ΚΑΙΡΟΣ

Καιρός: «Δεν θα παραμείνει πολύ η ζέστη στην Ελλάδα»

Καιρός: «Δεν θα παραμείνει πολύ η ζέστη στην Ελλάδα»
Πώς θα είναι ο καιρός
Eurokinissi

«Όλο το κλιματικό σύστημα του πλανήτη είναι διαταραγμένο. Ξεκινάμε από εκεί. Τα τελευταία 40 χρόνια έχει διαταραχθεί πάρα πολύ», ανέφερε ο Χρήστος Ζερεφός, εξηγώντας τι συμβαίνει με τον καιρό

Ο καιρός αλλάζει τις επόμενες ημέρες και, σύμφωνα με τον Χρήστο Ζερεφό, θα έχουμε χειμώνα... Από την πλευρά του, πάντως, ο διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου, Κώστας Λαγουβάρδος, δημοσίευσε στοιχεία που αφορούν στα μετεωρολογικά ρεκόρ που σημειώθηκαν στους σταθμούς του Εθνικού Αστεροσκοπείου / Meteo.gr στην Κρήτη το 2022.

Το ίδιο ισχύει και για τη μέγιστη ριπή των νοτίων ανέμων, 174 km/h, που σημειώθηκε την 1η Απριλίου 2002 στη Φινοκαλιά Λασιθίου, η μεγαλύτερη τιμή που σημειώθηκε σε όλη τη χώρα το 2022.

Χρήστος Ζερεφός: Διαταραγμένο το κλιματικό σύστημα του πλανήτη

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα της Ακαδημίας Αθηνών και καθηγητή Φυσικής της Ατμόσφαιρας, Χρήστο Ζερεφό, το κλιματικό σύστημα του πλανήτη έχει διαταραχθεί. Όπως ανέφερε στην ΕΡΤ ο Χρήστος Ζερεφός, ο Ατλαντικός Ωκεανός, που χωρίζει την Ευρώπη από την Αμερική, είναι ο χωροφύλακας που επιτρέπει ζέστη ή κρύο να πάει στην Ευρώπη. «Έτσι πήγε το κρύο στην Αμερική, ενώ στην Ευρώπη ήρθε ζέστη και η ζέστη παραμένει, αλλά βέβαια όχι για πολύ, τουλάχιστον στη χώρα μας. Αυτοί οι θερμοί χειμώνες που έχουμε τα τελευταία 20-30 χρόνια είναι οι θερμότεροι σε όλη τη μακρά χρονοσειρά που διαθέτει η χώρα μας. Λοιπόν, τώρα αυτό θα φύγει. Έφυγε ήδη από την Αμερική και αρχίζει να μεταφέρεται», τόνισε.

«Όλο το κλιματικό σύστημα του πλανήτη είναι διαταραγμένο. Ξεκινάμε από εκεί. Τα τελευταία 40 χρόνια έχει διαταραχθεί πάρα πολύ. Έχουμε αστάθειες παντού. Κλιματικές αστάθειες. Δεν είναι σαν τις αστάθειες του καιρού, δεν είναι ένα χαμηλό βαρομετρικό ή ένα υψηλό. Είναι ανωμαλίες, δηλαδή κάτω ή πάνω από τις κανονικές τιμές για εβδομάδες. Αυτό το βλέπουμε τα τελευταία 40 χρόνια να είναι ανησυχητικό. Γι αυτό και προσπαθούμε με τις διάφορες συμφωνίες, αν ποτέ εφαρμοσθούν, μήπως μπορέσουμε να απαλλαγούμε από τα ορυκτά καύσιμα», σημείωσε ο κ. Ζερεφός.

Από πλευράς του ο Διευθυντής Ερευνών της Υπηρεσίας meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος, δήλωσε ότι αυτό που ξεχωρίζει δεν είναι τόσο οι υψηλές θερμοκρασίες, αλλά η διάρκεια. «Αυτό που ξεχωρίζει σε αυτή την καλοκαιρία των τελευταίων 30 ημερών είναι η διάρκεια. Το 2010 είχαμε μέγιστη θερμοκρασία 30 βαθμούς στη βόρεια Κρήτη, τη μεγαλύτερη που είχε παρατηρηθεί ποτέ σε Πρωτοχρονιά, αλλά αυτό διήρκησε λίγο. Εδώ όμως συνεχίζουμε με πάνω από 30 ημέρες αυτό το μοτίβο και αυτό είναι το ανησυχητικό», εξήγησε.

«Δυστυχώς, οι περισσότεροι μήνες του χρόνου στη χώρα μας είναι πιο θερμοί από αυτό που ονομάζουμε κανονικό, από τις κλιματικές τιμές, με εξαίρεση λίγους μήνες. Παντελής είναι η έλλειψη χιονιού αυτή τη στιγμή, όχι μόνο σε χιονοδρομικά κέντρα, αλλά και στα ελληνικά βουνά. Είναι ελάχιστη η χιονοκάλυψη, πάρα πολύ μικρή, κάτω από το 0,1% της ελληνικής επικράτειας είναι καλυμμένο από χιόνι, ενώ αυτή την εποχή ήταν πάνω από 10% και δεν φαίνεται, τουλάχιστον την επόμενη εβδομάδα, κάποια αλλαγή», πρόσθεσε.

Σχετικές ειδήσεις

Καιρός: Δευτέρα με λιακάδα και 19 βαθμούς

Καιρός: Προβληματίζει τους επιστήμονες η παρατεταμένη καλοκαιρία

Τρελάθηκε ο καιρός: Νέο έτος στην Ευρώπη με θερμοκρασίες καλοκαιριού