Η «ΓΑΤΑ» ΤΗΣ ΗΡΩΔΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥ

Ο πόλεμος μεταθέτει τις εκλογές τον Μάιο του 2023

Ο πόλεμος μεταθέτει τις εκλογές τον Μάιο του 2023

Η ενεργειακή κρίση, η κατάσταση στην αγορά, η ακρίβεια που πλήττει πλέον ολοένα και περισσότερα νοικοκυριά και φυσικά ο πόλεμος στην Ουκρανία, μαθαίνω πως έχουν θορυβήσει ιδιαίτερα την κυβέρνηση η οποία έχει πάρει χαρτί και μολύβι για να δει τι μπορεί να βγάλει από τα ταμεία για να στηριχθούν οι πολίτες.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε χθες το βράδυ παρεμβάσεις ύψους 1,1 δις που θα ανακουφίσουν 3,2 εκατομμύρια πολίτες και νοικοκυριά, κυρίως τις ευάλωτες ομάδες με εισόδημά ως τα 30.000 ευρώ, μέτρα που προφανώς και γνωρίζουν στο Μαξίμου πως δεν μπορούν να αλλάξουν ριζικά την κατάσταση, δημιουργούν όμως ένα πλαίσιο στήριξης το οποίο δεν θέτει σε κίνδυνο, όπως μου λένε, τη δημοσιονομική σταθερότητα. Μάλιστα στο Υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζουν πως μπορεί να έχουμε κοντά στα 40 δις στα ταμεία αλλά αυτά είναι και το μαξιλάρι μας και η άμυνά μας απέναντι στους κερδοσκόπους και στο ενδεχόμενο να αρχίσουν να μας βλέπου με μισό μάτι και πάλι οι αγορές.

Τέλος πάντων αυτά έτσι και αλλιώς θα τα δούμε στην πορεία γιατί πράγματι όπως είπε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης η νέα κρίση που μας έχει βρει είναι εξωγενής. Με απλά λόγια δεν ξέρεις και τι θα σου ξημερώσει.

Στο πλαίσιο αυτό και αντιθέτως με τη φημολογία των τελευταίων ημερών οι εκλογές φαίνεται να μετατίθενται προς το τέλος της συνταγματικής θητείας και όταν λέω τέλος εννοώ «πολύ τέλος». Μάλιστα η γάτα εκεί που έκανε βόλτες στα γραφεία μου νιαούρισε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποφασίσει να ολοκληρώσει το έργο του και να οδηγήσει τη χώρα στις κάλπες τον Μάιο του 2023.

Βέβαια υπάρχουν και εκείνοι που υποστηρίζουν πως με σταθερά τη διψήφια διαφορά στις δημοσκοπήσεις ίσως θα ήταν μια καλή συγκυρία οι εκλογές να γίνουν σύντομα, όμως αυτοί δεν είναι και πολλοί στην κυβέρνηση και σε κάθε περίπτωση ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ένα σκεπτικό το οποίο ελπίζει να του βγει.

Σύμφωνα με τη γάτα το επικρατέστερο σενάριο θέλει τη χώρα να μπαίνει σε μια κανονικότητα μετά το καλοκαίρι. Ασχέτως με τον πόλεμο ο τουρισμός φαίνεται πως θα πάει γενικά καλά, η πανδημία, αν τρέξει όπως υπολογίζεται και το νέο εμβολιαστικό πρόγραμμα από τον Σεπτέμβριο δεν θα δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα και σιγά σιγά η κυβέρνηση θα μπορεί να ξεδιπλώνει το έργο της και σε άλλους τομείς στους οποίους υπάρχει καθυστέρηση, δικαιολογημένη σε πολλές περιπτώσεις με όλα αυτά που έχουμε ζήσει τα τελευταία χρόνια.

Πέραν λοιπόν των μειώσεων σε φορολογίες, ΕΝΦΙΑ κλπ μέχρι την άνοιξη του 2023 θα έχουν ωριμάσει τα έργα του ταμείου ανάκαμψης, πιθανότατα θα έχουν γίνει τα εγκαίνια του ΜΕΤΡΟ της Θεσσαλονίκης, θα έχει προχωρήσει ο Βόρειος Οδικός Άξονας της Κρήτης, θα τρέχει ο οδικός άξονας Πάτρα-Πύργος, θα έχει κουνηθεί λίγο η κατάσταση στο Ελληνικό, ενώ θα έχουν επανακκινήσει επενδύσεις που είχαν κολλήσει λόγω της πανδημίας.

Με αυτή τη λογική ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρεί πως θα έχει κλείσει ο πρώτος κύκλος και θα είναι και πιο πειστικό το αφήγημά του για δεύτερες κάλπες καθώς με την απλή αναλογική δεν υπάρχει περίπτωση να σχηματιστεί κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή.

Και επειδή διαβάζω πολλά να σας πω πως στο Μαξίμου συνεχίζουν να διαψεύδουν τα σενάρια περί αλλαγής του εκλογικού νόμου έτσι ώστε στις δεύτερες εκλογές να υπάρχει σημαντική πριμοδότηση του πρώτου κόμματος. Εγώ πάντως έβαλα τη γάτα να το ψάξει και αυτό και θα σας ενημερώσω σύντομα.