ΚΑΙΡΟΣ

Έπεσαν τα πρώτα χιόνια στην Πάρνηθα: Προβλήματα στους δρόμους, εγκλωβίστηκαν οδηγοί στο Μπάφι

Έπεσαν τα πρώτα χιόνια στην Πάρνηθα: Προβλήματα στους δρόμους, εγκλωβίστηκαν οδηγοί στο Μπάφι
EUROKINISSI/Φωτογραφία Αρχείου

Χιονοπτώσεις, θυελλώδεις άνεμοι και τσουχτερό κρύο συνθέτουν το σκηνικό του καιρού στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας

Απότομα άλλαξε το σκηνικό του καιρού στη χώρα μας με την θερμοκρασία να κάνει πτώση ακόμα και 15 βαθμούς Κελσίου σε κάποιες περιοχές.

Έντονες βροχοπτώσεις, θυελλώδεις άνεμοι αλλά και χιονοπτώσεις ακόμα και σε χαμηλά υψόμετρα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας που πλήττει τη χώρα από το βράδυ της Δευτέρας, με τα φαινόμενα σήμερα να είναι ακόμα πιο έντονα, ενώ η χώρα μπαίνει... στην κατάψυξη τις επόμενες ώρες. Νέα ψυχρή εισβολή αναμένεται σύμφωνα με τους μετεωρολόγους από την Παρασκευή.

Στην Πάρνηθα τα πρώτα χιόνια είναι γεγονός, όπου το θερμόμετρο έδειξε 0 βαθμούς Κελσίου νωρίς το βράδυ της Τρίτης, με το κρύο να είναι τσουχτερό.

Εγκλωβίστηκαν πέντε οδηγοί στο Μπάφι

Τα πρώτα χιόνια όμως έφεραν και τα πρώτα προβλήματα, αφού πέντε οδηγοί εγκλωβίστηκαν στο καταφύγιο Μπάφι, καθώς δεν είχαν αντιολισθητικές αλυσίδες και δεν μπόρεσαν να φύγουν. Μετά από προσπάθειες τα οχήματα απεγκλωβίστηκαν τελικά με τη συνδρομή των αρμόδιων αρχών.

Ο δρόμος από το τελεφερίκ και πάνω είναι κλειστός, αφού με απόφαση της Τροχαίας απαγορεύτηκε η διέλευση όλων των οχημάτων, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ στο σημείο θα παραμείνουν όλη τη νύχτα και αύριο το πρωί περιπολικά, για να διασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα. Εκχιονιστικά και αλατιέρες περνούν συνεχώς και καθαρίζουν τους δρόμους.

Στα λευκά ο Χορτιάτης

Παρόμοιο είναι το σκηνικό και στον Χορτιάτη, ο οποίος ντύθηκε στα λευκά, με τη θερμοκρασία να κάνει βουτιά από τους 16 βαθμούς Κελσίου στους 0 βαθμούς!

Ίδια είναι η εικόνα και στις υπόλοιπες ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Θεσσαλονίκης, ενώ έντονες χιονοπτώσεις σημειώνονται στον Χορτιάτη, το Ασβεστοχώρι, το Πανόραμα, τη Θέρμη και άλλες περιοχές γύρω από τη Θεσσαλονίκη, με τον χειμώνα να έχει έρθει για τα καλά κι ας άργησε.

Από τα φαινόμενα ωστόσο δεν έλειψαν και τα προβλήματα, όπως στη Χαλκιδική, όπου εξαιτίας πολύ ισχυρής βροχόπτωσης και χαλαζόπτωσης υπήρξαν πλημμυρικά φαινόμενα και κατολισθήσεις. Χιόνια έπεσαν σε όλη τη Δυτική Μακεδονία, ευτυχώς χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, ενώ κάποιοι δρόμοι παραμένουν κλειστοί με την Τροχαία και τις υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας των Δήμων να είναι σε επιφυλακή.

Με αλυσίδες ή χιονολάστιχα η κυκλοφορία

Λόγω της κακοκαιρίας, σε Χορτιάτη, Πανόραμα και Πεύκα η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες ή χιονολάστιχα.

Οι αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες και στους οικισμούς Ασβεστοχώρι, Εξοχής, Φίλυρο και Χορτιάτη της Δημοτικής Ενότητας Χορτιάτη.

Υπενθυμίζεται ότι απαγορεύεται η κυκλοφορία των οχημάτων στην επαρχιακή οδό Χορτιάτη-Αγίου Βασιλείου.

Στον δήμο Πολυγύρου Χαλκιδικής, έκλεισε ο επαρχιακός δρόμος Μεταμόρφωσης-Μεταγγιτσίου, στο 1ο χλμ, καθώς υπήρξε υπερχείλιση ρέματος.

Χιόνια και δίπλα στη θάλασσα

Στη Σαμοθράκη χιονοθύελλα και άνεμοι 7 μποφόρ ήταν το σκηνικό του καιρού την Τρίτη, ενώ το έστρωσε ακόμα και δίπλα στη θάλασσα.

Στην «πληγωμένη» Λάρισα και συγκεκριμένα στον Αγιόκαμπο η θάλασσα βγήκε στον δρόμο, με φερτά υλικά, κορμούς δέντρων και κάδους να καλύπτουν το οδόστρωμα.

Πυκνό χιόνι έπεσε και στην Κοζάνη, με τα εκχιονιστικά να δίνουν μάχη στον δρόμο που συνδέει την πόλη με τη Φλώρινα, η οποία επίσης είναι ντυμένη στα λευκά, για να κρατήσουν ανοιχτό το οδικό δίκτυο.