ΕΘΝΙΚΑ

Για πρώτη φορά Τ/Κ διαπραγματευτής στον Λευκό Οίκο

Για πρώτη φορά Τ/Κ διαπραγματευτής στον Λευκό Οίκο

Συνάντηση 45 λεπτών στο Λευκό Οίκο με τον σύμβουλο του Αμερικανού Προέδρου, Κρίστοφερ Σμαρτ και τον υπεύθυνο για θέματα Ελλάδας και Κύπρου στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, Κρίστιαν Μπόμπροου είχε ο «υπουργός» εξωτερικών Οζντίλ Ναμί.

'Ηταν ο πρώτος Τ/κ «αρμόδιος» που συνάντησε υψηλόβαθμους Αμερικανούς αξιωματούχος στα γραφεία του Λευκού Οίκου, όπως επισημαίνεται στον τ/κ Τύπο.

Σε δηλώσεις του στην “Κίπρις” ο κ. Ναμί ανέφερε ότι οι ΗΠΑ δίδουν μεγάλη σημασία στη διαδικασία και συζήτησαν το πώς θα μπορούσαν να συμβάλουν θετικά, ενώ ο ίδιος τούς μετέφερε τις προσδοκίες των Τ/κ από τις διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν. Σημείωσε επίσης στους συνομιλητές του, είπε, τη σημασία της συνέχισης του ενδιαφέροντος σε υψηλό επίπεδο για το Κυπριακό. «Αναλύσαμε το όραμά μας, στο πλαίσιο του κοινού ανακοινωθέντος, την επιθυμία μας να πάρουμε πίσω τα δικαιώματά μας και το ότι έχουμε ζημιώσει από τη συνέχιση του προβλήματος για πάνω από 50 χρόνια».

Στις συνομιλίες στον Λευκό Οίκο, ανέφερε ο κ. Ναμί, περιλαμβανόταν θέματα όπως το υψηλόβαθμο ενδιαφέρον για την λύση του Κυπριακού, να έχουν το ζήτημα στην ατζέντα τους και εάν υπάρξει δυσκολία πώς μπορούν οι ΗΠΑ να βοηθήσουν τις πλευρές. Επιπλέον, ανέφερε στους Αμερικανούς αξιωματούχους τη σημασία της εναρμόνισης των Τ/κ με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και εφαρμογής τους και συμφώνησαν ότι σε αυτό το θέμα είναι σημαντικό να παραμείνουν σε διάλογο για την τεχνική βοήθεια είτε από την ΕΕ, είτε από τις ΗΠΑ.

Στη συνάντηση, πρόσθεσε, ρωτήθηκαν για το πώς αξιολογούν το θέμα των ΜΟΕ και ο ίδιος μετέφερε την άποψη ότι βρίσκουν ωφέλιμη τη συζήτηση τέτοιων μέτρων στο πλαίσιο των Τεχνικών Επιτροπών, που είχαν δημιουργηθεί στο παρελθόν.

πηγη ΣΙΓΜΑ

Διαβάστε επίσης

WashingtonTimes: Ο Ναμί εκτιμά πως ήρθε η ώρα λύσης Κυπριακού