ΚΑΙΡΟΣ

Καιρός: «Σπάνε» τα θερμόμετρα στη χώρα μας - Έρχεται νέο κύμα καύσωνα

Καιρός: «Σπάνε» τα θερμόμετρα στη χώρα μας - Έρχεται νέο κύμα καύσωνα
Intime News

Πρόγνωση καιρού: Συνεχίζεται το παρατεταμένο κύμα καύσωνα που σαρώνει τη χώρα μας - Έκτη ημέρα που «λιώνει» η Ελλάδα - Πότε θα πέσει η θερμοκρασία.

Η Ελλάδα έχει μπει στο... φούρνο, με τα θερμόμετρα να καταγράφουν για μια ακόμη ημέρα θερμοκρασίες που ξεπερνούν ακόμη και τους 40 βαθμούς!

Σήμερα, Κυριακή (27/06) οι προβλέψεις της ΕΜΥ είναι σχεδόν ίδιες με εκείνες του Σαββάτου, με αφόρητη ζέστη η οποία σε συνδυασμό με τη μεταφορά σκόνης κάνει την ατμόσφαιρα αποπνικτική.

Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα στα κεντρικά και τα νότια και θα φτάσει κατά τόπους τους 38-41 βαθμούς Κελσίου, στα βόρεια όμως θα σημειώσει μικρή πτώση και δεν αναμένεται να ξεπεράσει τους 36-37 βαθμούς.

Ο χάρτης των θερμοκρασιών το απόγευμα του Σαββάτου 26 ΙουνίουMeteo.gr

Στη Μακεδονία και τη Θράκη προβλέπονται λίγες νεφώσεις, που γρήγορα από τα ανατολικά θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.

Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός, με πρόσκαιρες νεφώσεις στα ανατολικά ηπειρωτικά τις απογευματινές ώρες.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και τοπικά στα πελάγη 6 μποφόρ.

Θερμοκρασίες... Σαχάρας το Σάββατο!

Ενδεικτικές είναι οι μετρήσεις που κατέγραψε ο μετεωρολογικός σταθμός του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η υψηλότερη θερμοκρασία της ημέρας καταγράφηκε στα Αρφαρά Μεσσηνίας, όπου το θερμόμετρο άγγιξε τους 42,9 βαθμούς Κελσίου!

Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr οι οκτώ υψηλότερες θερμοκρασίες κατά τις μεσημεριανές ώρες του Σαββάτου 26/06, παρουσιάζονται στον παρακάτω Πίνακα.

Νέος καύσωνας προ των πυλών!

Κάπου εδώ όμως τα νέα δεν είναι αρκετά αισιόδοξα, καθώς τα πρώτα προγνωστικά στοιχεία δείχνουν πως ο καύσωνας στη χώρα μας θα επιμείνει μέχρι και τέλη της επόμενης εβδομάδας.

Ένα νέο κύμα καύσωνα από την Τρίτη θα έρθει στη χώρα μας, όπως έχει προειδοποιήσει ο μετεωρολόγος, Γιάννης Καλλιάνος, φέρνοντας κατά τόπους θερμοκρασίες άνω των 43 βαθμών!

Και αυτό καθώς πάρα πολύ θερμές αέριες μάζες προερχόμενες από τις βόρειες και βορειοδυτικές περιοχές της Αφρικής. Καθώς θα καλύψουν μεγάλο μέρος της Μεσογείου, θα φτάσουν γρήγορα και στην Ελλάδα.

Μάλιστα, οι περιοχές οι οποίες αναμένεται να περιοριστούν, όπως αναφέρει ο κύριος Καλλιάνος είναι:

– Σε κλειστές πεδιάδες της κεντρικής Μακεδονίας (κυρίως στους νομούς Κιλκίς, στα δυτικά του νομού Θεσσαλονίκης, στο νομό Σερρών και στους νομούς Πέλλας και Ημαθίας)
– Σε περιοχές της Θεσσαλίας (νομοί Τρικάλων, Καρδίτσας και Λάρισας)
– Στην Ήπειρο (νομοί Άρτας και Πρέβεζας)
– Στη δυτική Στερεά (νομός Αιτ/νίας)
– Στην κεντρική Στερεά (νομός Φθιώτιδας)
– Στην ανατολική Στερεά (Κωπαίδα Βοιωτίας)
– Στη δυτική Πελοπόννησο (κυρίως στο νομό Μεσσηνίας)
– Στην ανατολική Πελοπόννησο (νομοί Λακωνίας και Αργολίδας)

Πτήση με θερμική κάμερα πάνω από την Αθήνα εν μέσω καύσωνα

Πτήσεις με drone πάνω από περιοχές της Αθήνας με χρήση θερμικής κάμερας πραγματοποίησε η ομάδα UpStories σε συνεργασία με το meteo.gr την Παρασκευή (25/06), για την χαρτογράφηση περιοχών που συμβάλλουν στην αστική θερμική νησίδα.

Στα πλάνα του βίντεο φαίνονται στιγμιότυπα από τη Λεωφόρο Συγγρού και τις περιοχές μεταξύ Φιξ και Αμφιθέας. Οι υψηλότερες θερμοκρασίες επιφάνειας που κατέγραψε η θερμική κάμερα ήταν 72°C, με τη θερμοκρασία οδοστρώματος της Λεωφόρου Συγγρού στο Φιξ να φτάνει τους 47°C και στην περιοχή της Αμφιθέας τους 44°C, όταν την ίδια ώρα η θερμοκρασία αέρα σύμφωνα με τους μετεωρολογικούς σταθμούς του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr ήταν 37°C κοντά στο κέντρο της Αθήνας και 31°C στα παραθαλάσσια τμήματα.

Οι υψηλότερες τιμές θερμοκρασίας καταγράφηκαν σε δρόμους μικρής κυκλοφορίας και σε στέγες παλαιών κτιρίων με κλιματιστικές μονάδες. «Από τα δεδομένα που συλλέχθηκαν, γίνεται εύκολα αντιληπτή η μεγάλη σημασία της χρήσης ψυχρών υλικών στην κατασκευή κτιρίων και δαπέδων στην πόλη, τα οποία συνεισφέρουν στην μείωση της εκπομπής θερμότητας στον αέρα κοντά στο έδαφος, και επομένως μπορούν να περιορίσουν το φαινόμενο της αστικής θερμικής νησίδας» αναφέρεται στην περιγραφή του βίντεο.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.