Η «ΓΑΤΑ» ΤΗΣ ΗΡΩΔΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥ

Οι τρεις «πυλώνες» που θα κρίνουν την πολιτική αντιμετώπισης της ακρίβειας...

Οι τρεις «πυλώνες» που θα κρίνουν την πολιτική αντιμετώπισης της ακρίβειας...

Μαθαίνω πως παρά το κύμα ακρίβειας και ανατιμήσεων που ήδη αρχίζει να χτυπά την τσέπη μας, στην κυβέρνηση δεν ανησυχούν ιδιαίτερα έχοντας ήδη καταστρώσει το σχέδιο αντιμετώπισης, όσο αυτό είναι δυνατό, των όποιων προβλημάτων μπορεί να προκύψουν. 

Έβαλα λοιπόν τη γάτα και κατηφόρισε μέχρι την πλατεία Συντάγματος για να μάθει ποιο είναι το κλίμα στο Υπουργείο Οικονομικών. Όπως μου είπε, τρία είναι τα βασικά θέματα τα οποία παρακολουθούν στενά.

Η ακρίβεια, η πορεία της 12ης αξιολόγησης και ο προϋπολογισμός ο οποίος και θα εγκριθεί από τη Βουλή μετά τα μέσα Δεκεμβρίου.

Για τα ζητήματα της ακρίβεια στην κυβέρνηση εκτιμούν πως θα καταφέρουν να καλύψουν ένα κομμάτι του κόστους χωρίς να υπάρξουν πολλά προβλήματα και κυρίως χωρίς να υπάρξει πολιτικό κόστος. Εξάλλου, όπως υποστηρίζουν ο πληθωρισμός ακολουθεί την ανάπτυξη ενώ στα χρόνια των μνημονίων όπου είχε ελαχιστοποιηθεί η κατανάλωση, πληθωρισμός δεν υπήρξε.

Μάλιστα, όπως έλεγαν στη γάτα, παρά την ακρίβεια η οικονομία και η αγορά κινούνται κανονικά και δεν έχει περιοριστεί η κατανάλωση.

Επειδή όμως φυσικό αέριο, πετρέλαιο, λογαριασμοί της ΔΕΗ ήδη έχουν αρχίσει να παίρνουν την ανηφόρα, στο Μαξίμου μεταφέρουν άμεσα από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης 400 εκ ευρώ στους προμηθευτές ενέργειας έτσι ώστε να χρηματοδοτηθούν οι υπέρογκοι λογαριασμοί.

Και πολύ καλά θα κάνουν, να επισημάνω εγώ, καθώς έχουμε με διαφορά την υψηλότερη μεσοσταθμική τιμή χονδρεμπορικής, 242 ευρώ ανά μεγαβατώρα με την Ιταλία να ακολουθεί με 233,28 ευρώ/MW.

Ήδη πάντως έχει ανακοινωθεί η επιδότηση με 9 ευρώ των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες για τον Σεπτέμβριο, ποσό που θα διπλασιαστεί για τους επόμενους μήνες μέχρι το τέλος του έτους και μετά βλέπουμε.

Όσον αφορά στο φυσικό αέριο, θα υπάρξει οριζόντια έκπτωση 15% σε όλους τους καταναλωτές ενώ θα εκταμιευθούν και 40 εκ. ευρώ για οικογένειες που θα πληρούν κάποιες προϋποθέσεις και δεν θα μπορούν να ζεσταθούν το χειμώνα.

Σε σχέση με την αξιολόγηση η οποία και ολοκληρώθηκε, μιλάμε για την 12η αξιολόγηση η οποία είναι τακτική και δείχνει πως ακόμα υπάρχει κάποιας μορφής έλεγχος για το πώς χειριζόμαστε τα οικονομικά μας. Αυτή, λοιπόν, σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Οικονομικών πήγε πολύ καλά και τώρα απομένει μέσα στον επόμενο μήνα να ετοιμαστεί και το σχετικό κείμενο όπου θα καθορίζονται και οι επόμενοι κυβερνητικοί χειρισμοί.

Έμαθα, πάντως, πως μετά από πιέσεις των δανειστών το ελληνικό δημόσιο δέχτηκε να αποπληρώσει κάποιες από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Το ποσό θα καθοριστεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Τέλος, στην κυβέρνηση αναμένουν να δουν και τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την ανάπτυξη για να προχωρήσουν και στις τελευταίες αλλαγές στον προϋπολογισμό.

Τα μηνύματα πάντως είναι θετικά και όπως φαίνεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μπορέσει υπό τα χειροκροτήματα της κοινοβουλευτικής του ομάδας να ανακοινώσει το διπλό επίδομα αλληλεγγύης σε όσους έχουν χαμηλά εισοδήματα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Τραγωδία στην Κηφισιά: Νεκρός ο υπάλληλος που δέχθηκε πυροβολισμούς

Τραγωδία στην Κηφισιά: Συγκλονίζει αυτόπτης μάρτυρας - «Φώναζε αιμόφυρτος βοηθήστε με»

Γλυκά Νερά: Συγκλονιστικές αποκαλύψεις για τη ζωή του πιλότου- «Είχαμε σχέση με τον Μπάμπη»