ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ

Σε θέσεις (εκλογικής ) μάχης κόμματα και πολιτικές ηγεσίες

Σε θέσεις (εκλογικής ) μάχης κόμματα και πολιτικές ηγεσίες
Τα διλήμματα έχουν τεθεί, οι περιοδείες έχουν ξεκινήσει και η αντιπαράθεση χτυπά ήδη «κόκκινο».
INTIME

Οι σχεδιασμοί των πολιτικών αρχηγών και το «άρωμα» προεκλογικής περιόδου

Μπορεί οι εκλογές να απέχουν - σύμφωνα με τις επίσημες δηλώσεις του πρωθυπουργού - 12 μήνες από σήμερα, αλλά το άρωμα της προεκλογικής περιόδου κυριαρχεί ήδη στην πολιτική ατμόσφαιρα.

Τα διλήμματα έχουν τεθεί, οι περιοδείες έχουν ξεκινήσει και η αντιπαράθεση χτυπά ήδη «κόκκινο». Είναι σίγουρο ότι μετά και το τέλος της θερινής ραστώνης η χώρα θα βρεθεί άτυπα μεν, αλλά ουσιαστικά σε μια εκλογική τροχιά, καθώς στην Ελλάδα κανείς δεν περιμένει να ανακοινωθούν οι κάλπες προκειμένου να μιλήσει πολιτικά και να αντιπαρατεθεί.

Σε επίπεδο πολιτικών ηγεσιών πάντως, όλα τα τελευταία γεγονότα δείχνουν αν μη τι άλλο μια σημαντική προετοιμασία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα του 14ου συνεδρίου της ΝΔ, διατύπωσε με καθαρό τρόπο τα εκλογικά διλήμματα, ζητώντας από τους πολίτες να αποφασίσουν εάν στις επόμενες εκλογές η χώρα θα πάει μπροστά η θα επιστρέψει στην αβεβαιότητα.

«Εσείς θα βάλετε την υπογραφή σας σε μία ακόμη εκλογική νίκη στις εκλογές που θα γίνουν σε 12 μήνες από τώρα. Να μην ξανακυλήσουμε πίσω», τόνισε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στο σώμα του Συνεδρίου της ΝΔ.

Ισχυρό χαρτί στα χέρια του πρωθυπουργού παραμένει η οικονομία, με βασικό επιχείρημα την έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία, κάτι που - όπως προανήγγειλε - θα γίνει μέσα στο καλοκαίρι. Δεύτερο, εξίσου σημαντικό είναι η απόδοση του εθνικού σχεδίου για την καταπολέμηση των ανατιμήσεων στην ενέργεια.

Ο συνδυασμός των δυο, θα αποτελέσουν κεντρικό μέρος του αφηγήματος της ΝΔ στην πορεία προς τις κάλπες, όπως φάνηκε άλλωστε και από τα όσα ειπώθηκαν στο προσκήνιο αλλά και στο παρασκήνιο του συνεδρίου του κυβερνώντος κόμματος.

Στο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας έχει ήδη ξεκινήσει περιοδείες και αναμένει την προσεχή Κυριακή την ισχυροποίηση του στη βάση του κόμματος. Οι αντιπολιτευτικοί τόνοι είναι (και θα παραμείνουν υψηλοί) με αιχμή τα θέματα της ακρίβειας.

Η Κουμουνδούρου, αναμένει την εφαρμογή του κυβερνητικού σχεδίου για την ενέργεια και είναι έτοιμη να «πυροβολήσει» στην περίπτωση που κάτι πάει στραβά ή στην περίπτωση που δεν καλυφθούν οι προσδοκίες των πολιτών.

Σε εκλογική εγρήγορση είναι και το ΚΙΝΑΛ, με νέο αρχηγό και νέο όνομα. Ο κ. Ανδρουλάκης έχει μπροστά του το δικό του συνέδριο, όπου αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά του για τα κρίσιμα ζητήματα της πολιτικής στρατηγικής, των συνεργασιών και του επαναπροσδιορισμού της θέσης του κόμματος στον πολιτικό χάρτη.

Μέχρι το τέλος Μαΐου, λοιπόν, οι κομματικές διεργασίες θα έχουν ολοκληρωθεί. Μέσα στο καλοκαίρι θα είναι σε εξέλιξη οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την οικονομία και στις αρχές Σεπτεμβρίου από το βήμα της ΔΕΘ οι πολιτικές ηγεσίες θα ξεδιπλώσουν πιο συγκεκριμένα την στρατηγική τους, κηρύσσοντας (επίσημα πλέον) την έναρξη της προεκλογικής περιόδου.