ΕΘΝΙΚΑ

Συγχαρητήρια Αβραμόπουλου για τη διακλαδική άσκηση ΗΝΙΟΧΟΣ

Συγχαρητήρια Αβραμόπουλου για τη διακλαδική άσκηση ΗΝΙΟΧΟΣ

Την πλήρη ικανοποίηση του εκφράζει ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος,σε μήνυμα του, με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης της διακλαδικής άσκησης ΗΝΙΟΧΟΣ, που οργάνωσε η Πολεμική Αεροπορία, και στην οποία συμμετείχε μεγάλος αριθμός μονάδων και των τριών κλάδων, των Ενόπλων Δυνάμεων.

"Η άσκηση αυτή ανέδειξε τις διακλαδικές ικανότητες των Ενόπλων Δυνάμεων, τον άψογο συντονισμό των επιχειρήσεων και την απόλυτη ακρίβεια επίτευξης των στόχων της", αναφέρει χαρακτηριστικά.

"Οι Ένοπλες Δυνάμεις μας εγγυώνται την ακεραιότητα της χώρας και με το αξιόμαχο, τις άριστες υποδομές και τον σύγχρονο εξοπλισμό τους τίθενται πάντα στην υπηρεσία της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας

Η πατρίδα μας είναι ασφαλής και ο ελληνικός λαός να είναι βέβαιος ότι οι θυσίες του έχουν πιάσει τόπο", καταλήγει στο μήνυμα του ο κ.Αβραμόπουλος.

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Μιχάλης Κωσταράκος επικοινώνησε με τον αρχηγό ΓΕΑ, Αντιπτέραρχο Ευάγγελο Τουρνά, και αφού ενημερώθηκε για τα αποτελέσματα της άσκησης, εξέφρασε τα θερμά του συγχαρητήριά για την επιτυχία της, και ζήτησε να μεταφέρει στους συμμετέχοντες το μήνυμα του υπουργού Εθνικής 'Αμυνας

Εξάλλου χθες, ημέρα ολοκλήρωσης της άσκησης, ο Αρχηγός ΓΕΑ μετέβη στο Κέντρο Αεροπορικής Τακτικής, στην αεροπορική βάση της Ανδραβίδας."Ήταν μία επίπονη και μεγάλης διάρκειας προσπάθεια, κατά την οποία δοκιμάστηκαν τόσο οι αντοχές όλων σας, όσο και η αξιοπιστία των αεροσκαφών, των οπλικών συστημάτων και των μέσων υποστήριξης με εξαιρετικά αποτελέσματα. Είμαι βέβαιος ότι τα οφέλη είναι πολλαπλά για όλους και κυρίως ότι, με τη συμμετοχή σας στην άσκηση "Ηνίοχος 2014" πήρατε αυτό που σας αξίζει και αυτό που επιθυμείτε, ως φρουροί της Πατρίδας μας.Τη ρεαλιστική τακτική εκπαίδευση, σύμφωνα με την αρχή: "Εκπαιδεύσου όπως θα πολεμήσεις", ανέφερε μεταξύ άλλων, ο αρχηγός ΓΕΑ, στο μήνυμα του προς τους συμμετέχοντες.

Η μεσαίας κλίμακας διακλαδική άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ 2014» διεξήχθη, από 26 Μαρτίου έως 11 Απριλίου. σε όλο τον ελλαδικό χώρο.

Στη διάρκεια της εκτελέσθηκε μεγάλος αριθμός σύνθετων αεροπορικών αποστολών όλων των ειδών, κατά τις οποίες πραγματοποιήθηκαν 797 έξοδοι αεροσκαφών (435 ημέρα και 362 νύχτα).
Στην άσκηση συμμετείχαν:

• Μεγάλος αριθμός αεροσκαφών όλων των Μοιρών της Πολεμικής Αεροπορίας. 185 Ιπτάμενοι και 340 Τεχνικοί, αεροσκάφη και προσωπικό μεταστάθμευσαν στην 117 ΠΜ στην Ανδραβίδα από την οποία και επιχειρούσαν,

• Επιθετικά και μεταφορικά ελικόπτερα της Αεροπορίας Στρατού,

• Μεγάλος αριθμός πλοίων επιφανείας του Πολεμικού Ναυτικού με τα οργανικά τους ελικόπτερα,

• Μονάδες ειδικών δυνάμεων των 3 Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων,

• Το Σύστημα Αεροπορικού Ελέγχου και το Σύστημα Αεράμυνας της χώρας.

Στόχος της άσκησης «Ηνίοχος» είναι να γίνει η ανταγωνιστικότερη άσκηση στην Ευρώπη και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, παρέχοντας στους συμμετέχοντες -Έλληνες και ξένους- υψηλού επιπέδου εκπαίδευση και μοναδικές εμπειρίες.