Η «ΓΑΤΑ» ΤΗΣ ΗΡΩΔΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥ

Η επόμενη μέρα από τις πυρκαγιές απαιτεί σοβαρό και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό...

Φωτιά στην Εύβοια μεγάλη καταστροφή
Τεράστια η καταστροφή στην Εύβοια από τη μεγάλη φωτιά

Στην κυβέρνηση τρέχουν να μαζέψουν τα ασυμμάζευτα με τις πυρκαγιές βλέποντας πως τα προβλήματα είναι τεράστια και θα είναι τεράστια για μεγάλο χρονικό διάστημα για χιλιάδες συμπολίτες μας σε όλη τη χώρα.

Στο Μαξίμου εξ αρχής ο βασικός στόχος ήταν να μην χαθούν ζωές. Μετά το Μάτι μία ανθρώπινη τραγωδία θα είχε και τεράστιο πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση και για αυτό και υλοποιήθηκε άμεσα ένα μεγάλο σχέδιο εκκενώσεων εκεί όπου υπήρχαν προβλήματα και κινδύνευαν ζωές.

Έχοντας, λοιπόν, ως ισχυρό του όπλο το γεγονός ότι δεν χάθηκαν ζωές ο Κυριάκος Μητσοτάκης υλοποιεί άμεσα το σχέδιο για την οικονομική ενίσχυση όσων έχουν πληγεί. Βέβαια οι ζημιές που προκλήθηκαν από μια καταστροφή τέτοιου μεγέθους και σε τόσα διαφορετικά επίπεδα δεν είναι εύκολο να αποκατασταθούν.

Τα σπίτια προφανώς και θα ξαναχτιστούν, οι αγρότες θα αποζημιωθούν, για παράδειγμα, όμως, στη βόρειο Εύβοια το οικονομικό και παραγωγικό μοντέλο της περιοχής έχει καταστραφεί και θα χρειαστούν πάρα πολλά χρόνια για να επανέλθει η περιοχή σε μια αναπτυξιακή πορεία.

Τι θα απογίνουν οι αγρότες που έβγαζαν τα προς το ζην από το ρετσίνι των πεύκων, οι μελισσοκόμοι καθώς η περιοχή παρήγαγε το 20% του μελιού όλης της χώρας, όσοι εργάζονταν στον τουρισμό; Η επόμενη μέρα λοιπόν θα είναι πολύ δύσκολη για όλους και χρειάζεται ένας σοβαρός και μακροπρόθεσμος σχεδιασμός.

Παράλληλα καλό θα είναι, όμως, να ξεκινήσει μια ουσιαστική συζήτηση για το τι έφταιξε για να φτάσουμε σε αυτή την τραγωδία. Η κλιματική αλλαγή, φυσικά και έπαιξε ένα σημαντικό ρόλο. Όμως δεν ήταν μόνη. Μια σειρά λαθών, ανεύθυνοι χειρισμοί και προκλητική αδράνεια από αρμόδιους δημιούργησαν το κατάλληλο πλαίσιο για να φτάσουμε στη σημερινή κατάσταση.

Η διαχρονική ανικανότητα της κρατικής μηχανής να προβλέπει και να προλαμβάνει, η ανευθυνότητα μέρους της τοπικής αυτοδιοίκησης και η απουσία περιβαλλοντικής συνείδησης στην κοινωνία έπαιξαν το ρόλο τους.

Μπορεί τα τελευταία χρόνια και μετά το Μάτι, να έχουν ενισχυθεί οι δυνάμεις της πυροσβεστικής με προσωπικό και μέσα, φαίνεται όμως πως υπήρξε και πάλι ένας κακός συντονισμός, τόσο στην περιφρούρηση όσο και στην κατάσβεση. Για ζώνες πυρασφάλειας ούτε λόγος ενώ ακόμα και δασικοί δρόμοι ήταν απροσπέλαστοι από κάθε μορφής μπάζα. Ελάχιστοι δήμοι μετά τις καταστροφές του χειμώνα μπήκαν στον κόπο να καθαρίσουν τα δάση από τα ξερά, ενώ την ίδια ώρα δεν κατάφεραν να συντονίσουν το τεράστιο κίνημα των εθελοντών έτσι ώστε συντεταγμένα να μπορούν να συνεισφέρουν σε περίπτωση πυρκαγιάς.

Τα τελευταία χρόνια μάλιστα παρακολουθούμε μία «έξαρση οικολογικής συνείδησης» συμπολιτών μας οι οποίοι χωρίς καμία καθοδήγηση προχωρούν σε… άτακτες αναδασώσεις, φυσικά μόνο με πεύκα και χωρίς να αφήσουν τη φύση να βρει το δρόμο της. Επειδή λοιπόν κάποια στιγμή πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι με τη φύση δεν μπορεί να παίζουμε πολιτικά και άλλα παιχνίδια καλό θα είναι να αφεθούν τα θέματα που έχουν να κάνουν με τα δάση στους ειδικούς. Και όχι στον κάθε βουλευτή, δήμαρχο ή κομματάρχη.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.