ΥΓΕΙΑ

ΙΣΠ: Παρέμβαση της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου για τον ΕΟΠΥΥ

ΙΣΠ: Παρέμβαση της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου για τον ΕΟΠΥΥ

Την άμεση παρέμβαση της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου ζητά ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά προκειμένου να αποφευχθούν πιθανές σοβαρές βλάβες και κίνδυνοι για την υγεία των πολιτών από το κλείσιμο των δημοσίων δομών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.


Ο ΙΣΠ γνωστοποιεί στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου ότι «λόγω μίας σειράς λήψεως μέτρων του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ (αρ. αποφ πρωτ.οικ. 5937/13-2-2014), παύουν άμεσα τη λειτουργία Τοπικών Μονάδων Υγείας ΕΟΠΥΥ- Νομαρχιακών Μονάδων Υγείας ΕΟΠΥΥ - Εργαστηρίων ΕΟΠΥΥ, χωρίς αντικατάστασή τους για την ουσιαστική εξυπηρέτηση των καθημερινά εξυπηρετούμενων επί 12ωρου λειτουργίας Δεκάδων Χιλιάδων Ασφαλισμένων Πολιτών.

Τούτο συμβαίνει:

α) Εν μέσω χειμερινής περιόδου που ο δείκτης νοσηρότητας είναι υψηλός.

β) Εν μέσω επιδημίας Γρίπης Η1Ν1 που επικρατεί με πολλούς νοσούντες και θανάτους (αναφερόμενα 40 περίπου καταγεγραμμένα περιστατικά).

γ) Ενώ σφραγίζονται οι Μονάδες Υγείας, αφήνονται οι Πολίτες χωρίς ΠΦΥ (Ιατρική και Νοσηλευτική Φροντίδα). Σημειωτέον ότι ακόμα και στις περιόδους απεργιακών κινητοποιήσεων όλες οι Μονάδες λειτουργούσαν κατά νόμο με προσωπικό ασφαλείας σε 2 βάρδιες, με ειδικότητες Παθολόγων, Γενικών Ιατρών, Παιδιάτρων, Χειρουργών, Καρδιολόγων, Εργαστηριακών Ιατρών και πλήρες Νοσηλευτικό Προσωπικό, οι δε Σταθμοί Άμεσης Βοήθειας ομοίως.

δ) Ενώ οι Συμβεβλημένοι Ιδιώτες ιατροί με τον ΕΟΠΥΥ, σε όσες ειδικότητες υπάρχουν, δεν επαρκούν εξαιτίας και του εφαρμοσμένου πλαφόν φαρμάκων, με αποτέλεσμα να καθίσταται αδύνατη η εξυπηρέτηση των ασθενών από αυτούς.

ε) Οι καθημερινές εφημερίες των Νοσοκομείων της περιοχής ευθύνης των κατοίκων της Αττικής δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην ιατρική κάλυψη των ασθενών εξαιτίας του αυξημένου αριθμού ασθενών που δέχονται, αλλά και των υφιστάμενων αποστάσεων που πρέπει να διανύουν οι ασθενείς (π.χ. ο κάτοικος του κέντρου του Πειραιά πρέπει να μεταβεί στο Θριάσιο Νοσοκομείο στην Ελευσίνα ή ο κάτοικος της Σαλαμίνας πρέπει να μεταβεί στο Αττικό Νοσοκομείο, το ίδιο και οι κάτοικοι των νησιών για παροχές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας).

Για όλους αυτούς τους λόγους παρακαλούμε για την άμεση παρέμβασή σας, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων σας, προκειμένου να αποφευχθούν πιθανές σοβαρές βλάβες και κίνδυνοι για την Υγεία των Πολιτών, ενώ παράλληλα υφίσταται καταστρατήγηση των εργασιακών σχέσεων των εργαζομένων στις Δημόσιες Μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας».

Διαβάστε επίσης:

«Θερίζει» η γρίπη: Τρεις ακόμα νεκροί μέσα σε λίγες ώρες

Στον εισαγγελέα Ηρακλείου το κλείσιμο των ιατρείων του ΕΟΠΥΥ