Η «ΓΑΤΑ» ΤΗΣ ΗΡΩΔΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥ

Πώς αποφάσισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης να μην αλλάξει ο εκλογικός νόμος

Πώς αποφάσισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης να μην αλλάξει ο εκλογικός νόμος
Το παρασκήνιο πίσω από την ανακοίνωση του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ
InTime / ΧΗΡΑΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ

Η «Γάτα της Ηρώδου Ατικού» αποκαλύπτει το παρασκήνιο πίσω από την ξεκάθαρη δήλωση του πρωθυπουργού για τον εκλογικό νόμο στη ΔΕΘ.

Η αλήθεια είναι πως η γάτα μου είχε παρασυρθεί τις τελευταίες μέρες από το γενικό κλίμα και τις συζητήσεις στο Μέγαρο Μαξίμου και είχε, δυστυχώς, παρασύρει και εμένα να πιστεύω πως η αλλαγή του εκλογικού νόμου θα ήταν θέμα ημερών. Σε αυτό είχαν συμβάλλει και οι συζητήσεις που είχε… κρυφακούσει η γάτα στους διαδρόμους αλλά και στα γραφεία, σε κάποιες μάλιστα, όπως με διαβεβαιώνει και δεν έχω λόγο να μην την πιστεύω, είχε συμμετάσχει και ο Πρωθυπουργός. Οι συμμετέχοντες στις συζητήσεις αυτές μάλιστα, οι οποίοι είχαν μπροστά τους διάφορα σενάρια, από τα πιο απλά μέχρι τα πιο… για να το πω κομψά, σύνθετα, έπεσαν από τα σύννεφα όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ ξέκοψε κάθε συζήτηση. Επειδή λοιπόν δεν θέλω να έχω απορίες έβαλα τη γάτα να μάθει το παρασκήνιο πίσω από αυτή την αλλαγή στάσης του Πρωθυπουργού που , αν και ο ίδιος για να είμαστε δίκαιοι κρατούσε δημόσια εξ αρχής την ίδια στάση, εξέθεσε αρκετούς συνεργάτες του οι οποίοι έβγαιναν στα κανάλια και προετοίμαζαν το έδαφος για την αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Η γάτα μου μετέφερε λοιπόν πως στην αλλαγή στάσης έπαιξαν βασικό ρόλο οι δημοσκοπήσεις που έχουν στα χέρια τους στο Μέγαρο Μαξίμου και δείχνουν ένα σημαντικό προβάδισμα της ΝΔ και μάλιστα η αλήθεια είναι με υψηλό, για τα δεδομένα, ποσοστό. Σημαντικό κυβερνητικό στέλεχος που εξαρχής δεν ήταν και πολύ υπέρ της αλλαγής του εκλογικού νόμου μου διευκρίνισε πως «αν η ΝΔ σε αυτή τη χρονική συγκυρία, με την υπόθεση των υποκλοπών να είναι στο φόρτε της καταφέρνει και φτάνει το 33, 34 ή 35% τότε ο Μητσοτάκης δεν έχει κανένα λόγο να αλλάξει τον εκλογικό νόμο». Αυτό έχει μια λογική βέβαια αν η ΝΔ καταφέρει να συγκρατήσει αυτά τα ποσοστά τα οποία και λογικά θα μπορέσει να τα ανεβάσει στις εκλογές οι οποίες θα διεξαχθούν μέσα σε μια πολεμική ατμόσφαιρα. Μπροστά στο ενδεχόμενο μιας παρατεταμένης ακυβερνησίας σε μια μάλιστα περίοδο οικονομικής κρίσης στην κυβέρνηση θεωρούν πως τα ποσοστά θα ανέβουν και γιατί όχι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μπορεί να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση από τις δεύτερες εκλογές.

Ο Πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ έδειξε και τον τρόπο που θα κινηθεί σε αυτή την προεκλογική περίοδο θέτοντας ξεκάθαρα το δίλημμα μιας ισχυρής κυβέρνησης που θα μπορέσει να διαχειριστεί τις κρίσεις ή μίας τερατογέννεσης, όπως είπε χαρακτηριστικά φωτογραφίζοντας μια συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ, Βαρουφάκη, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ. Φάνηκε μάλιστα ξεκάθαρα πως θα πάει στο δίπολο Μητσοτάκης ή Τσίπρας βλέποντας πως παρά τις δυσκολίες ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να μην… τραβάει. Αυτή ίσως είναι και η πιο λογική στρατηγική αρκεί φυσικά να μην αλλάξουν τα δεδομένα, δηλαδή να μην προκύψουν και άλλα στοιχεία όσον αφορά τις υποκλοπές και να μπορέσει η κυβέρνηση να διαχειριστεί κάπως την οικονομική κρίση που έρχεται και τον δύσκολο χειμώνα. Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε και την απειλητική στάση της Τουρκίας την ώρα που όλες οι δημοσκοπήσεις δίνουν ένα σαφές προβάδισμα στον Κυριάκο Μητσοτάκη έναντι του Αλέξη Τσίπρα στο ερώτημα ποιος είναι ικανότερος να διαχειριστεί μια εθνική κρίση. Μακάρι βέβαια να κυλήσουν όλα ομαλά και εμείς εδώ θα είμαστε με τη γάτα να ενημερωνόμαστε και να σας ενημερώνουμε για τις εξελίξεις.