ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία - Το σχέδιο για τον «Μπάλλο»: Μηνύματα «112», εκκενώσεις και κινητά επιχειρησιακά κέντρα

κακοκαιρία Μπάλλος κρατικός μηχανισμός σχέδιο
Σε κατάσταση συναγερμού έχουν τεθεί οι Αρχές
INTIME

Τι προβλέπει το σχέδιο της Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση της σφοδρής κακοκαιρίας «Μπάλλος».

Σε κατάσταση συναγερμού έχουν τεθεί η Πολιτική Προστασία, η Πυροσβεστική, οι Δήμοι, οι Περιφέρειες και η Ελληνική Αστυνομία, για την αντιμετώπιση της σφοδρής κακοκαιρίας «Μπάλλος».

Η Πολιτική Προστασία, η οποία φέρει την ευθύνη για τον συντονισμό, έχει εκπονήσει ειδικό σχέδιο για τη διαχείριση των έκτακτων συνθηκών που μπορεί να προκύψουν τα επόμενα 24ωρα, με κύριο στόχο να μην κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές.

Το σχέδιο προβλέπει:

1)Την άμεση ενεργοποίηση και χρήση του συστήματος προειδοποίησης «112». Ήδη το βράδυ της Τετάρτης το «112» χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά για τον «Μπάλλο», ενώ σήμερα Πέμπτη και αύριο Παρασκευή θεωρείται δεδομένο ότι θα ξαναχρησιμοποιηθεί και μάλιστα πολλές φορές. Οι πολίτες θα λαμβάνουν sms στα κινητά τους τηλέφωνα για την επερχόμενη καταιγίδα στον τόπο τους και για όλα όσα πρέπει να προσέξουν και να αποφύγουν. Στόχος είναι μέσω του 112 να μη βρεθεί κανείς «προ εκπλήξεων» και να μην εγκλωβιστεί μέσα σε κάποιο κτίριο που μπορεί να πλημμυρίσει. Μέσω του μηνύματος δηλαδή να υπάρχει άμεση διαφυγή από τα επικίνδυνα σημεία.

2)Εκκενώσεις σπιτιών ή περιοχών που βρίσκονται στο «κόκκινο». Το σχέδιο της Πολιτικής Προστασίας προβλέπει εκκενώσεις σπιτιών ή περιοχών που μπορεί να βρεθούν στο στόχαστρο του «Μπάλλου». Περισσότερο κινδυνεύουν περιοχές δίπλα από ρέματα που έχουν μπαζωθεί ή δάση που έχουν καεί. Υπάρχει πρόβλεψη για μεταφορά κατοίκων από μία περιοχή σε μία άλλη, έως ότου διαρκέσει το φαινόμενο. Στόχος της Πολιτικής Προστασίας είναι οι εκκενώσεις να γίνουν πριν ξεσπάσει η πλημμύρα, πριν δηλαδή γίνει το κακό. Τα στελέχη της Πολιτικής Προστασίας θα παρακολουθούν το φαινόμενο, ενώ σημαντικό ρόλο θα παίξει η συνεργασία τους με τους Δήμους. Οι Δήμοι καλούνται να ενημερώσουν –εάν παραστεί ανάγκη- τους κατοίκους που βρίσκονται σε υπόγεια ή ισόγεια και κινδυνεύουν. Στη μεταφορά των κατοίκων, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, μπορεί να συνδράμει εάν χρειαστεί και ο Στρατός.

3)Ενιαία επιχειρησιακά κέντρα. Η Πολιτική Προστασία θα στήσει ενιαία επιχειρησιακά κέντρα σε όλες τις περιοχές που θα «χτυπηθούν» από τον «Μπάλλο». Στα κέντρα αυτά θα βρίσκονται στελέχη από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες (ΕΛ.ΑΣ., Πυροσβεστική, Δήμος, Περιφέρεια κοκ) και θα δίνουν -σύμφωνα τουλάχιστον με τον σχεδιασμό- άμεσες λύσεις, ανάλογα με την εξέλιξη του φαινομένου. Τα κέντρα θα βρίσκονται στο πεδίο για να έχουν καλύτερη εικόνα για όσα συμβαίνουν και πιο άμεσο ρόλο.

4)Επί ποδός κλιμάκια της ΕΛ.ΑΣ. και της ΕΜΑΚ. Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει δώσει εντολή να βρίσκονται σε επιφυλακή από το βράδυ της Τετάρτης οι αστυνομικές και οι πυροσβεστικές δυνάμεις σε όλες τις περιοχές που αναμένεται να πληγούν από τον «Μπάλλο». Στην Πυροσβεστική επί ποδός βρίσκεται η ΕΜΑΚ, ενώ στην Αστυνομία όλες οι μάχιμες υπηρεσίες (Άμεση Δράση, ομάδα ΔΙ.ΑΣ., ομάδες ΟΠΚΕ, Τροχαία). Το σχέδιο προβλέπει την άμεση συνδρομή σε περιστατικά εγκλωβισμου ηλικιωμένων ανθρώπων.

Τι πρέπει να προσέχουμε

Η Πολιτική Προστασία καλεί όλους τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν πιστά τις παρακάτω βασικές οδηγίες, οι οποίες θα τους σταλούν και με το 112. Αυτές είναι συγκεκριμένες:

1) Αποφεύγουμε κάθε περιττή μετακίνηση.

2) Μετακινούμαστε στα ψηλότερα σημεία του σπιτιού και αποφεύγουμε την παραμονή μας σε υπόγειους, ημιυπόγειους και ισόγειους χώρους, όταν βλέπουμε να υπάρχει ενδεχόμενο πλημμύρας.

3) Για κανέναν λόγο δεν διασχίζουμε χειμάρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρίσει, είτε πεζή, είτε με όχημα – και εννοώ για κανένα λόγο, γιατί έχουμε δει δυστυχώς πάρα πολλές τέτοιες περιπτώσεις, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά εγώ τουλάχιστον το έχω δει και πανευρωπαϊκά, να έχουμε θύματα εξαιτίας αυτής της αβλεψίας.

Είμαστε όλοι σε εγρήγορση, είμαστε όλοι σε επιφυλακή. Δεν υπάρχει θέμα πανικού. Εάν συντονιστούμε σωστά, θα αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο. Το κράτος είναι δίπλα στον πολίτη, με βασική προτεραιότητα να μην έχουμε απώλεια ανθρώπινων ζωών. Ευχαριστώ πολύ και πάλι όσους παρευρέθηκαν σε αυτή τη σύσκεψη. Θα συνεχίσουμε την προετοιμασία μας και με επόμενες συσκέψεις».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Νορβηγία: Ο 37χρονος τοξοβόλος σκότωσε 5 άτομα σε 34’ – Φέρεται να ήταν προσηλυτισμένος στο Ισλάμ

Θα «ξετινάζουν» τα τελωνεία όσους ταξιδεύουν με μεγάλα ποσά και χρυσό – Τι αλλάζει η ΑΑΔΕ

Δίκη για βιτριόλι: Συγκλονίζουν οι φωτογραφίες από τα ρούχα της Ιωάννας την ημέρα της επίθεσης (vid)