ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ

Τα στοιχήματα και οι προκλήσεις του 2022

προκλήσεις  2022
Στοιχήματα και προκλήσεις φέρνει στην ελληνική κυβέρνηση το νέο έτος.
INTIME / ΒΑΡΑΚΛΑΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

Μια εφιαλτική χρόνια φτάνει σε λίγες ώρες στο τέλος της έχοντας αφήσει βαθιές πληγές σε ολόκληρο τον πλανήτη, εξαιτίας της φονικής πανδημίας που έπληξε τον κόσμο.

Στην Ελλάδα, πολιτικό σύστημα, επιστήμονες και πολίτες ήρθαν αντιμέτωποι με μια κρίση που όμοια της διάβαζαν μόνον στα ιστορικά βιβλία και πιθανότατα δεν περιμέναμε ότι θα ζήσουμε στην δίκη μας εποχή. Δυστυχώς, μαζί με το εφιαλτικό 2021 δεν θα φύγει και η πανδημία καθώς οι συνεχείς μεταλλάξεις του ιού επιδεινώνουν μια ήδη βεβαρημένη - από κάθε άποψη – κατάσταση.

Ποιος μπορεί άραγε να προβλέψει τις εξελίξεις; Ποιος μπορεί να κάνει ένα σαφή σχεδιασμό σε οποιαδήποτε τομέα της δημόσιας ζωής, όταν όλα μπορούν να ανατραπούν από τα ίδια τα επιδημιολογικά δεδομένα που μεταβάλλονται από εβδομάδα σε εβδομάδα; Για την ελληνική κυβέρνηση ξεκινά μια δύσκολη περίοδος καθώς καλείται σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα να λύσει μια εξαιρετικά δύσκολη εξίσωση. Η αντιμετώπιση της πανδημίας, η υποστήριξη του ΕΣΥ, η ανάγκη ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και η στήριξη της ψυχολογίας των πολιτών πρέπει να γίνουν ταυτόχρονα, ασχέτως εάν η μια επιλογή συγκρούεται κάποιες φορές με την άλλη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, τα τελευταία περιοριστικά μέτρα που ελήφθησαν προκειμένου να σταματήσει η επέλαση της «όμικρον», αλλά την ίδια ώρα τα ίδια αυτά μέτρα έπληξαν οικονομικά συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες.

Η αντιμετώπιση της πανδημίας είναι, λοιπόν, το πρώτο μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης για τη νέα χρονιά. Δεν είναι, όμως, το μόνο... Η ενεργειακή κρίση, και οι επιπτώσεις που αυτή έχει σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, είναι το δεύτερο. Οι εκτιμήσεις διεθνών παρατηρητών, ότι το εκρηκτικό κοκτέιλ των αυξήσεων σε φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια θα είναι παροδικό, δεν επιβεβαιώθηκαν με αποτέλεσμα να απαιτηθούν νέα κεφαλαία στήριξης τουλάχιστον μέχρι την άνοιξη.

Πέρα από τα στοιχήματα, η κυβέρνηση έχει και μια σειρά σημαντικών προκλήσεων να αντιμετωπίσει μέσα στο 2022. Η γρήγορη και αποτελεσματική αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης, με στόχο τα οφέλη να φτάσουν παντού στην ελληνική κοινωνία, η συνέχιση των πολιτικών για τον εκσυγχρονισμό της πολύπαθης δημόσιας διοίκησης και η ανακούφιση - μέσω φοροελαφρύνσεων - της πιεσμένης λόγω των μνημονίων μεσαίας τάξης, είναι τα βασικά κεφάλαια της νέας χρονιάς.

Προφανώς, η ευελιξία σε χειρισμούς και επιλογές θα ήταν διαφορετική εάν δεν υπήρχε η πανδημία. Το πολιτικό μας σύστημα, όμως, και ειδικότερα η κυβέρνηση, πρέπει να δείξει ρεαλισμό. Το «γήπεδο» δεν το επιλέγει πάντα εκείνος που αγωνίζεται , αλλά σε κάθε περίπτωση πρέπει να παλέψει με στόχο το καλύτερο αποτέλεσμα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.