ΕΘΝΙΚΑ

Γερμανικές αποζημιώσεις: Η άρνηση Σόιμπλε και οι ελληνικές απαντήσεις

Γερμανικές αποζημιώσεις: Η άρνηση Σόιμπλε και οι ελληνικές απαντήσεις

Για μία ακόμη φορά ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επιχείρησε να διαστρεβλώσει την ιστορική πραγματικότητα, βάζοντας «φρένο» στη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων, η οποία ωστόσο αποτελεί πάγια θέση της ελληνικής πλευράς.


Στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επανέλαβε τη θέση της Γερμανίας, ότι δηλαδή το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων έχει λυθεί χρόνια πριν και ότι δεν στοιχειοθετούνται οι ελληνικές διεκδικήσεις, τις οποίες μάλιστα στο παρελθόν είχε προσπαθήσει να συσχετίσει με τις μεταρρυθμίσεις που έχουν επιβληθεί στην Ελλάδα, στα πλαίσια του προγράμματος της δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας.

Η θέση της ελληνικής πλευράς στο ζήτημα έχει δημοσιοποιηθεί επανειλημμένα, με πιο πρόσφατο εκφραστή τον πρώην υπουργό Εξωτερικών και νυν Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Τις επεμβάσεις μάλιστα του πρώην υπουργού Εξωτερικών επικαλέστηκε και ο βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλης Γλέζος, σε πρόσφατη δήλωση του, με την οποία ζητούσε στον διάδοχο υπουργό να συνεχίσει τις προσπάθειες που έχουν γίνει προς αυτή την κατεύθυνση.

Υπενθυμίζεται ότι μία μόνο από τις φορές που είχε τοποθετηθεί ο κ. Αβραμόπουλος ήταν τον Απρίλιο, όταν ο κ. Σόιμπλε είχε δηλώσει ότι δεν δίνει καμία ελπίδα στην Ελλάδα για το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων, κάνοντας μάλιστα λόγο για «δήθεν νόμιμες αξιώσεις». Τότε, ο κ. Αβραμόπουλος είχε απαντήσει στον Γερμανό υπουργό ότι «το εάν το θέμα έχει λήξει ή όχι, το καθορίζει η διεθνής δικαιοσύνη, καθώς από τη φύση του, το θέμα αυτό άπτεται του διεθνούς δικαίου και των διεθνών δικαιοδοτικών οργάνων».

Ο πρώην υπουργός είχε σημειώσει ακόμη ότι «το ζήτημα των αποζημιώσεων όμως είναι περισσότερο ηθικό ζήτημα», διευκρινίζοντας παράλληλα ότι «σε καμία περίπτωση η ανακίνηση του θέματος δεν σημαίνει σύγκρουση με τους συνοδοιπόρους μας στην Ε.Ε.».

Διαβάστε επίσης:

Στη Βουλή το σχέδιο της Ελλάδας για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Οι γερμανικές οφειλές στην Ελλάδα τρόμαξαν τον Σόιμπλε (VIDEO)