ΕΘΝΙΚΑ

Ο Γερμανός πρέσβης στη Βιάννο μετά την επέτειο του ολοκαυτώματος

Ο Γερμανός πρέσβης στη Βιάννο μετά την επέτειο του ολοκαυτώματος

Τη Βιάννο Ηρακλείου, που πριν από δύο ημέρες τίμησε την 70ή επέτειο του ολοκαυτώματος των χωριών της -καθώς και της Ιεράπετρας- από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής, επισκέφθηκε σήμερα ο Γερμανός πρεσβευτής Βόλφγκανγκ Ντολτ.

Ο κ. Ντολτ επισκέφθηκε το μνημείο των θυμάτων του δεύτερου μεγαλύτερου ελληνικού ολοκαυτώματος σε αριθμό νεκρών στην περιοχή Σελί Αμιρών και εναπέθεσε λουλούδια, ενώ είχε συνάντηση με το δήμαρχο της Βιάννου καθώς και με εκπροσώπους της Ένωση Θυμάτων του Ολοκαυτώματος και τη Συντονιστική Επιτροπή για το θέμα των αποζημιώσεων. Οι παραπάνω του επέδωσαν σχετικό ψήφισμα με αφορμή και το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο για τα Ολοκαυτώματα και τις Γερμανικές Αποζημιώσεις που έγινε το Σαββατοκύριακο στη Βιάννο και στο οποίο τονίζεται ότι «δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε με όλες μας τις δυνάμεις τον αγώνα μας μέχρι τη δικαίωση!».

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Βιάννου Παύλος Μπαριτάκης παρουσίασε στον Γερμανό πρεσβευτή τα γεγονότα του ολοκαυτώματος και τόνισε ότι παραμένει πάντα ανοιχτό το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων και της απονομής της δικαιοσύνης προς τα θύματα των εκτελεσθέντων. Ο κ. Ντολτ μετέφερε τη συγνώμη του γερμανικού λαού επισημαίνοντας ότι ήρθε για να εκφράσει σεβασμό στη μνήμη των θυμάτων, και λέγοντας ότι αυτές οι πληγές δεν μπορούν να κλείσουν ποτέ. Για το θέμα των αποζημιώσεων ο κ. Ντολτ επανέλαβε την επίσημη θέση της χώρας του ότι νομικά έχει κλείσει.

Η επίσκεψη του Γερμανού διπλωμάτη έγινε δύο ημέρες μετά την ολοκλήρωση του συνεδρίου για τα ολοκαυτώματα όπου, σύμφωνα με την οργανωτική επιτροπή του, παρουσιάσθηκαν νέα δεδομένα για τις γερμανικές αποζημιώσεις, καθώς και για την απομάκρυνση αρχαιοτήτων από την Κρήτη την περίοδο της Κατοχής. Το συνέδριο έγινε με τη συμμετοχή του Μανόλη Γλέζου, προέδρων των Πανελλήνιων Αντιστασιακών Οργανώσεων, ειδικών επιστημόνων, αντιστασιακών και επιζώντων του Ολοκαυτώματος της Βιάννου, εκπροσώπων των Ενώσεων Θυμάτων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης απ' όλη την Ελλάδα και πλήθους κόσμου, στις 13-14 Σεπτεμβρίου.

Ο Μ. Γλέζος, μιλώντας στο συνέδριο αναρωτήθηκε «αν η αδιάλλακτη και επιλεκτικά δυσμενής στάση της Γερμανίας έναντι της Ελλάδας οφείλεται στο ότι η Γερμανία μάς εκδικείται για τη γενναία αντίσταση του ελληνικού λαού, που κατέρριψε και το μύθο του αήττητου Χίτλερ και συνέβαλε αποφασιστικά στη συντριβή του Άξονα». Από την πλευρά του ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Βρέμης Κριστόφ Σμινκ-Γκουστάβους έκανε λόγο για πιθανό «προσχεδιασμένο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» στη Βιάννο.

Τα ισχυρά νομικά, πολιτικά και ιστορικά επιχειρήματα υπέρ της απόδοσης των γερμανικών αποζημιώσεων στα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας στην Ελλάδα παρουσίασε ο καθηγητής Στέλιος Περράκης, ενώ από την πλευρά του ο καθηγητής και πρώην υπουργός Νίκος Χριστοδουλάκης υπογράμμισε ότι η απαίτηση επιστροφής του κατοχικού δανείου στηρίζεται σε αδιάσειστα στοιχεία, η ύπαρξη των οποίων έχει αναγνωριστεί στο παρελθόν από την ίδια τη Γερμανία.

Τέλος, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αγωνιστών ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης και ταμίας του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών Στέλιος Ζαμάνος παρουσίασε τα επίσημα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδας του 2010, σύμφωνα με τα οποία το ύψος της οφειλής των επανορθώσεων προσδιορίστηκε σε 108,43 δισ. ευρώ και του κατοχικού δανείου σε 54 δισ. ευρώ.