και οι παρεμβάσεις του, ειδικά την τελευταία εβδομάδα, πλήγωσαν. Αυτές οι πληγές είτε θα κλείσουν σήμερα, είτε θα οδηγήσουν βαθμιαία σε ένα «ψυχροπολεμικό» κλίμα στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Ο Νίκος Ανδρουλάκης θα απευθυνθεί αρχικά σε όλους καλώντας τους σε συστράτευση. Το κρίσιμο είναι οι απαντήσεις που θα πάρει από τα κορυφαία και ιστορικά στελέχη, και το εάν θα υπάρξουν κάποιοι που θα επιλέξουν (ξανά ή για πρώτη φορά) τον μοναχικό δρόμο της αποχώρησης από την κοινή προσπάθεια...

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Νίκος Ανδρουλάκης: Η συγκινητική ευχή της μητέρας του - Κερνούσε όλο τον κόσμο η κυρία Πόπη

Η εκλογή Ανδρουλάκη, η αναμονή του Μαξίμου και ο Τσίπρας που έχει το πρόβλημα...

Καληνύχτα Γιώργο Παπανδρέου – Η οδυνηρή ήττα