ΚΟΣΜΟΣ

Νορβηγία: Ποιος είναι ο πραγματικός δράστης του μακελειού - Το αλαλούμ με την ταυτότητα του δράστη

Επίθεση στη Νορβηγία
Νορβηγία: Τα κίνητρα του 37χρονου Δανού που συνελήφθη για την επίθεση με τους πέντε νεκρούς αναζητά η αστυνομία
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Νορβηγία: To...μπέρδεμα με την ταυτότητα του τοξοβόλου που σκότωσε πέντε άτομα

Μετά την επίθεση τοξοβόλου στη νορβηγική πόλη Kongsberg την περασμένη εβδομάδα, πολλά Μέσα Ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, δημοσίευσαν ρεπορτάζ που κατονόμαζαν εσφαλμένα τον δράστη.

Τα ρεπορτάζ συνέδεσαν ψευδώς τις δολοφονίες με τον Youtuber Rainer Winkler, γνωστό ως «Άρχοντα των Δράκων», ενώ ορισμένα συμπεριέλαβαν και φωτογραφίες του στα άρθρα τους. Ωστόσο, η γερμανική αστυνομία διέψευσε ότι ο Winkler είχε οποιαδήποτε σχέση με την επίθεση, ενώ οι νορβηγικές αρχές έχουν ήδη συλλάβει ως ύποπτο έναν 37χρονο Δανό.

Το βράδυ της 13ης Οκτωβρίου 2021, ένας τοξοβόλος επιτέθηκε σε αρκετούς περαστικούς στην νορβηγική πολη Kongsberg. Πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και τρεις τραυματίστηκαν. Το περιστατικό, σε αυτό το στάδιο της έρευνας, «μοιάζει με τρομοκρατική επίθεση» δήλωσε την περασμένη Πέμπτη ο επικεφαλής της νορβηγικής μυστικής υπηρεσίας PST. Την Παρασκευή, ένα δικαστήριο στη Νορβηγία διέταξε την εισαγωγή του Espen Andersen Brathen, ενός άνδρα που ομολόγησε ότι είχε πραγματοποιήσει την επίθεση, σε ψυχιατρική κλινική.

Μετά την επίθεση, ορισμένες αναρτήσεις στα γερμανικά στο Facebook απέδωσαν την επίθεση στον «Rainer Winklarson» και Μέσα σε όλο τον κόσμο, για παράδειγμα στην Αυστρία την Ιταλία, τη Γαλλία, το Λουξεμβούργο, και το Πακιστάν, επίσης μετέδωσαν το όνομα που κοινοποιούνταν στο διαδίκτυο για τον φερόμενο ως δράστη.

Ωστόσο, το πραγματικό όνομα του άνδρα στη φωτογραφία είναι Rainer Winkler, και δεν σχετίζεται σε τίποτα με την επίθεση στη Νορβηγία.

Ποιος είναι ο Rainer Winkler;

Ο Rainer Winkler είναι ένας 32χρονος άνδρας στη Γερμανία. Μένει στην περιοχή Altschauerberg, της πόλης Emskirchen στην Φρανκονία, που έχει 40 κατοίκους.

Όπως σημειώνεται σε αυτό το ρεπορτάζ του AFP, για πολλά χρόνια ο αμφιλεγόμενος Youtuber, που είναι γνωστός ως «Λόρδος των Δράκων» («Drachenlord» στα γερμανικά) έχει υπάρξει στόχος διαφόρων επιθέσεων εις βάρος του.

Σύμφωνα με έρευνα του T-Online, του μεγαλύτερου πόρταλ ειδήσεων στη Γερμανία, η φάρσα που τον παρουσιάζει ως τον φερόμενο ως δράστη της επίθεσης «είναι το τελευταίο χτύπημα από μια κοινότητα που το θεωρεί σπορ, να προκαλεί τον Winkler». Και το περιστατικό είναι το πιο πρόσφατο, ανάμεσα σε εκείνον και όσους του κάνουν πόλεμο.

Στις αναρτήσεις στο Facebook σχετικά με την επίθεση που έχουν διαδοθεί ευρέως, οι οποίες σύμφωνα με την ίδια έρευνα ξεκίνησαν από κάποιους haters του, το πραγματικό του όνομα γίνεται «Rainer Winklarson». Το όνομα αυτό υιοθετήθηκε από Μέσα Ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο.

Φέτος το καλοκαίρι, η αστυνομία της γενέτειράς του εξέδωσε γενική διαταγή για την αποτροπή ταραχών που σχετίζονταν με τον «Λόρδο των Δράκων». Τον Οκτώβριο, ο Winkler αναγκάστηκε να παρουσιαστεί ενώπιον του δικαστηρίου με την κατηγορία της εξύβρισης και της επίθεσης.

Η αστυνομία προειδοποιεί για το ψευδώνυμο

Ωστόσο, ο Winkler δεν έχει καμία σχέση με την πρόσφατη επίθεση στη Νορβηγία. Το όνομα, η ηλικία, και η εθνικότητά του δεν ταιριάζουν με τα στοιχεία του φερόμενου ως δράστη, που ονομάζεται Espen Andersen Brathen.

Συγκεκριμένα, ο Winkler είναι ένας 32χρονος που ζει στη Γερμανία, ενώ ο Brathen περιγράφεται ως ένας 37χρονος Δανός πολίτης που ζει στο Kongsberg, στη Νορβηγία.

Η αστυνομία της Φρανκονίας, όπου ο Winkler κατοικεί, προέβη επίσης σε προειδοποίηση μέσω Twitter για την ψευδή αναφορά. Το tweet της αστυνομίας έχει ως εξής:

«Αυτή τη στιγμή στα μέσα ενημέρωσης διαδίδονται #fakenews σε σχέση με τα όσα συνέβησαν στο #Kongsberg για τον #Winklarson#Winklerson. Επαληθευμένες πληροφορίες διατίθενται από τους Νορβηγούς συναδέλφους».

Ακόμη και η φωτογραφία, που κοινοποιήθηκε σε ορισμένες περιπτώσεις, δεν προέρχεται από την επίθεση στη Νορβηγία.

Πηγή AFP