ΕΘΝΙΚΑ

«Μεγάλη επιτυχία» για την ΠΓΔΜ η απόφαση της Χάγης

«Μεγάλη επιτυχία» για την ΠΓΔΜ η απόφαση της Χάγης

Ως «μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της διπλωματίας της χώρας κατά το 2011» χαρακτήρισε την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Πόποσκι.

Ο κ. Πόποσκι, κατά την ετήσια ομιλία του στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, ανέφερε ότι με την απόφαση του Δικαστηρίου για την προσφυγή των Σκοπίων «διαπιστώθηκε παραβίαση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας από την πλευρά της Ελλάδας, για παρεμπόδιση ένταξης της Δημοκρατίας της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, στην Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας στο Βουκουρέστι».

Στη συνέχεια εξέφρασε την προσδοκία ότι «η Ελλάδα θα σεβαστεί πλήρως το γράμμα και το πνεύμα της ετυμηγορίας του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης και ότι σύμφωνα με τις διεθνείς νομικές υποχρεώσεις της, θα σταματήσει να παρεμποδίζει την επίτευξη συναίνεσης σχετικά με την ένταξη της 'Μακεδονία' στο ΝΑΤΟ».

«Κάθε περαιτέρω παρεμπόδιση από την πλευρά της Ελλάδας, στη βάση της εκκρεμότητας της ονομασίας, θα αποτελούσε παραβίαση του διεθνούς δικαίου και έλλειψη σεβασμού της απόφασης του ΔΔΧ», τόνισε.

Επίσης, ο υπουργός αναμένει τις χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ, το συντομότερο δυνατό, να κινήσουν τις διαδικασίες και να εξετάσουν το ζήτημα της ένταξης της ΠΓΔΜ στη Συμμαχία.

Για το ζήτημα της ονομασίας, ο κ. Πόποσκι δήλωσε ότι η χώρα του παραμένει σταθερή στη θέση για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται στο πλαίσιο του ΟΗΕ.

Τέλος, αναφερόμενος στη νέα κυβέρνηση της Ελλάδας, είπε ότι «η νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα, η οποία είναι μεταβατική, δεν επέδειξε μεγάλη προθυμία για συνεργασία όσον αφορά την επίλυση της εκκρεμότητας της ονομασίας, υποστηρίζοντας κυρίως ότι η θητεία της αφορά τα ζητήματα της οικονομίας».