ΚΑΙΡΟΣ

Καιρός - Κολυδάς: Πότε αναμένεται η κορύφωση του καύσωνα - Μέχρι πότε θα διαρκέσει

Καιρός - Κολυδάς: Πότε αναμένεται η κορύφωση του καύσωνα - Μέχρι πότε θα διαρκέσει

Καύσωνας: «Οι μέγιστες θερμοκρασίες το επόμενο τριήμερο θα κυμανθούν στα ηπειρωτικά περί τους 42 με 44 βαθμούς» - Η ανάλυση του Θοδωρή Κολυδά

Για επικίνδυνο καιρικό φαινόμενο κάνει λόγο η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), αναφερόμενη στο κύμα καύσωνα που πλήττει τη χώρα μας.

Σύμφωνα με το νέο έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), σχετικά με την εξέλιξη του κύματος καύσωνα:

  1. Το φαινόμενο εξακολουθεί να είναι ένα επικίνδυνο καιρικό φαινόμενο καθώς θα έχει μεγάλη διάρκεια αλλά και διότι το θερμοκρασικό εύρος (διαφορά μέγιστης – ελάχιστης θερμοκρασίας) θα είναι μικρό.
  2. Η κορύφωση αναμένεται στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, εντούτοις οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες θα συνεχιστούν τουλάχιστον μέχρι και την Παρασκευή 6/8/21.
  3. Οι μέγιστες θερμοκρασίες το επόμενο τριήμερο θα κυμανθούν στα ηπειρωτικά περί τους 42 με 44 βαθμούς ενώ στη νησιωτική χώρα και τα παραθαλάσσια τμήματα θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Υψηλή θα παραμένει η θερμοκρασία και κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών με τις ελάχιστες τιμές της πάνω από τους 28 βαθμούς στις περισσότερες περιοχές.

Η ανάλυση του καύσωνα από τον Θοδωρή Κολυδά

Όπως αναφέρει σε ανάλυσή του διευθυντής του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, το κύμα καύσωνα θα έχει μεγάλη διάρκεια -περίπου μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδος- ενώ το θερμοκρασιακό εύρος (διαφορά μέγιστης – ελάχιστης θερμοκρασίας) θα είναι μικρό.

Σύμφωνα με την ανάλυση του κ. Κολυδά, «οι διαταραχές της Δυτικής Ευρώπης που από τον Ατλαντικό κατευθύνονται νοτιότερα, ενισχύουν το σύστημα της Ιβηρικής χερσονήσου και διατηρούν την Νοτιοδυτική ροή των αερίων μαζών πάνω από την περιοχή μας. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα στον αντίποδα να έχουμε την υπάρχουσα θερμική έξαρση σε όλα τα ανατολικά.

Η ροή αυτή δεν προβλέπεται να αλλάξει μέχρι και τα τέλη της ερχόμενης εβδομάδος».

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά το γεγονός ότι η κορύφωση του καύσωνα προβλέπεται στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες θα συνεχιστούν τουλάχιστον μέχρι και την Παρασκευή 6/8/21. Οι μέγιστες θερμοκρασίες το επόμενο τριήμερο θα κυμανθούν στα ηπειρωτικά περί τους 42 με 44 βαθμούς ενώ στη νησιωτική χώρα και τα παραθαλάσσια τμήματα η θερμοκρασία θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Δείτε στην gallery που ακολουθεί τους προγνωστικούς χάρτες της ΕΜΥ με τις μέγιστες και τις ελάχιστες θερμοκρασίες έως και την Τετάρτη (4/8):

Ο καιρός την Παρασκευή

Γενικά αίθριο καιρό προβλέπει για αύριο Παρασκευή, 30 Ιουλίου προβλέπει η ΕΜΥ με βόρειους ανέμους, στο Αιγαίο έως 6 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση από νωρίς το απόγευμα.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα και οι μέγιστες τιμές της θα φθάσουν:

  • στη δυτική Στερεά και τη Θεσσαλία έως 42 με 43 βαθμούς Κελσίου
  • στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου έως 41 με 42 βαθμούς Κελσίου
  • στα νησιά του Ιονίου και την ανατολική Στερεά έως 40 με 41 βαθμούς Κελσίου και
  • στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα έως 38 με 39 βαθμούς Κελσίου.

Παράλληλα, υψηλές θα παραμείνουν οι θερμοκρασίες και κατά τη διάρκεια της νύχτας, με τις ελάχιστες τιμές πάνω από τους 25 με 26 βαθμούς Κελσίου.

Αίθριος ο καιρός στην Αττική με τους ανέμους να πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 4 και στα ανατολικά 5 μποφόρ με εξασθένηση από νωρίς το απόγευμα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 26 έως 40 με 41 βαθμούς με την μέγιστη στα ανατολικά να είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Γενικά αίθριος καιρός στη Θεσσαλονίκη με λίγες νεφώσεις στα γύρω ορεινά τις απογευματινές ώρες με τους ανέμους να πνέουν μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ και τη θερμοκρασία να κυμαίνεται μεταξύ 26 και 39 βαθμούς κελσίου.

Ο καιρός στην υπόλοιπη χώρα

Μακεδονία, Θράκη

Γενικά αίθριος, με πρόσκαιρες νεφώσεις τις απογευματινές ώρες στα ορεινά κυρίως της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.

Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 25 έως 40 με 41 και κατά τόπους έως 42 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελπόννησος

Γενικά αίθριος, με τοπικές νεφώσεις στα ορεινά τις απογευματινές ώρες.

Άνεμοι: Βορειοδυτικοί 3 έως 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Στα νησιά από 27 έως 40 με 41 βαθμούς Κελσίου. Στα ηπειρωτικά από 25 έως 40 με 41 και κατά τόπους έως 42 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Γενικά αίθριος, με τοπικές νεφώσεις στα ορεινά τις απογευματινές ώρες.

Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 4 και στα ανατολικά και τα νότια 4 με 6 μποφόρ με εξασθένηση από νωρίς το απόγευμα.

Θερμοκρασία: Από 25 έως 41 με 42 και κατά τόπους στη Θεσσαλία έως 43 βαθμούς Κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη

Αίθριος.

Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ με εξασθένηση από το βράδυ.

Θερμοκρασία: Από 26 έως 35 και στη νότια Κρήτη τοπικά έως 38 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: Αίθριος.

Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ με εξασθένηση από το βράδυ.

Θερμοκρασία: Από 26 έως 38 με 39 βαθμούς Κελσίου.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Χαρδαλιάς: Ενα βήμα πριν τη λήψη νέων μέτρων στη Μύκονο και την Ίο