ΚΑΙΡΟΣ

Καιρός: «Βράζει» η Ελλάδα από τον καύσωνα – Σε ποιες περιοχές η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 42 βαθμούς

Καιρός: «Βράζει» η Ελλάδα από τον καύσωνα – Σε ποιες περιοχές η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 42 βαθμούς
Σπύρος Μελισσάρης

Πρόγνωση καιρού: «Καμίνι» όλη η χώρα από το κύμα πολύ υψηλών θερμοκρασιών που για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα πλήττει την Ελλάδα. Σε ποιες περιοχές το θερμόμετρο έφτασε πάνω από τους 42⁰C.

Ο καύσωνας που έχει «χτυπήσει» την Ελλάδα τα τελευταία 24ωρα όχι μόνο δεν υποχώρησε το Σάββατο (26.06), αλλά έκανε ακόμα πιο αισθητή την παρουσία του, με τη θερμοκρασία να είναι σταθερά πάνω από τους 40 βαθμούς και σε κάποιες περιπτώσεις να ξεπερνά ακόμα και τους 42 βαθμούς!

Σύμφωνα με όσα κατέγραψε ο μετεωρολογικός σταθμός του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η υψηλότερη θερμοκρασία της ημέρας καταγράφηκε στα Αρφαρά Μεσσηνίας, όπου το θερμόμετρο άγγιξε τους 42,9 βαθμούς Κελσίου!

Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr οι οκτώ υψηλότερες θερμοκρασίες κατά τις μεσημεριανές ώρες του Σαββάτου 26/06, παρουσιάζονται στον παρακάτω Πίνακα.

Πτήση με θερμική κάμερα πάνω από την Αθήνα εν μέσω καύσωνα

Πτήσεις με drone πάνω από περιοχές της Αθήνας με χρήση θερμικής κάμερας πραγματοποίησε η ομάδα UpStories σε συνεργασία με το meteo.gr την Παρασκευή, για την χαρτογράφηση περιοχών που συμβάλλουν στην αστική θερμική νησίδα.

Στα πλάνα του βίντεο φαίνονται στιγμιότυπα από τη Λεωφόρο Συγγρού και τις περιοχές μεταξύ Φιξ και Αμφιθέας. Οι υψηλότερες θερμοκρασίες επιφάνειας που κατέγραψε η θερμική κάμερα ήταν 72°C, με τη θερμοκρασία οδοστρώματος της Λεωφόρου Συγγρού στο Φιξ να φτάνει τους 47°C και στην περιοχή της Αμφιθέας τους 44°C, όταν την ίδια ώρα η θερμοκρασία αέρα σύμφωνα με τους μετεωρολογικούς σταθμούς του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr ήταν 37°C κοντά στο κέντρο της Αθήνας και 31°C στα παραθαλάσσια τμήματα.

Οι υψηλότερες τιμές θερμοκρασίας καταγράφηκαν σε δρόμους μικρής κυκλοφορίας και σε στέγες παλαιών κτιρίων με κλιματιστικές μονάδες. «Από τα δεδομένα που συλλέχθηκαν, γίνεται εύκολα αντιληπτή η μεγάλη σημασία της χρήσης ψυχρών υλικών στην κατασκευή κτιρίων και δαπέδων στην πόλη, τα οποία συνεισφέρουν στην μείωση της εκπομπής θερμότητας στον αέρα κοντά στο έδαφος, και επομένως μπορούν να περιορίσουν το φαινόμενο της αστικής θερμικής νησίδας» αναφέρεται στην περιγραφή του βίντεο.

Στα ύψη το θερμόμετρο και την Κυριακή 27 Ιουνίου

Σύμφωνα με το δελτίο πρόγνωσης καιρού, οι υψηλές θερμοκρασίες θα συνεχιστούν και αύριο, Κυριακή (27.06). Συγκεκριμένα, προβλέπεται ηλιοφάνεια με πολύ υψηλές θερμοκρασίες, ενώ τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες αναμένονται νεφώσεις στα βόρεια με βροχές και τοπικές καταιγίδες κυρίως στην Ανατολική Μακεδονία και στη Θράκη.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 24 έως 38 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα (στη Δυτική Μακεδονία από 17 έως 34 βαθμούς), 26 έως 39-40 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα (στη Θεσσαλία έως τους 41 βαθμούς), 22 έως 39 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα, 24 έως 37 βαθμούς στις Κυκλάδες και έως τους 38-39 βαθμούς στην Κρήτη, 24 έως 38 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο από βορειοδυτικές διευθύνσεις ασθενείς και στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο σχεδόν μέτριοι 4 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο από βορειοδυτικές διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3-4 μποφόρ.

Ηλιοφάνεια και πολύ υψηλές θερμοκρασίες περιμένουμε την Κυριακή στην Αττική. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 28 έως 39 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς.

Ηλιοφάνεια και πολύ υψηλές θερμοκρασίες περιμένουμε την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 27 έως 38 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς.

Ο χάρτης των θερμοκρασιών το απόγευμα του Σαββάτου 26 ΙουνίουMeteo.gr

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κρούσματα σήμερα: 375 νέα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ - 12 θάνατοι σε 24 ώρες, 238 οι διασωληνωμένοι