ΚΑΙΡΟΣ

Κακοκαιρία Μπάρμπαρα: Διαφωνία των μετεωρολόγων για τα χιόνια στην Αττική

Κακοκαιρία Μπάρμπαρα: Διαφωνία των μετεωρολόγων για τα χιόνια στην Αττική
Newsbomb.gr / Χάρης Γκίκας

Κακοκαιρία Μπάρμπαρα: Δεν ταυτίζονται οι προγνώσεις των μετεωρολόγων για την πορεία των φαινομένων τις επόμενες ημέρες - Τι αναφέρουν Μαρουσάκης, Αρναούτογλου, Αρνιακός

Διχογνωμία φαίνεται να επικρατεί σχετικά με την ένταση του χιονιά που θα φέρει τις επόμενες ημέρες η κακοκαιρία Μπάρμπαρα, με τις μετεωρολογικές προγνώσεις από τους ειδικούς να περιγράφουν διαφορετικές καταστάσεις.

Μαρουσάκης: Νέες πυκνές χιονοπτώσεις στην Αττική μέχρι και την Πέμπτη - Θα «θυμίσει 2002»

Από την μία πλευρά ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης προειδοποιεί για πολύ έντονα φαινόμενα στην Αττική και συγκεκριμένα πυκνές χιονοπτώσεις που θα κάνουν την εμφάνιση τους μέχρι το πρωί της Πέμπτης.

Μάλιστα ο μετεωρολόγος του OPEN σε ανάρτηση που πραγματοποίησε, παραθέτωντας σχετικούς χάρτες, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι έφτασε η «ώρα της Αττικής» ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο τα φαινόμενα να θυμίσουν τον ιστορικό χιονιά του 2002.

Αναλυτικά όσα ανέφερε ο Κλέαρχος Μαρουσάκης:

«Μια ατμοσφαιρική διαταραχή από την περιοχή της Πελοποννήσου την οποία τα ατμοσφαιρικά μοντέλα δεν εκτίμησαν σωστά, είχε σαν αποτέλεσμα την μικρή άνοδο της θερμοκρασίας και την αρκετά πιο μεγάλη της σχετικής υγρασίας κι έτσι η υποτροπή του καιρού που αναμέναμε τη νύχτα που μας πέρασε δεν έδωσε τα προβλεπόμενα.

Πλέον όμως η διαταραχή αυτή υποχωρεί ολοένα και πιο νότια ανοίγοντας τον δρόμο για την κάθοδο της χιονομάζας που έδωσε τα πολλά χιόνια προς Θήβα, Βόλο κι όχι μόνο.

Τα προγνωστικά λοιπόν θέλουν καταπεριόδους και κατά τόπους πολύ πυκνές χιονοπτώσεις στο νομό Αττικής μέχρι και την Πέμπτη το πρωί περίπου. Όπως λέω εδώ και ημέρες μέσα από τον τηλεοπτικό μας σταθμό και όχι μόνο, η κακοκαιρία αυτή για την Αττική μπορεί να μας θυμίσει το 2002».

Παραμένουμε σε ετοιμότητα! Τίποτα δεν τελείωσε!»

Σάκης Αρναούτογλου: Επιμένουν οι μπόρες χιονιού – Εξασθένηση από Πέμπτη

Για «μπόρες χιονόνερου» και παροδικές χιονοπτώσεις στην Αττική, έκανε λόγο στην πρόγνωσή του ο έμπειρος προγνώστης καιρού της ΕΡΤ, Σάκης Αρναούτογλου. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε, τα φαινόμενα θα συνεχιστούν μέχρι και την Πέμπτη – το πολύ μέχρι την Παρασκευή το πρωί.

Ειδικά για την Αττική είπε ότι θα έχουμε κάποιες τοπικές μπόρες χιονόνερου στα ανατολικά-νοτιοανατολικά, παροδικές χιονοπτώσεις στα βόρεια-βορειοδυτικά, με ανοίγματα ηλιοφάνειας όμως ενδιάμεσα.

Την Τετάρτη (8/2), στις περισσότερες ηπειρωτικές περιοχές θα έχουμε παγετό όχι μόνο στα ορεινά-ημιορεινά αλλά και σε πεδινές περιοχές της κεντρικής και της βόρειας χώρας. Η θερμοκρασία θα πέσει κοντά ή και κάτω από το μηδέν στα ορεινά κάποιων νησιών.

Στα ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα, όπως και τις τελευταίες ημέρες, θα έχουμε χιονοπτώσεις τοπικά ισχυρές ή και μπόρες χιονιού-χιονόνερου. Προς το μεσημέρι και το απόγευμα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν πρόσκαιρα.

Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί στα ανοιχτά ανατολικά στα 6 με 7 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί στους 0 με 7 βαθμούς Κελσίου.

Η Θεσσαλονίκη και η Κεντρική Μακεδονία θα έχουνε αρκετή ηλιοφάνεια εκτός από την Χαλκιδική και κυρίως στα πόδια της, όπου θα υπάρχουν παροδικά αυξημένες συννεφιές με πιθανότητα εκδήλωσης μπόρας χιονιού ή χιονόνερου.

Ο βοριάς θα εξασθενήσει και μόνο στα ανοιχτά της Χαλκιδικής θα έχει ένταση 6 με 7 μποφόρ, και η θερμοκρασία στους 1 με 6 βαθμούς Κελσίου.

Χαμηλές έως πολύ χαμηλές θα παραμείνουν οι θερμοκρασίες και τις επόμενες ημέρες, κυρίως τη νύχτα και νωρίς το πρωί, ωστόσο από την Παρασκευή τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και μέχρι την Κυριακή θα επικρατήσει αρκετή ηλιοφάνεια.

Δείτε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού από τον Σάκη Αρναούτογλου:

Αρνιακός: Συνεχίζεται η κακοκαιρία με χιονοπτώσεις και χιονοστρώσεις

Συνέχεια των έντονων φαινομένων τόσο την Τετάρτη όσο και την Πέμπτη, εκτιμά ο Τάσος Αρνιακός για τις περιοχές που πλήττει τις τελευταίες ημέρες η κακοκαιρία Μπάρμπαρα. Συγκεκριμένα όπως είπε ο μετεωρολόγος του ΑΝΤ1, θα σημειωθούν ισχυρές χιονοπτώσεις και χιονοστρώσεις σε περιοχές όπως τα υπερ-βόρεια Προάστια. Αναλυτικά ανέφερε:

«Και αύριο και την Πέμπτη συνεχίζεται η κακοκαιρία στις ίδιες περιοχές με ισχυρές χιονοπτώσεις και χιονοστρώσεις. Θα ανέβουν τα μέτρα της συνολικής χιονόπτωσης. Νέες χιονοστρώσεις στα υπερ-βόρεια Προάστια. Φαίνεται ότι το Λεκανοπέδιο δεν θα έχει τέτοια τύχη, εκεί τα πράγματα θα είναι κάπως καλύτερα και θα εναλλάσσονται οι χιονοπτώσεις με χιονόνερο. Από τα μεσάνυχτα και μετά περιμένουμε η κακοκαιρία να ενταθεί. Αύριο το απόγευμα προς το βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και πάμε σε μια ύφεση πλέον.Να προσέξουν όλοι τον πάγο το πρωί της Τετάρτης. Η κακοκαιρία είναι με εξάρσεις και υφέσεις και θα συνεχίζονται μέχρι την Παρασκευή. Το σαββατοκύριακο θα δούμε ήλιο»

Σχετικές ειδήσεις