ΕΘΝΙΚΑ

Γιλντίζ: Η λύση στο Κυπριακό θα ανοίξει τον δρόμο για το φυσικό αέριο

Γιλντίζ: Η λύση στο Κυπριακό θα ανοίξει τον δρόμο για το φυσικό αέριο

Ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας, Τανέρ Γιλντίζ, εξήρε τις προσπάθειες των Τουρκοκυπρίων και των Ελληνοκυπρίων , οι οποίοι την Τρίτη ξανάρχισαν τις ειρηνευτικές συνομιλίες μετά από δύο χρόνια αδιεξόδου.

Σε συνέντευξη Τύπου, γράφει το τούρκικο δημοσίευμα, ο Γιλντίζ υπογράμμισε τη σημασία των ανακαλυφθέντων πρόσφατα κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο, τα οποία εντάσσονται στην ειρηνευτική διαδικασία.

Εξέφρασε την ελπίδα ότι η λύση του 40ετούς κυπριακού προβλήματος θα ανοίξει τον δρόμο για νέα έργα για την ενέργεια στην περιοχή. Ο Γιλντίζ είπε ότι πιστεύει ένας αγωγός από τη Μεσόγειο προς την Ευρώπη θα ήταν δυνατό να διέλθει μέσω της Τουρκίας, εάν το πολιτικό κλίμα αποκατασταθεί, όπως διαβάζουμε στο Βαλκανικό Περισκόπιο.

Η ανακάλυψη αποθεμάτων φυσικού αερίου στο βυθό της θάλασσας μεταξύ Κύπρου, Αιγύπτου και το Λεβάντε (Συρία-Λίβανος-Ισραήλ-Γάζα) έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον πολλών χωρών συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Ιταλίας, του Ισραήλ, της Ρωσίας, της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Ο σχεδιασμός της υγροποίησης των κοιτασμάτων και της μεταφοράς τους με σωλήνωση στην Ευρώπη, έχει ανοίξει ένα νέο λόγο για τα έθνη της περιοχής να εργασθούν από κοινού, καθώς γίνεται η επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών στην Κύπρο.

Η Τουρκία, κατά το παρελθόν, επέκρινε την κυπριακή κυβέρνηση για την υπογραφή των προσφορών σχετικά με τα αποθέματα φυσικού αερίου, καθώς οι συνομιλίες μεταξύ των δύο κοινοτήτων είχαν σταματήσει. Ένα γεγονός που οδήγησε την Τουρκία να επαναλάβει την θαλάσσια έρευνα μεταξύ των βόρειων ακτών της Κύπρου και της Τουρκίας, προς μεγάλη δυσαρέσκεια των Ελληνοκυπρίων, σημειώνει το δημοσίευμα.