ΚΑΙΡΟΣ

Εύβοια: Σχέδιο εκκένωσης τριών περιοχών - Συστάσεις στους πολίτες – Ανησυχία για τις επόμενες ώρες

Κακοκαιρία Μπάλλος Βόρεια Εύβοια
Εύβοια: Σε «κόκκινο» συναγερμό όσον αφορά την εξέλιξη της κακοκαιρίας η οποία αναμένεται να ενταθεί τις επόμενες ώρες βρίσκονται οι αρχές
Ευδοκία Μύτιλη Newsbomb.gr

Εύβοια: Σε «κόκκινο» συναγερμό όσον αφορά την εξέλιξη της κακοκαιρίας η οποία αναμένεται να ενταθεί τις επόμενες ώρες βρίσκονται οι αρχές περιλαμβάνοντας ακόμα και εκκενώσεις χωριών

Αποστολή στη Βόρεια Εύβοια: Ευδοκία Μύτιλη

Κορυφώνεται η αγωνία των κατοίκων της Εύβοιας καθώς πλησιάζει η κακοκαιρία «Μπάλλος» η οποία από νωρίς το πρωί σαρώνει το μεγαλύτερο τμήμα της επικράτειας με τις αρχές να έχουν θέσει ήδη σε εφαρμογή τα έκτακτα σχέδια που τέθηκαν επί χάρτου τα προηγούμενα 24ωρα.

Όπως πληροφορείται το Newsbomb.gr και η απεσταλμένη του στην Εύβοια, Ευδοκία Μύτιλη, ήδη έχει ξεκινήσει προληπτική εκκένωση σε τρία χωριά της βόρειας Εύβοιας – Κοτσικιά, παραλία Αγίας Άννας και Αχλάδι – που βρίσκονται σε περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του Αυγούστου αλλά και τις πλημμύρες από την κακοκαιρία «Αθηνά».

Οι προληπτικές εκκενώσεις, εξάλλου, είναι μια από τις τρεις βασικές πτυχές του σχεδίου που αποφασίστηκε στη σύσκεψη στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας το απόγευμα της Τετάρτης και προβλέπει εκκενώσεις σπιτιών ή περιοχών που μπορεί να βρεθούν στο στόχαστρο του «Μπάλλου».

Όπως έγραφε νωρίτερα το Newsbomb.gr «περισσότερο κινδυνεύουν περιοχές δίπλα από ρέματα που έχουν μπαζωθεί ή δάση που έχουν καεί. Υπάρχει πρόβλεψη για μεταφορά κατοίκων από μία περιοχή σε μία άλλη, έως ότου διαρκέσει το φαινόμενο. Στόχος της Πολιτικής Προστασίας είναι οι εκκενώσεις να γίνουν πριν ξεσπάσει η πλημμύρα, πριν δηλαδή γίνει το κακό. Τα στελέχη της Πολιτικής Προστασίας θα παρακολουθούν το φαινόμενο, ενώ σημαντικό ρόλο θα παίξει η συνεργασία τους με τους Δήμους. Οι Δήμοι καλούνται να ενημερώσουν –εάν παραστεί ανάγκη- τους κατοίκους που βρίσκονται σε υπόγεια ή ισόγεια και κινδυνεύουν. Στη μεταφορά των κατοίκων, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, μπορεί να συνδράμει εάν χρειαστεί και ο Στρατός».

Εύβοια: Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μην καταστραφούμε

Ήδη από χθες, Τετάρτη, οι κάτοικοι βρίσκονται σε επιφυλακή προετοιμάζοντας τα σπίτια και τις επιχειρήσεις τους προκειμένου να προστατευτούν από την κακοκαιρία καθώς τα αντιπλημμυρικά έργα που θα έπρεπε να έχουν γίνει είναι ακόμα στις μελέτες σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Newsbomb.gr

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση κατοίκου, ενώ την ίδια ώρα γίνονταν αυτοσχέδια έργα για την επερχόμενη καταιγίδα: «Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μην καταστραφούμε».

Την ίδια ώρα, οι κάτοικοι στο Αχλάδι συνεχίζουν τα οχυρωματικά έργα, τοποθετώντας σακιά κατά μήκος του βουνού, ώστε να δημιουργήσουν μια ζώνη, η οποία θα ανακόψει τους υδάτινους όγκους που θα φέρει ο «Μπάλλος».

Δείτε εικόνα από την Βόρεια Εύβοια

Η οχύρωση ξεκίνησε από το βράδυ της Τετάρτης με σακιά με άμμο να έχουν μπρο μπροστά από αυλές και πόρτες σπιτιών ως πρόχειρα «αναχώματα» για να προστατεύσουν περιουσίες από τα ορμητικά νερά

Όπως έγραψε από το βράδυ της Τετάρτης το Newsbomb.gr, ξενοδοχεία μισθώθηκαν για να φιλοξενήσουν κατοίκους των περιοχών που είναι σε ζώνη υψηλής επικινδυνότητας για ενδεχόμενες πλημμύρες. Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας σε συνεργασία και με τους δήμους της περιοχής, έχει κάνει τις μισθώσεις έτσι ώστε να μπορούν να διαμείνουν εκεί κάτοικοι από τις περιοχές του Μαντουδίου, της Λίμνης και της Αγίας Άννας.

Παράλληλα τα σχολεία στη Βόρεια Εύβοια θα μείνουν κλειστά και την Παρασκευή (15.10), και τα μαθήματα θα διεξαχθούν με τη μέθοδο της τηλεκπαίδευσης.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

LIVE BLOG: Η κακοκαιρία «Μπάλλος» σαρώνει την Ελλάδα

Κακοκαιρία: Ο «Μπάλλος»... σφυροκοπά την Αττική - Πού έχει διακοπεί η κυκλοφορία

Ιωάννα Παλιοσπύρου: Δεν δέχεται τη συγγνώμη της Έφης - «Έμεινε απαθής και στις φωτογραφίες μου»

Ρoή Ειδήσεων