ΕΘΝΙΚΑ

Η επιστολή Σαμαρά στον Γκρούεφσκι

Η επιστολή Σαμαρά στον Γκρούεφσκι

Τις υφιστάμενες διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών επικαλέστηκε ο κ. Σαμαράς για να απορρίψει την πρόταση του πρωθυπουργού των Σκοπίων, Νίκολας Γκρούεφσκι να συναντηθούν.

Στην απαντητική του επιστολή, ο κ. Σαμαράς κάλεσε τον κ. Γκρούεφσκι να δείξει θετική προσέγγιση και άρση των συστηματικών εμποδίων που θέτουν τα Σκόπια για την επίλυση της ονομασίας.

Αναλυτικά, ο κ. Σαμαράς αναφέρει στην επιστολή του:

«Εξοχότατε,

Σας ευχαριστώ για την επιστολή σας. Λόγω των υφιστάμενων διαπραγματεύσεων μεταξύ των δυο Κυβερνήσεών μας, δεν πιστεύω ότι μια τέτοια συνάντηση θα ήταν για την ώρα επιβοηθητική. Ο πιο συνετός τρόπος να προχωρήσουμε, επομένως, θα ήταν να ενθαρρύνουμε περισσότερο την υπάρχουσα διαδικασία επίσημων συνομιλιών, που περιγράφονται στην Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995, ώστε να λυθεί το θέμα της ονομασίας το συντομότερο δυνατό: μια εξέλιξη η οποία, είμαι σίγουρος ότι συμφωνείτε, θα είχε θετικές επιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή μας.

Είμαι, όμως, υποχρεωμένος να τονίσω ότι οι συστηματικές πράξεις της Κυβέρνησής σας και Αξιωματούχων της FYROM, θέτουν εμπόδια στην προαναφερόμενη συμφωνία. Εντόνως, επομένως, σας παροτρύνω να υιοθετήσετε μια θετική προσέγγιση σε αυτό το σημαντικό θέμα, το οποίο αντιμετωπίζουν οι δυο Κυβερνήσεις μας και έχουν συμφωνήσει να επιλύσουν»