ΕΘΝΙΚΑ

Οι τουρκικές προκλήσεις, ο Ερντογάν και η πολιτική ρευστότητα

Οι τουρκικές προκλήσεις, ο Ερντογάν και η πολιτική ρευστότητα

Στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, αλλά στο υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή τις εξελίξεις στην Ελλάδα και την Τουρκία.

Τόσο στο Πεντάγωνο, όσο και στο ΥΠΕΞ οι αξιωματούχοι εστιάζουν στις τελευταίες κινήσεις της Άγκυρας και την απόφασή της να προχωρήσει στην έκδοση αδειών για έρευνες πετρελαίου σε περιοχές στη Ρόδο και το Καστελόριζο.

Το θέμα ανέδειξε με αποκαλυπτικά ρεπορτάζ το newsbomb.gr, καθώς οι προκλητικές αυτές ενέργειες έγιναν μόλις λίγες ημέρες προ των ελληνικών εκλογών της 6ης Μαΐου.

Όσο, μάλιστα, στην Αθήνα οι διεργασίες για το σχηματισμό κυβέρνησης δείχνουν να βρίσκονται στον αέρα και η πολιτική ρευστότητα συνεχίζεται, το θέμα μοιάζει να «καίει».

Μια επιπλέον παράμετρος έχει να κάνει με τα μηνύματα, που έχουν να κάνουν με την ασθένεια του Ερντογάν και θέλουν ήδη διαδικασίες να βρίσκονται σε εξέλιξη στο παρασκήνιο.

Και κάπου εδώ τίθενται ερωτήματα:

• Κατά πόσο οι ευγενείς δανειστές της χώρας θα ήθελαν μια νέα κρίση, που θα κινητοποιούσε τα εθνικά αντανακλαστικά των Ελλήνων;

• Κατά πόσο αυτό θα υπαγόρευε την ανάγκη για νέα δάνεια, αλλά θα καλλιεργούσε και το έδαφος για θυσίες εκ μέρους των πολιτών;

Ας μην ξεχνάμε, ότι η κρίση στα Ίμια «τροφοδότησε» την ανάγκη για εξοπλιστικά προγράμματα – μαμούθ και προμήθειες με συνοπτικές διαδικασίες στο όνομα της Εθνικής Άμυνας.

Διαβάστε επίσης:

Τουρκία: Σενάρια έντασης στο Αιγαίο μετά τις εκλογές

Ντοκουμέντο: Οι τουρκικοί χάρτες για έρευνα πετρελαίου σε Ρόδο-Κύπρο

Τουρκική πρόκληση: Άδειες για πετρελαϊκές έρευνες σε ελληνική ΑΟΖ