ΣΕ ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΟ ΚΛΟΙΟ Η ΧΩΡΑ

ΚΑΙΡΟΣ

Καιρός - Γιαννόπουλος στο Newbomb.gr: Πώς θα κινηθούν τα διαδοχικά κύματα κακοκαιρίας

Καιρός - Γιαννόπουλος στο Newbomb.gr: Πώς θα κινηθούν τα διαδοχικά κύματα κακοκαιρίας

Διαδοχικά συστήματα κακοκαιρίας επηρεάζουν από σήμερα τη χώρα μας - Πότε και σε ποιες περιοχές θα βρέξει, σύμφωνα με την πρόγνωση του μετεωρολόγου Παναγιώτη Γιαννόπουλου στο Newsbomb.gr

Σε κλοιό κακοκαιρίας μπαίνει η χώρα καθώς από σήμερα το μεσημέρι, Παρασκευή (10/11),με βροχές, καταιγίδες ακόμα και χαλαζοπτώσεις να αναμένεται να επηρεάσουν πολλές περιοχές της επικράτειας.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Παναγιώτη Γιαννόπουλο ο οποίος μίλησε στο Newsbomb.gr, πρόκειται για ένα «τυπικό φθινοπωρινό σύστημα» το οποίο ξεκινά από τα νοτιότερα νησιά του Ιονίου και τη δυτική Πελοπόννησο, όπου θα εκδηλωθούν ισχυρές βροχές και καταιγίδες, τις μεσημβρινές ώρες.

Αργότερα τα φαινόμενα θα επεκταθούν στην Ήπειρο, το βόρειο Ιόνιο και τη δυτική Στερεά, κατά την μετατόπιση του συστήματος προς τα ανατολικά, καθώς θα επηρεαστούν περισσότερες περιοχές. Μάλιστα σε περιοχές της Πελοποννήσου αναμένονται και χαλαζοπτώσεις, όπως ανέφερε ο κ. Γιαννόπουλος.

Όσο για την Αττική, σύμφωνα με τον κ. Γιαννόπουλο η κακοκαιρία αναμένεται να φτάσει στο Λεκανοπέδιο το χρονικό διάστημα μεταξύ 6 το απόγευμα και 10 το βράδυ. Οι βροχές και οι καταιγίδες που εκτιμάται ότι θα σημειωθούν θα είναι πρόσκαιρες και δεν αναμένεται να προκαλέσουν προβλήματα.

Αργότερα το βράδυ το καιρικό σύστημα θα έχει μεταφερθεί στο ανατολικό Αιγαίο όπου και εκεί θα σημειωθούν ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα επηρεάσουν τις Κυκλάδες.

Αύριο Σάββατο, περισσότερες βροχές και καταιγίδες αναμένονται στα δυτικά, τα βόρεια και το ανατολικό Αιγαίο, ενώ υπάρχει πιθανότητα για βροχή τις πρωινές ώρες στην Αττική.

Την Κυριακή θα ο καιρός θα παρουσιάσει πρόσκαιρη βελτίωση σύμφωνα με τον κ. Γιαννόπουλος, αλλά προς το βράδυ προς τα δυτικά ξεκινά ένας νέος κύκλος βροχών και καταιγίδων, ο οποίος θα επηρεάσει ξανά σε αρκετές περιοχές της χώρας τη Δευτέρα.

Μάλιστα από την ερχόμενη Παρασκευή αναμένεται από η θερμοκρασία να σημειώσει αισθητή πτώση.

Δείτε τους χάρτες Meteo για την κακοκαιρία

Στους χάρτες του METEO επίσης ο υετός που αναμένεται το μεσημέρι και τις απογευματινές/πρώτες βραδινές ώρες της Παρασκευής 10/11 καθώς και οι περιοχές με αυξημένη πιθανότητα χαλαζόπτωσης.

Με μαύρες και λευκές κουκίδες σημειώνονται οι περιοχές με αυξημένη πιθανότητα χαλαζόπτωσης με χαλάζι μικρού μεγέθους ενώ με κόκκινα τρίγωνα σημειώνονται οι περιοχές με αυξημένη πιθανότητα χαλαζόπτωσης με χαλάζι μεγαλύτερου μεγέθους.

Δείτε τους χάρτες:

Στο Ιόνιο από το μεσημέρι της Παρασκευής 10/11 θα επικρατήσουν νότιοι άνεμοι έως 6-7 μποφόρ που όμως από τις πρώτες βραδινές ώρες θα παρουσιάσουν μικρή εξασθένηση.

Από τις πρώτες ώρες του Σαββάτου 11/11 θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς ενώ εκ νέου ενίσχυση έως 7 μποφόρ αναμένεται το πρωί. Στο Αιγαίο από το απόγευμα της Παρασκευής 10/11 οι άνεμοι θα στραφούν σε νότιους έως 6 μποφόρ και πρόσκαιρα κατά τόπους έως 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή πτώση κατά τόπους.

Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση του επεισοδίου βροχόπτωσης (RPI), η οποία εφαρμόζεται από τη μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επεισόδιο βροχόπτωσης για την Παρασκευή 10/11, κατατάσσεται στην Κατηγορία 3 (Σημαντική).

Επικαιροποιήθηκε το έκτακτο Δελτίο της ΕΜΥ

Σε επικαιροποίηση του έκτακτου δελτίου επιδείνωσης καιρού προχώρησε το μεσημέρι της Παρασκευής (10/11), η ΕΜΥ:

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

Σήμερα

  • Στο Ιόνιο (περιοχή Κεφαλλονιάς - Ζακύνθου - Ιθάκης - Λευκάδας) και από νωρίς το απόγευμα στη δυτική Πελοπόννησο (κυρίως Αχαΐα - Ηλεία).
  • Από τις απογευματινές ώρες στη δυτική Στερεά, τις υπόλοιπες περιοχές της Πελοποννήσου, πρόσκαιρα στην ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) και την Εύβοια (κυρίως στα κεντρικά και νότια).
  • Από το βράδυ στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου Λέσβος, Λήμνος, Χίος, το βόρειο Ιόνιο (περιοχή Κέρκυρας - Παξών) και την Ήπειρο.

Το Σάββατο (11/11)

  • Στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου (κυρίως Χίο - Σάμο), στο βόρειο Ιόνιο (περιοχή Κέρκυρας - Παξών - Λευκάδας), την Ήπειρο, τη δυτική Μακεδονία, τη δυτική Στερεά, τα νότια τμήματα της ανατολικής Πελοποννήσου και τα Κύθηρα.
  • Από το μεσημέρι στην κεντρική Μακεδονία, την ανατολική Μακεδονία και πιθανόν τη Θράκη.
  • Από το βράδυ στα Δωδεκάνησα.

Από το απόγευμα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν στις περισσότερες περιοχές και θα περιοριστούν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα όπου θα εξασθενήσουν το πρωί της Κυριακής.

Β. Άνεμοι νοτίων διευθύνσεων εντάσεως τοπικά 8 μποφόρ θα πνέουν στο Αιγαίο από αύριο το πρωί (11/11) μέχρι αργά το απόγευμα.

Γ. Επισημαίνεται πως από το απόγευμα της Κυριακής (12/11) και μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας (13/11) νέο καιρικό σύστημα από τα βορειοδυτικά με ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα επηρεάσει αρχικά τη δυτική Ελλάδα και τη Δευτέρα τη Μακεδονία, τη Θεσσαλία και το ανατολικό Αιγαίο.

Tο ραντάρ για τον καιρό, μέσα από το WINDY που χρησιμοποιεί τα προγνωστικά μοντέλα GFS, ECMWF και NEMS